RFI - България Ратифицираме с ЕС

Новите обещания на царя

Харчат 60 млн. лева за изборите

Торд Густавсен - норвежката джаз-романтика в София

11 май - денят на Св. Св. Кирил и Методий

Ратифицираме договора за ЕС.
Тази сутрин, и то предсрочно – още в 8.00 ч. заранта, отбелязва пресата.
А “Новинар” шеговито извежда – “гласуваме на гладно за ЕС”. И защо такова бързане? Официалната причина, пише “24 часа”, е заради предварително поети ангажименти от премиера и президента – Симеон пътува за Ловеч, президентът лети за Румъния в 8.30 ч. Неофициалната, както пише “Новинар”, е че управляващите искат да се похвалят пред либералния интернационал, който ще заседава в София в четвъртък.
Следват познатите парламентарни престрелки. “Кукувица ви е изпила акъла” – цитира “24 часа” лявата депутатка Татяна Дончева, която не разбирала защо се прави частно парти и тогава не се ратифицираме договора в 6.00 ч. сутринта. Не може да се правят извънредни заседания, това подценява събитието, коментират от ДСБ. Желязото трябва да се кове, докато е горещо, контрират от НДСВ, на свой ред обвинявайки ЕНП и ПЕС, които не били заинтересовани от събитието.

С което явно навлизаме в предизборната тематика. Водеща тема:
Oповестената програма на управляващите от НДСВ.
“Пари” се спира на “новите обещания на царя” – нов НПК, напълно професионална армия през 2010 г., равен достъп за качествено образование и увеличаване на заетостта с поне 5%. Изобщо грижа за бизнеса, но и реверанс към малкия човек.
“Стандарт” коментира: НДСВ развърза торбата с обещания – 750 лв. пенсия и фирмени данъци от 15 %. А “Труд” пресмята, че ако се следва тенденцията “800-те дни на Симеон ще прераснат в 2800”.
“Дума”, обяснимо, също атакува: “НВСВ вижда розово бъдеще: тройни заплати, двойни пенсии, 3000 шерифи, 8 нови хеликоптери, песни и вечна радост.

След което “24 часа” се спира на кандидатите, приети на косъм в ЦИК: Демократичната гражданска инициатива на Христофор Събев (Фори Светулката), Екогласност и БКП са приети без депозит и уредени подписки, имат три дни, за да приведат нещата в ред. Така от общо 33 партии, подали документи, 10 са получили регистрация.

БНТ обаче иска да вдигне 5 пъти парите за кандидатите, чака ЦИК да уреди регистрациите, четем в “Монитор”. Става дума за заплащане на клиповете по пазарни цени. Отсега е ясно, че по БНТ ще има 7 дебата по час и половина. Лидерският ще е на 23 юни и ще се води от Бойко Василев.

Харчат 60 млн. лв. за изборите – извежда “Стандарт”. Държавата завишавала парите за бюлетини и секции. 42 млн. лв. официално ще дадат партиите за агитация. Относно неофициалните пари може само да се гадае.

Политици подкрепят мафията у нас – настоява “Дума”. Като се позовава на семинар, проведен от Центъра за либерални стратегии и казаното от вездесъщия главен секретар на МВР, който призовава за отпор на организираната престъпност от страна на премиер, президент и председател на НС.

Същевременно френският посланик награди Бойко Борисов, убеждаваме се от снимка в “Труд”. На МВР в лицето на главния секретар е връчен сертификат за разбиването на две банди, източвали кредитни карти във Франция. “Труд” обаче припознава сегашния посланик Ив Сен-Жур като неговия предшественик Кюн-Делфорж.
Но не това е най-важното, разбира се...

Ето и поредното социологическо проучване: сигурните участници в следващия парламент са БСП, НДСВ, ОДС и ДПС, извежда “Дневник” (данните са на “Алфа рисърч). Майското изследване на агенцията сочи, че сигурни участници в следващото Народно събрание са БСП с 25.0% подкрепа от всички избиратели, НДСВ с 15.0%, ОДС с 6.1% и ДПС с 4.5%.
Междувременно, с приближаването на изборите, бизнесът се активизира и прокарва свои интереси.

2 частни музея чакат за подпис – четем в “Труд”. Става дума за колекциите на Васил Божков, един от босовете на хазарта, и на Димитър Иванов, бивш началник на 6 управление на ДС.
Въпросът сега е че музеят “Тракия” на Божков и “Арете” на Иванов чакат официален лиценз, какъвто, източници от ведомството на Нина Чилова потвърждават, че ще им бъде даден до изборите.

“24 часа” съобщава и кой е най-големият български данъкоплатец, това е адвокат Тодор Батков, собственик на “Стандарт” и доскорошен довереник на Майкъл Чорни.

“Монитор” обаче ни предупреждава, че засилените строежи в туристическия бизнес са на път да съсипят летуването през май, както заявяват и германски туроператори.
“Чуждите туроператори загърбват големите курорти” – потвърждава “Дневник”. Вече се смятат за риск инвестициите в Слънчев бряг и Златни пясъци, пренасочват се към Южното Черноморие.

В “Труд” четем за “хаос и смут със сметките за БТК”. При справка на интернет-страницата на телекома излиза, че за дължимото през април се иска същата сума, както през март.

Пак без топла вода през лятото, предупреждава “Телеграф”. София, най-големият топлофициран град в страната, отново ще бъде 3 месеца без вода. По график, като първи “под ножа” падали жителите на “Захарна фабрика” (9-20 май), после идва ред на “Обеля” и т.н.

“Стандарт” пък предупреждава хората да не се впускат към хранителна добавка, продавана на хората с аргумент, че предпазва от самоубийство. От аптечната мрежа поясняват, че рекламираното хапче съвсем няма приписваните му свойства.

И накрая, честит 11 май, денят на св. братя Кирил и Методий (по стар стил), но и в църковния календар, припомня “Новинар”.

А иначе, както се убеждаваме от "Дневник", музикалното събитие е едно: фестивалът Джаз плюс, който вече се запомни с музиката на 36-годишния Торд Густавсен, прекрасна и чиста като кристалните води на фиордите, впечатли както изкушените ценители на джаза, така и обикновените меломани.
В сряда вечер от 21.00 ч., припомня "Дневник", само ден след концерта на знаменития Стенли Кларк, в зала 1 на НДК ще се представят музикантите от нашумялата бразилска група "Зуко 103".