RFI - България Гергьовден е!

Студен душ от Европа

За лепенките, скриващи предупредителните надписи върху цигарите

Гергьовден е! Празнуват народ и войска, обявява от първа страница "Труд". “Гергьовден!”, възкликва и "24 часа" с подобаваща снимка на мъж с агънце, който очевидно се подготвя за празника.
Първанов на генералски изпит, съобщава в същото време вестника. Президентът щял да се включи във физическата подготовка на мъжете с пагони. За доказателство за добрата му форма "24 часа" публикува снимка на държавния глава по време на благотворителен баскетболен мач.
Георги Първанов връчи пагоните на 10 удостоени с висши звания генерали и адмирали вчера. И тях ги има на снимка - строени.

Свети Георги ни сродява с англичаните, твърди един от хилядите именници, кръстени на светеца воин. "Стандарт" публикува с Георги Бакалов, професор по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ирак е друга тема в днешните вестници. Крият ранен в Ирак, пише "24 часа". Изданието обобщава ситуацията така - изтегляме се от залива до 31 декември; 400 души заминават в последния контингент; връщат днес двамата загинали край Басра; В катастрофата с хамъра има още един ранен.
Хем се изтегляме от Ирак, хем пак сме там. Това пък е заглавието в "Труд". Кабинетът щял да проведе консултации с партньорите от коалицията на желаещите за подходящи форми на по-нататъшно участие на България.
"24 часа" коментира, че гюрюлтията в парламента е предизборна. Темата е сериозна, но гюрюлтията не бива да се взема на сериозно.

Един милион за яхтата на Тато, четем в "Снадрат".
Банки и застрахователи наддават за луксозната лодка. Мераклиите трябва да внесат депозит, търгът е в Министерския съвет, става ясно от материала.
Кабинетът иска 600 000 евро за яхтата на Тодор Живков, отбелязва "Новинар". И допълва, че управляващите се отказали от яхтата, тъй като нямат средства за нейния ремонт.

Студен душ от Европа, пише още "Новинар". Германски шамар за България в ЕС, е заглавието в "Сега". “Европейският парламент ни отряза”, включва се "24 часа". Двете най-големи политически групи в него настояват засега да не бъдат канени наблюдатели от България и Румъния.

А иначе, голямото заглавие в "Труд" е “Адвокати и нотариуси по-скъпи с 18%". ДДС ще падне на 18 на сто от 1 януари 2007 г. С толкова обаче ще поскъпнат от същата дата адвокатските и нотариалните услуги, когато за тях ще бъде въведен ДДС.

За сметка на това, месечният данък пада за родители, пише "Стандарт". От 2006 година родителите ще ползват данъчни облекчения всеки месец. За едно дете необлагаеми ще са 30 лева от заплатата на бащата или майката. Това предвижда новият Закон за облагане доходите на физическите лица, който вчера беше приет от Министерския съвет.

Осъдиха Церовски е водеща тема за "24 часа". Това е станало по искане на адвокат и след решение на петима съдии от Върховния административен съд.
Всичко е заради текст в наредба, с която ВиК отказва да прекара канализация по улици, където не й е рентабилно.

За лепенките, скриващи надписите, които предупреждават, че тютюнопушенето убива, пише "Труд". Слушателите на РФИ знаят за инициативата на Агенция джаз плюс. “Вместо “Пушачите умират по-млади” върху цигарените кутии често се чете “Меломаните умират по-щастливи. От здравното министерство обаче казват, че това не е редно и ще потърсят юридическа помощ, за да се справят с положението, съобщава "Труд".
Но също там е поместен и коментар на юриста. Според него трудно би се намерил юридически аргумент, който да забрани на собственика на кутия цигари да залепи върху нея стикер с надпис или картинка с Мики Маус, да я изрисува по свой вкус или пък веднага след закупуването й да премести цигарите в табакера.
Освен това върху спорните стикери не пише, че са предназначени за цигарени кутии, а пък и всеки пушач е наясно какъв е надписът отдолу.