RFI - България Отиде си Емил Димитров

Обрат в делото в Либия

Отрязаха властта от евтини апартаменти

Отиде си една легенда.
Снимки на певеца Емил Димитров са по първите страници на всички издания. “Сбогом, Емиле” – с това заглавие излиза “Труд” и подчертава, че ни напусна певецът на три поколения. “24 часа” отбелязва, че звездата на българската поп-музика си отиде от този свят вчера в 11.20 ч. на 64 г. след тежко боледуване в Правителствена болница.
“България загуби своя идол” извежда “Стандарт”. Ще се върна, според изданието, били последните думи на големия певец. “До последно баща ми музицираше и мислеше за нови песни” - споделя неговият син. Той се възстановявал от инсулта, дори свирел с тригодишния си внук Мартин на пианото.
Във Франция пресата го наричаше “Франк Синатра на Изтока”. В България той живееше със символична пенсия и с любовта на милиони, припомня “Стандарт”, и вместо с коментар, публикува в рубриката на първа страница текста на неговата песен “Моя страна, моя България”.

А ако търсим с вчерашна дата “добрата новина” за България, тя е: “Евродепутати казаха “да” на приемането на България”.
Защото, както съобщава “Труд”, Комисията по външна политика към Европарламента даде “зелена светлина” на приема на България в ЕС.
Или със 71 гласа “за”, по 1 “против” и “въздържал се” от Зелената партия депутатите приели доклада на Джефри ван Орден, докладчик за България. Той препоръчва ЕП да даде съгласие България да подпише присъединителния договор с ЕС на 25 април и да стане член на 1 януари 2007 година.
“Предпазната клауза – да или не? – пита “Дневник” и излиза с обширен коментар, който уточнява при какви условия може да се забави еврочленството ни.

“Обрат и в делото в Либия” – извежда “Новинар”, но всички издания гадаят, какво означава той. Най-висшият либийски прокурор Али ал Юс е поискал делото на българките да се върне отново в Бенгази, дали това означава признаване на мотивите на защитата, пита “Новинар”.
“Всичко очаквам от този съд” - споделя пред “Труд” адвокат Георги Гатев, един от защитниците на медицинските сестри. Той имал вътрешната убеденост, че съдът ще отмени присъдите и ще върне делото.
Ако делото бъде върнато в Бенгази, смъртните присъди срещу българките пак могат да бъдат потвърдени – пише “Монитор”. Затова наши юристи обмислят варианта дали да не поискат отвод на съда и преместване на делото в друг град, е научил “Монитор”.

Липсва яснота и относно присъствието ни в Ирак.
“Няма виновни за смъртта на Гърдев” – извежда “Телеграф”.
“САЩ не признаха вина за смъртта на Гърдев” – още по-категоричен е “Монитор”. Според изданието това е станало ясно по време на 45-минутния разговор между зам.държавния секретар на САЩ Робърт Зелик и премиера Сакскобургготски. Заместникът на Кондолиза Райс е настоял да съобразим изтеглянето си с промените в Ирак.
"Труд" обаче настоява, че в Пентагова обсъждали компенсации за Гърдев.
А “24 часа” обобщава: отзоваха представителя ни в Ирак заради “случая Гърдев”. Но “нашите били без вина, а янките стреляли по правилата”.
“Трябва да се махнем от Ирак, преди САЩ да ударят Сирия” – настоява в свой анализ “Монитор”.

Отново разглеждат “българската следа” за атентата срещу папата – пише “Новинар”. Агджа бил обучаван от български и източногермански инструктори, както твърди “Кориере дела Сера”.
Италия иска достъп до нашите архиви. “Монитор” обаче публикува коментар в който настоява, че сами влизаме в капана на пенсионирания съдия Импозимато, като тиражираме гръмко официални версии за наличието у нас на документи на ЩАЗИ.

А иначе – отразяха властта от далавери с ведомствени жилища – извежда “24 часа”. Парламентът забрани със закон да се продават евтини апартаменти на висши чиновници – допълва “Новинар”.
Гонят длъжниците от общинските жилища заради неплатен наем - четем в “Телеграф”
Излиза, че който взел, взел – коментира “24 часа”. А справедливост ще има оттук нататък, допълва “Труд” И заключава – останалото - на 25 юни...

БСП е мобилизирал най-силно електората си три месеца преди изборите – извежда “Дума”. И позовавайки се на изследване на НЦИОМ, левият вестник смята, че Сергей Станишев бил най-харесван за премиер, повече и от Бойко Борисов.
Симеон щял пък да агитира жълти симпатизанти по телефона за вота – съобщава “Стандарт”. Този нестандартен начин на предизборна кампания се обсъждал в централата на НДСВ на Врабча 23.
НДСВ печели гласове, БСП върви надолу – извежда “Монитор” резултати от същото изследване на НЦИОМ. Според това, което четем в изданието 20 % от избирателите на левицата смятат, че Симеон би управлявал по-добре. А, като цяло, десните избиратели са в изчакваща позиция.

И това не е единственият повод за разногласия в пресата. В репортаж на “Монитор” четем как в НИМ е изложено тракийско злато от музея в Пловдив. Като в центъра на вниманието била сребърна цедка, с която траките пречиствали ритуалното си вино. Според учени, разпитани от “24 часа”, не става дума за никаква цедка, а за наргиле. И с него траките са пушили билки и трева. Къде ли е истината?