RFI - България Драматично ДА за България в Европарламента

Триполи ни рекетира

Няма да отварят досиетата до изборите

“България – да”, Европарламентът одобри договора ни с ЕС – ликува “24 часа”.
Драмата от гласуването на евродепутатите обаче личи в други водещи заглавия в пресата: “Да” след инфарктна нощ (“Монитор’) или “след инфарктни преговори” (“Сега”)."Европа ни прие на косъм” - допълва ‘Стандарт” или “ни взе след драма”, както обобщава "Труд”.
И защо това неочаквано напрежение? – пита “Дневник”. И настоява, че причината са вътрешни спорове в европейската общност. Между различни евроинституции и правомощия, за да се стигне до искане на отлагане на договора с България и Румъния, обсъждане в бюджетната комисия и най- сетне до хепиенд – 522 гласа “за”, 70 “против”, 69 ‘въздържали се”. В. “Сега” припомня, че отдавна посочи ябълката на раздора този пакет от 43.4 млрд. евро за България и Румъния.
Оттук и недоволството на депутатите от ЕНП, че пакетът не е бил съгласуван с тях. Ход, който пише “Сега” неприятно изненада българската дипломация и доведе до лавина телефонни разговори София-Брюксел. Имало и споменавания за възобновената "българска следа".

Изпаднах в безтегловност, признава пред “Труд” реакцията си Меглена Кунева, министър по европейските въпроси. Тя научила за това във вторник, 22 ч. и започнала консултации с Джефри ван Орден и Елмар Брок... Да не би да има заговор, гадае още ‘Труд”. И пита – да не ние препънал някой от София?
Сега спорът е “кой кара влака" – обобщава "Пари”, изтъквайки реакциите в София след решението, когато всички политически партии си приписват заслугата. Евролобистите мериха сили, но най-много усилия се паднали на Надежда Михайлова като зам. председател на ЕНП, за да убеди “своите" и обърне решението на Пьотеринг и Ангела Меркел.

Не по-малко напрежение и около отношенията ни с Либия.
Потвърди се, че Триполи ни рекетира – извежда ‘Монитор”. Освен ембарго, Либия обмисляла и други мерки срещу България, твърди изданието. Става дума за концесиите ни в страната, както и за работата на около 5 000 българи. Стокооборотът ни паднал и без това до 2 млн. долара годишно. “24 часа"’ обаче настоява, че Триполи отказва да коментира за ембаргото.
А докладчикът ни Джфри ван Орден, цитиран от "Труд" заявява, че ембарго от Либия срещу България ще затрудни сериозно отношенията на тази страна с ЕС.

Напрежение е в България преди изборите – след оповестяване на жълтите листи – кръгът Панайотов надделя в НДСВ – смята “Монитор”.
“Пари” отбелязва, че Диляна Грозданова напуска ССД – заради позицията на коалиция БНС срещу коалиция със Симеон Саксобургготски.

Службите крият досието на Симеон – пише “Новинар". Става дума за разработка "Паразити", по думите на бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев. В тази разработка има интересни неща, включително и писмо на български емигрант, което представя бившия цар в доста неудобна светлина, твърди бившият главен секретар на МВР Цветко Цветков.
Но няма да отварят досиетата до вота – категоричен е “Труд”.

“Депутат от НДСВ вече с железница" – извежда "24часа". Това е Илчо Дуганов, акционер и бивш шеф на БДЖ, който сега взема първия частен лиценз за железница. "Дай Боже всекиму" – казва той, запитан как се взема лиценз.

Турски сводници купуват българки по 500 евро – извежда “Телеграф”, позовавайки се на разкрития на НСБОП.

Трудно ангажират български мениджъри в Европа – пише в. “Пари”. Българските мениджъри в топкомпании на Стария континент са едни от най-успешните, заявява д-р Отмар Хил, президент на “Хил интернешънъл”, но като цяло България била забравена страна, а репутацията й по-лоша дори от тази на Турция.

У нас и науката е миш-маш – коментира “Стандарт”. Поводът: хасковски учители уплътнили априлската ваканция с куфарна търговия до Одрин.
Дотам – българско сирене, оттам – краставици и домати, както става ясно на митницата. Явно учителите изнемогват и търсят да изкарат някой лев, пише “Стандарт”. Но в резултат образованието ни заприличва на шопска салата или миш-маш, което е все едно.