Скандалът с Тракия се разгаря
Ройтерс: В България вилнеят грозни мутри
НДСВ впрегна предизборно и спорта, но не ще ДПС в листите си

Договорът за магистрала Тракия е факт, Церовски на прокурор – две от заглавията в днешния печат по безспорно водещата тема, подписаният вчера договор за концесия на автомагистрала Тракия. Пътят до морето вече е португалски – пише "24 часа" и обобщава данни от свое изследване, сред читателите си, 62% от които искат магистрала одри и с далавера. Следват още подробности - За три часа до морето, но след пет години, магистралата ще се ремонтира веднъж на 10 години. Тракия зачената от Светия дух – включва се по същата тема и "Труд" и публикува още едно изследване, свое, в Лисабон, според което лондонският екип на лисабонската Банко Еспирито Санто е посредник между концесионера MSF и нашето правителство – в превод името на банката означава банка на Светия дух.

И други резултати от разследването на "Труд" можем да прочетем във водещия материал на изданието – например, че километър магистрала, строен от същата фирма, но в Португалия, струва 1-1,5 млн евро. У нас цената ще е 2,5-3 млн евро. Какво договорихме – пита Пари на фона на голяма снимка на изпълнителния директор на Автомагистрала Тракия АД, Коща Ферейра, който не е могъл да отговори на въпроса колко ще струва един километър от магистралата. Скандалът Тракия се разгаря, задава се и одисеята Марица. Според изданието подписването на договора вчера е напомняло за договора за Марица-Изток 1, подписан от енергийния министър Шиляшки и останала и досега само на книга. Договора за Тракия трябва да бъде одобрен от Комисията за защита на конкуренцията, Евростат и финансовите институции и тогава ще влезе в сила, а до този момент нито една финансова институция не е подкрепила проекта – това е признал министър Церовски малко след подписването. Днес СДС и ОДС ще се срещнат с главния прокурор, за да му представят аргументите си против, СДС ще сезира и генералната дирекция Конкуренция към ЕК.

В България вилнеят грозни мутри – това е заглавие от първата страница на Сега днес, вестникът цитира написаното от агенция Ройтерс в репортаж за страната ни. Авторът се казва Майкъл Уинфри и според него полицаите в България признават, че са почти безсилни да се справят с престъпността. Няма нови престъпни босове – настоява главният секретар на МВР от страниците на Стандарт по повод публикацията на Ройтерс.

Ако преди години службите не бяха разрешили на тези хора да създадат свои акционерни дружества, нямаше да има толкова престъпници. Сега вече там участват и бизнесмени, културни дейци и общественици – казва Бойко Борисов. По-нататък в броя си "Стандарт" препечатва превод на цялата статия на Майкъл Уинфри от Ройтерс, заглавието е Мафията превзема бизнеса в България, а в малко каренце на страницата четем и изказванията на премиера – няма бум на престъпления, казва той, а на въпроса дали е възможно престъпността да забави членството ни в ЕС, Симеон Сакскобургготски отговаря – едва ли. Разбира се, няма национален всекидневник у нас, който да пропуска заседанието на либийския съд вчера и новината, че произнасянето по присъдите ще стане на 31 май. Снимка на протестиращи роднини на заразените деца заедно със скандираното Вожде Кадафи, убий ги! виждаме на първата страница на Монитор. "Телеграф" пък излиза с друга снимка, на усмихнатия Кадафи с фуражка, снимка на плаката на либийския лидер пред посолството на Либия у нас и заглавие Либия решава на 31 май за смъртните присъди.

Сбогом на полувисшето – така открива броя си "Стандарт", Европа настоява да закрием девет колежа, младежите с диплома за специалист остават без работа. Дипломата за “специалист по” не се признава в ЕС, четем и в "Дневник". Обяснението – университетите у нас дават на част от студентите си дипломи, които след две години няма да се признават в ЕС. Там няма еквивалент на университетската степен “специалист” и работодателите не могат да разпознаят нейния статут. Подобна диплома се получава след 3 години обучение в колеж, а такива колежи в България има 50, 10 от тях са самостоятелни. Фирмите в България напоследък също не признават колежанската диплома, затова тези учебни заведения трябва да бъдат закрити, но никой не иска да го признае – казва ректорът на УНСС Борислав Борисов. И една статистика от "Дневник" – учениците в България са намалели със 100 хил. За 4 години.

И една предизборна тема – НДСВ впрегна и спорта в предизборната кампания, пише "Сега". Строят 250 нови салона за спорт – научаваме от "Стандарт". Кабинетът помага с 6 млн за спорта в училище – "24 часа". Лучано тепърва ще смята колко ще струва обещаният ремонт на училищните игрища, но нямало проблем с парите, допълва Сега. А "Монитор" допълва друго – НДСВ не ще Доган в своите листи, ДПС е в паника, 92 хил. избиратели са се изнесли в Европа.

За журналистите и техните позиции разговарят на страниците на "Дневник" Александър Божков и Георги Коритаров – това е първото от серия интервюта, които бившият вицепремиер има намерение да вземе от известни журналисти. Разговорът е и за международното военно присъствие и изобщо развитието на ситуацията в Ирак, за политическата ситуация у нас – предизборно, но и за следизборните варианти...