Дълги листи и регионални стратегии от НДСВ
Световната банка разследва подчинени на Церовски за корупция
Окръжният съд на София няма да работи до 1 април

Предизборни вълнения и уточнения кой накъде, а иначе – Световната банка разследва за корупция подчинени на Церовски, Затварят достъпа до Мадарския конник – за ремонт, Продават Яхтата на Живков и, разбира се, отложиха делото срещу мъчителите на сестрите в Либия. Или – както четем в “24 часа” – кандидатките за “Мис България” решиха, Отложиха делото срещу мъчители в Либия – така вестникът съобщава за резултатите от анкетата си сред кандидатките за “Мис” коя е най-важната новина от вчера. Делото е отложено поради отказа на някои от подсъдимите да се явят в съда – уточнява “Сега”. Очакваме отмяна на присъдите – така Монитор обобщава надеждите на българските институции на 29 март Върховният съд на Джамахирията да отмени смъртните присъди на 5те мед.сестри.

Известни личности – стръв за избирателя – така “Труд” разкрива предизборните стремежи. “Монитор” разглежда темата подробно, с водещо заглавие Партиите наддават за Пеневата чета, българските партии канят Христо Стоичков за депутат, споменати са НДСВ и СДС, канени са още и Йордан Лечков, Наско Сираков и Трифон Иванов. А самият Стоичков казва пред “Монитор” – моето място е другаде, не разбирам нищо от политика. А защо забравиха златните момичета – пита същото издание и си отговаря – съвсем в кръга на шегата, уточнението е от редакцията, ако всички канени звезди приемат, в следващия парламент може да си сформират парламентарни групи “Златната топка” и “Сребърни звънчета”. Само мажоретки засега няма. Пресата отделя доста място и на предизборната стратегия на управляващите от НДСВ – става ясно, че движението на Симеон Втори ще участва с дълги листи, а бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева, която сега е шеф на Централния предизборен щаб на НДСВ, имала отделна стратегия за всеки изборен регион. Стига наляво, стига надясно, ще вървим единствено и само напред - това бил проектът за послание на царистите, научаваме от 24 часа. Депутатска треска в БСП – обявява “Дневник” в анализ на предизборното положение в социалистическата партия, като причина за недоволството било решението от Позитано 20 една трета от местата в листите да бъдат дадени на партньорите от Коалиция за България и на представители на гражданската квота. Или – още по-накратко, както обяснява положението авторът Кирил Маринов – драмата на някои от функционерите на БСП е, че се оказват извън избираемата част на листите.

В същото време, Окръжният съд в София спира работа за две седмици, ще се прави ревизия на изхвърлените дела, ще се проверява дали няма изчезнали дела и в това време няма да се дават справки на граждани. Правораздаването се отлага – неизвестно за кога, както коментира “Монитор”. Още една съдебна тема – представителството на СБ у нас започва проверка по сигнал за корупция в Агенцията за кадастъра. Подозренията са, че при провеждането на конкурса за избор на фирми, които да направят кадастралните регистри и карти на Русе, Варна, Габрово и Плевен, не е избрана фирмата с най-ниска оферта и така подопечната на министър Церовски агенция е ощетила хазната с над 1.7млн евро. Дори в три от четирите града Агенцията е предпочела фирмите с най-висока оферта. Официално резултатите ще бъдат съобщени в четвъртък, но пред “Сега” – където са всички тези подробности изпълнителният директор на Агенцията е потвърдил списъка с избраните фирми и е обяснил, че най-ниските оферти са били подадени с неизрядни документи, без обаче да уточни какви са били неизрядностите. Целта на този конкурс и на избора на фирми, които да правят кадастрални регистри, е да се създаде цялостен регистър на всички имоти у нас, а подобен скандал имаше и при предишен конкурс по проекта Кадастър и имотен регистър, припомня “Сега”, за други 4 града и тогава Световната банка беше готова да прекрати заема, който е отпуснат.

Освен до Окръжния съд в София, гражданите, но вече в ролята си на туристи, няма да имат достъп и до Мадарския конник – това ще поиска от министъра на културата и туризма Нина Чилова областната управа на Шумен. Причината – скалният масив трябва да бъде укрепен, а мерките ще дойдат след като в петък парче скала се отчупило от свода на Голямата пещера над конника и паднало върху 8 годишно момиченце. То се казва Бетина и е оцеляло след операция на главата, а държавата е решила да отпусне 80 хил. лв за ремонт на Мадарския конник – това научаваме от “Новинар” и “Сега”.

И за още едно решение на правителството, което се обаче предстои – яхтата Балкан на Тодор Живков ще бъде продадена на явен търг, темата е водеща за 24 часа, наддаването ще започне от 750 хил. лв, колкото е цената на яхтата според направената й оценка.