Узаконяват рушветите за лекарите

Гласуваме с анонимна бюлетина

Царят – гола кукла с две лица

Узаконяват рушветите, лекарите ще плащат данък за взетите суми, НДСВ вкара в закон парите за доктор под масата, обявява във водещото си заглавие “Стандарт”. И така – вече рушветите при доктор стават законни. Парите, които всеки втори българин дава под масата при посещение при лекар, ще бъдат записани в таблица за медицинските услуги. Така докторите ще плащат данъци върху взетите пари. А хората ще знаят какво плаща касата и какво те от джоба си, макар и скъпо. НДСВ подготвя нов закон за цените на медицинските услуги. 56% от българите пък предпочитат да дават пари на ръка за по-добри услуги, вместо да се вдигат здравните вноски, цитира “Стандарт” проучване на НЦИОМ, поръчано от НДСВ. Лошото е, че сега лекарите искат толкова, колкото решат. Плащаме си на ръка на доктор, не щем по-висок данък, приглася и "Телеграф". “Монитор” обаче обръща внимание на предупреждението, което прозира от резултатите на изследването – 77% от българите не знаят правата си в болниците. 41% пък имат трудности при достъпа до медицинско обслужване. А 8 от 10 души нямат представа как работи Здравната каса.

Много хора няма да имат представа и как работи новата бюлетина, според вестниците – Гласуваме с бяла бюлетина, обявява “Труд:. Гласуваме с обща бяла бюлетина, ДПС недоволни – кажете кой да спечели служебно, резюмира от своя страна “24 часа” недоволството на ДПС за новото решение. Избирателен капан за Доган, пояснява причината за недоволството “Дневник”. И така – парламентът одобри интегралната бюлетин, както обявява и “Монитор”. Срещу името на всяка партия ще бъде изписан номер, който ще се избере чрез жребий. Въпреки настояването на социалистите, лого няма да има. Ще бъдат изписвани само имената на първите трима водачи в съответната партийна листа. На бюлетината ще се слагат два печата – единият при влизане, а другият след излизане от тъмната стаичка. Така щяла да се пресече практиката за изнасяне на бюлетини. Емил Кошлуков от Новото време обвини мнозинството, че не само е отнело правото на гласуващите сами да избират кого да пратят в парламента, но и прави листите напълно анонимни. Интегралната бюлетина обслужва хората, които се опитват да се промушат нелегално на гърба на снимката на лидера или зад партията. Ако в листата са например Жан Виденов или Красимир Премянов избирателите дори няма да разберат, че гласуват за тях, допълнил пък Борислав Цеков.

Това за следващите избори. Колкото за предишните – Сините: срам ни е от 6 април, обявява “Труд”. А “Телеграф” поставя акцент върху раздаваните вчера от млади хора луксозни брошурки. Те буквално заляха градовете и изобразяват царя като кукла – от едната страна облечена с елегантни дрехи, а от другата – гола кукла. Куклата с двете лица припомня неизпълнените обещания, които царят щедро даде на 6 април 2001-ва година. И надсловът на листовките – “ако оная ни работа беше къса като паметта, да сме изчезнали като нация!”