RFI - България Европа ни взе

Ако денят се познава от Люксембург, то в Европа ще ни върви по вода, това е заглавие в днешния брой на "Монитор". Изданието има предвид проливния дъжд вчера. И изразява надежда, че и на нас най-сетне ще ни тръгне, както на местните хора, които през деня понасяли с усмивка досадния небесен поток, защото и градският им транспорт е като по часовник, и спирките- истински подслон, а да не говорим, че и чадърите са направо без пари, впечатлен е "Монитор".

А иначе изданието излиза на първа страница със снимка от подписването, както впрочем и повечето останали издания. “Европа ни взе”, възкликва "Стандарт".
И "Дневник": “Европа каза добре дошли на България и Румъния”.
“От 2007 г. ще имаме еврокомисар и евродепутати”, съобщава "Новинар".

“Подписахме с Европа” е заглавието в "Труд", където събитието е обобщено така: Първанов и Симеон подписаха едновременно от името на България; Договорът предвижда да получим 4 милиарда евро за периода 2007- 2009 г.; със страната ни и Румъния ЕС се увеличава с 30 милиона души и става 484 милиона; шампанско, балони, паради из цялата родината.

“Част от евромилиардите за България под въпрос” предупреждава също в заглавие "Сега".
“Подписаха за младите”, отбелязва "24 часа". Вестникът подчертава, че радостното събитие било помрачавано до последно от чисто български страсти кой да води делегацията ни - президентът или премиерът. Спор имало и за формулировката, под която да се подпише президентът - за правителството на Република България или за Република България. В крайна сметка Георги Първанов подписа съгласно европейската практика.
А "Труд" коментира: може и да е човешко тщеславието на някого, че точно неговото правителство е вкарало страната в ЕС. Но кабинетите се сменят, а България остава.

Докато "24 часа" разкрива, че чистачки у нас имали достъп до секретна информация, "Телеграф" отбелязва, че и европейските тайни падат за България. Под заглавие “3 дни “иху” и после тихо”, вестникът посочва, че българите очакват по-добър живот и повече пари от ЕС. Еврозаплати обаче ще има само за образованите, четем в същото издание.
В "Телеграф" е поместена и прогноза на Центъра за икономическо развитие, според която безработицата у нас през 2009 г. ще е под 10% и ще се изравним със страните членки на ЕС.

И още по голямата тема: “Те подписаха заедно” е заглавието в "Пари". Но коментарът е, че успехите на София впечатлиха Брюксел, но не и избирателите. В същото време "Пари" цитира проучване, според което над 70% от българите подкрепят членството ни в ЕС.