RFI - България Страхува ли се Европа от нас?

"Економист": Какво ще прави БСП с властта?

Извадиха ордените на Живков

"Влез в джаза"

Страхува ли се Европа от нас?
Въпросът обобщава различни публикации по първите страници на пресата. Първо, германската опозиция поиска преразглеждане на договора с България, четем в “Дневник” и “Стандарт”.
През уикенда някои от високопоставените ръководители на ХДС, в това число и лидерът на християндемократите Ангела Меркел, са обвинили канцлера Шрьодер, че твърде нехайно е преговарял с България и Румъния и е отворил вратите на Германия пред евтината работна ръка от Изток.
Ангела Меркел, пише “Дневник”, в интервю за “Вестфелише рундшау”, на въпрос ще се влоши ли положението още повече през 2007 г. с пълноправното членство на България и Румъния, отговаря следното: “договорите с тях трябва да се преразгледат, тъй като липсват достатъчно ограничения.

За кого бие камбаната? – пита в коментарната си рубрика “Труд". И ни препраща обаче не към Хемингуей, а към лидера на френските крайнодесни Жан-Мари Льо Пен, който на митинг на парижката Опера срещу Евроконституцията е заявил, че ако България стане член на ЕС бедняци и цигани ще залеят Франция.
“Г-н Льо Пен, възразява му “Труд”, французите съвсем не са толкова прости. Те знаят, че няма връзка между приемането на България и Евроконституцията. Явно не си вярвате и вие, но плашите гаргите. На всички им е все по-ясно, че колкото повече се обединява Европа, толкова повече ще се убедят западняците, че на изток не живеят само просяци и хайдуци, ами и люде образовани и способни. Вие усещате г-н Льо Пен за кого бие камбаната. Българският етнически модел действа безукорно. И ако го докараме в Европа, тогава какво ще правят хора като Льо Пен”, пита “Труд”.

БСП уплаши Европа – четем на първа страница на “Монитор”. Победа на соцпартията ще забави реформите в България, прогнозира Джеймс Оуен, анализатор в престижното британско сп. “Економист”.
Според прогнозата на Оуен, която откриваме и на коментарните страници на “24 часа”, не е ясно какво БСП смята да прави с властта. А според него лидерът на партията Сергей Станишев е неизпитан и няма стаж в управлението, затова ще трябва да се изчака, за да се види какво ще стане.

“Монитор” решава да потърси още гледни точки по темата готова ли е БСП да управлява. “Риториката на БСП е неуместна”, коментира също от Лондон, проф. Димитър Иванов, икономически съветник на президента Първанов. А политологът Димитър Димитров, дългогодишен член на ЦИК, констатира, че левицата подава противоречиви сигнали, тя се обезличава идеологически. Заради обещанията, които БСП поема, смята политологът, нищо чудно след изборите да се появят проблеми, подобни на онези, които в сходна ситуация преживя Унгария.

“Станишев е прекалено млад за премиер" – цитира “Стандарт” червената депутатка Жени Живкова. С нея, по точно с дядо й, се свързва една от водещите теми в днешната преса, която откриваме на снимки по първите страници.
А именно: "Живкова извади съкровището на Тато” – изтъква във водещото си заглавие "Новинар”. 71 ордена на Тодор Живков, тоест 31 кг. злато и диаманти, ще бъдат изложени от 5 май във Военно-историческия музей. Научаваме, че държавните отличия, връчвани от Кувейт, Япония, Нигерия и бившата ФРГ, са частна собственост и въобще не е ясно дали някога ще бъдат дарени на държавата. “24 часа" прави своите уточнения – ордените съдържали 20 кг. злато и диаманти и щели да останат в музея 1 година..
“Новинар” обаче държи да разбере защо се прави това точно сега и коментира случващото се като “музейна победа на левицата”. И предполага, че не случайно изложбата съвпада с напън на БСП да вземе властта след 8 години опозиционерстване. Всъщност соцреализмът е единствената черта на левицата, която буди умиление в част от електората и го мобилизира – коментира “Новинар”.

Но не само БСП е в центъра на брожения, Доган също се страхува да се кандидатира в Кърджали – извежда “Монитор”. Защото известният щангист Наим Сюлейманоглу можело да излезе срещу ДПС в региона. Говори се, че Сюлейманоглу ще е кандидат на Демократичната лига на Осман Октай. Ако това стане, пише "Монитор”, Кърджали вече няма да е крепост на ДПС, където сега се мъдрят стари кадри, а водач на листата е Ремзи Осман.

И за да приключим със страховете на Европа – “Церовски ядоса Брюксел” – гласи водещото заглавие на “Стандарт”. Нов скандал, смята изданието, около магистрала "Тракия" избухна покрай подписването на договора в Люксембург.
Две дирекции на Еврокомисията оглеждали 35-годишната концесия за аутобана – дирекции "Конкуренция" и "Регионална политика". Комисията за защита на конкуренцията пък гледа договора за магистрала “Тракия” днес – пише “Стандарт”.

Пак с оглед на евроизискванията "затягат контрола в университетите" – пише “Труд”. Академичните съвети са поели задължението да сезират прокуратурата за измами, най-вече ще се бди за фалшифициране на документи на кандидат-студентските изпити.
И една новост – носенето на мобилни телефони на изпит ще се брои като “опит за измама”.

Ловят и нелегалните таксита – извежда “24 часа”. От днес ще има нови масови проверки. Дебнат за цени и спрени апарати.

България остава под международно наблюдение и заради пиратство на интелектуални продукти - четем в “Дневник”. Тоест оставаме в така наречения Списък 301 на външно-търговското министерство на САЩ. Заедно с още 36 държави. Защото, пише в доклада, независимо от взетите мерки пиратски дискове и ДВД продължават да заливат страната.

И накрая, за да приключим с добрата новина – “Влезете в джаза”, при това законно. Просто “влез в джаза” е мотото на фестивала “Джаз плюс”, припомня “Дневник”, който започва в София на 9 май и ще продължи до 14 май. А на него ще свирят знаменитости като Стенли Кларк, Ибряма, Торд Густавсен и, разбира се, "Пари Комбо”. Билети, напомня “Дневник” - в НДК и "Дюкян меломан”.