Откраднаха цял влак

4 милиона блокират Рим заради Папата

ПР-специалисти в задруга

Цигани откраднаха влак, типично по холивудски звучи "Монитор". Полицаи гонят мургавите с фотоапарати, те ги замерят с камъни. 8 тона метал на нощ задигат от товарните вагони на гарата в Перник, допълва изданието. След ромска атака в Перник изчезна цял влак, приглася "24 часа". А "Телеграф" отива още по-далеч в описанието на случката – цигани задигнаха 13 вагона от влак в движение. Крадците изнесли на ръце 8-те тона метал и го продали в близкия пункт за желязо, който се намира само на... стотина метра. И този пункт е там от години. 80% от продаваното в пунктовете за желязо е крадено, сочи статистиката. Пунктовете за изкупуване на метали да бъдат затворени, цитира "Монитор" призива на Бойко Борисов. Според него така щели да секнат кражбите. А "Телеграф" пита – каубойски филм ли е случилата се в Перник кражба на 13 вагона скраб? А за ромите – обществото ни винаги е имало предразсъдъци, които пък се явяват главната причина проблемът с тях да не се реши лесно, допълва изданието.

И към още един нерешен проблем – Йоан-Павел ІІ сбърка, като оневини България, категоричен е пред "24 часа" италианският магистрат, разследвал атентата Фердинандо Импозимато. Делото за папата дадено на Конгреса на САЩ, отбелязва "Монитор". Това е станало през 1991-ва година с разрешението на тогавашната Главна прокуратура и на италианските власти. Пълното копие на материалите е изложено в Библиотеката на Конгреса и всички документи по него са достъпни. Българското следствие два пъти е започвало разследване по случая. И двата пъти не са открити доказателства за българско участие в атентата. А иначе – 4 милиона блокират Рим, отбелязва "24 часа". Градът е в хаос заради поклонението пред папата. След отварянето на базиликата Свети Петър, където са тленните останки на Йоан-Павел ІІ, вярващи и туристи от цял свят се стекоха, за да отдадат последно сбогом на Светия отец. Те буквално блокираха живота в Рим вчера, допълва "24 часа".

И партийните ПР-и с етичен кодекс. 9 експерти против плащането за поръчкови материали в медиите, разкрива "Монитор". 9 известни наши ПР-специалисти се договориха в работата си за различните партии по време на предизборната кампания да не оклеветяват политическите си опоненти. И политическият ПР влезе в задруга, коментира по този повод "Пари". Мир и дружба се очертава да доминират на предизборния фронт тази година. След като партиите вече приключват надпреварата по обединяване в коалиции, сега политическите консултанти решиха да стиснат десници в името на честните избори. В основата на хартата за честни избори стоят принципите за почтеност, честност и толерантност. Колкото до необходимостта от подобно споразумение – според изследване, направено сред 97 ПР-практици, 66% от ПР-специалистите твърдят, че са чували или осъществявали нерегламентирани плащания в медиите и едва 2% твърдят, че такъв проблем не съществува. Имиджмейкърите застанаха пред прожекторите, коментира "Дневник". Но, препоръчва "Пари", след като ПР специалистите ще гарантират с името си мирните и честни избори това лято, остава да преодолеят свяна си и да обявят кой коя политическа сила или коалиция аджеба ще консултира.

И едно скандално разкритие, което прави днес "Монитор" – почти всички болни от рак у нас биват уволнявани, в момента, в който шефовете им разберат за проблема им. Броят на уволняваните или принуждаваните да подпишат “доброволно” молба за напускане достига до 90%. Данните са на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тези хора остават без работа, което не само, че изключително затруднява живота им и набавянето на лекарства, но им се отразява и изключително зле. Над 207 хиляди са онкоболните у нас, като тенденцията е към тяхното увеличаване. А всяка година умират 15 хиляди болни от различни видове рак. Българинът обаче изобщо не е толерантен към хората с тези заболявания, допълва изданието.