Избраха папа-консерватор
НДСВ на избори, за да връща монархията
Скандали в СДС
Хлябът поскъпва

Новият папа – това е сигурната новина сред заглавията в пресата. Първо, защото вече се знае кой е той - довчерашният германски кардинал Ратцингер, както пише “Дневник”, а от днес - както извеждат “Труд” и “Стандарт” - Бенедикт XVI. Германец отново папа след 948 години, пресмята “Труд”. Папа-консерватор, определя го “Новинар”.

След което започват спорните новини, повлияни от нашите избори. НДСВ отива на избори, за да върне монархията – извежда “Новинар”. “Оптимист съм, че Симеон Саскобурготски ще стане цар и за това работя”- заявява в телевизионно интервю министърът на младежта и спорта Лучано. Според него иначе България не била легитимна. От друга страна, бившият министър на културата Абрашев заявява пред “Новинар”, че и да не е в листа. Може да тича за НДСВ. В момента обаче работел над оратория по “Апокалипсиса”. НДСВ – нормална партия ли е или партия на вожда- се обсъжда в поредната част от интервюто на Симеон Сакскобургготски пред “Труд”.

Големите въпросителни обаче са около СДС. “След 15 г. СДС е пред пълен крах” – извежда “Пари”. С оставки завърши Националния съвет на СДС, най-вече около депутата Никола Николов и ръководството. Така два месеца преди изборите скандали и оставки в синята партия.
Начело в лисите са кметови, бивш премиер и президент, обобщава “24 часа”. Надежда най-после удари по масата – смята “Монитор”.
“СДС и избори? Да, да.. – коментира “Сега”. Според изданието “Раковски” 134 се тресе от безпрецедентна криза. Затова в момента залага единствено на популярността на успешните кметова – Елеонора Николова в Русе, Найден Зеленогорски в Плевен и Валентин Златев в Шумен, за да привлече гласове.

А каква става в БСП? Според “Монитор” там кипи коалиционна треска. БСП обмисля дали след изборите да не се коалира тъкмо с НДСВ. За целта се предвижда изпращането на сегашния премиер като главен представител на структурите на България в ЕС с ранг на вицепремиер и отделен екип. Това споделя пред “Монитор” неназован член на ръководството на левицата. Вариантите за споразумение с Доган били по-слаби. На "Позитано”, пише “Монитор”, смятат Доган за политически изхабен.

Сигурно подобни европланове обясняват и еуфорията около техническото подписване на 25 април в Люксембург. “Черешово топче ще гърми за ЕС – научаваме от “Cтандарт”. То ще гръмне навръх понеделник в Шумен. Стотици гълъби и сини балони със златни звезди ще полетят в небето. В Пловдив щя има видеомост с Люксембург...

А иначе водещата новина в пресата е друга: хлябът поскъпва. Самунът скача над лев – извежда “Дума”. Защото 85 % от фирмите в бранша ще са аут от 2007, нямат пари за инвестиции и ще ядем вносен хляб. Или пасти, пише “Дума”.

Хлябът по-скъп с 40 % до края на годината – обобщава “Сега”, да не говорим, че цената ще бъде съобразена и с цените на дизеловото гориво, които вървят нагоре.

А иначе хотели се цепят в слънчев бряг, пише “Стандарт”, и то десет дни преди откриване на летния сезон. Собственици бързат да заличат пролуките. Перник пък става част от София. А също и Самоков и Ихтиман попадат в новия градоустройствен план на столицата.

Забраняват на банките подвеждащите реклами – изтъква “24 часа”. Тоест идва край на офертите за уж изгоден кредит. ЕС задължава обявяването на реалната цена на заема.

И накрая, в “Монитор” откриваме една необичайна оферта – да си купите място в хърватски роман. Тази “балканска оферта” отправят издателите от загребската фирма АГМ. Срещу 500 куни или 67 евро може да кръстите на себе си или свой близък герой от романа “отечеството гори”. Ако искате да се обезсмъртите, сега е времето да станете свидетел на това кой пали хърватските гори...