RFI - България Референдум за ЕС: Капризи на президента?

Европарламентът прие наши наблюдатели

Далавери със САПАРД

Зуко 103 кипна страстите

Трябва ли референдум за ЕС?
Президентът поиска референдум – извеждат “Труд” и “Стандарт”. Георги Първанов настоява на това, пояснява "Дума”, въпреки твърдата си позиция за ратификация с ЕС. Според него събитието е прекалено важно за страната и той настоява допитването да бъде в един и същи ден с предстоящото избиране на наши евродепутати.
Брюксел промени правилата – цитира го "24 часа".

Аман от капризите на президента – коментира "168 часа". И пише, че Първанов е наистина удивителен човек. Администрацията му приложи какви ли не хватки, активизира червеното лоби, за да отложи ратификацията със съюза. По-подозрителните, продължава “168 часа”, биха сметнали, че го прави в полза на БСП – социалистите да ратифицират, дойдат ли на власт, за да оберат позитивите.
Първанов не престана да се оплаква, че не знае за какво преговаря правителството. Той беше поканен да подпише в Люксембург, а сега иска референдум. Да не би да не е знаел какво подписва? – пита “168 часа" и подозира Георги Първанов в тежка форма на нарцисизъм и желание да останеш в историята с писалка в ръка.

А иначе европроблеми не липсват.
Европарламентът все пак ни взе – изтъква “Монитор”. Взе се решение да се поканят български и румънски депутати да наблюдават решенията след лятната ваканция. Подкрепата дошла от европейските социалисти, ЕНП до последно смятала, че няма място за такива наблюдатели още през 2005 г.

Далавера с европари – четем във водещото заглавие на "Дума”. В парламента гръмна скандал със средствата по програмата САПАРД. А именно по одобрение на годишното споразумение на проекти за 67.5 млн. евро.
Затова депутатите отказаха да работят – пише "Труд”. Левицата поискала поименна проверка на присъствието. А Иван Костов (ДСБ) уточнява: “Не сме съгласни тези пари да се разпределят на изгодни на управляващите фирми, а не на дребния производител”.

Кмет и архитект погребват София – бие тревога "Стандарт”. И се аргументира - столицата е пред катастрофа. Не е ясна концепцията на града – какъв ще бъде транспортът, движението, паркингите, парковете, ще се строят ли общински жилища и къде, кой ще санира панелките?
Градоустройственият план, пише “Стандарт”, не отговаря на такива въпроси. Той отговаря на интересите на Софиянски, Янев и приятели. Не е нормално, пише изданието, най-богатият град в страната да чака бюджетна субсидия.

Организират движението в София по лондонски модел, но след три години, научаваме от ‘Монитор”. Скоро софиянци може би ще шофират в центъра с електронни винетки, а от 1 юни бул. “Витоша” и “Граф Игнатиев" стават пешеходна зона в неделя”. В тази връзка "Дума” призовава обаче за "малко разум”. Кой не иска пешеходна зона и да няма изгорели газове, но задръстванията...иначе е ясно – изборите наближават.

“Дневник" отбелязва, че държавата поставя и немалко условия при продажбата на столичната “Топлофикация”.

Партиите не трябва непрекъснато да възраждат мита за държавата майка – твърди Владимир Костов от страниците на "Стандарт”. Той пише, че с тези предизборно обещания не е ясно дали влизаме в ЕС или в нов СИВ.

”168 часа" изследва феномена “партии по парашки”. Защото след чалга звездите на ход са полуголите момичета. И описва как оскъдно облечена манекенка срамежливо намества таралежче на задните си части. Следва анонс на Мирослав Севлиевски: "Новото време" е новата виагра в живота на българите”.
И втори пример – червени бюстиета за БСП. Изданието разпитва 17-годишната Сиана Башиновска, която рекламира социалистите, не се ли смущава, че дефилира пред доста възрастни хора. "Възможно е, признава момичето. След което признава, че нито знае нещо за БСП, нито за НДСВ, нито знае кой е премиер...”

“Новинар" твърди, че НДСВ са ни забъркали в скандал с Ирак, доколкото а регистрирали на либералната сбирка в София делегатка от Тайван под името делегатка на република Китай...

Агенти на полицията пък ще пазят за пияни абитуриенти – разказва “Стандарт”.

”24 часа" анализира строежите по морето и пише – цял Плевен може да преспи в Слънчев бряг, леглата в курорта нараснали с 20 000.

Днес е петък, 13-ти. Но се раждат късметлии, пише "стандарт”, опровергавайки поверията за уроки. Всичко тръгнало от френския крал Филип Хубави, който на такъв ден през 1307 г. задържал всички тамплиери.

“168 часа" разсейва уроките със снимка на Стенли Клрак, който с бас-китарата си влуди НДК. А "24 часа" разказва как “Зуко 103” пяха “Седнало е Джоре" и “Тодоро”. Фестивалът Джаз плюс ще стигне точката си на кипене в събота, настоява изданието, когато в зала 1 на НДК ще свирят Ибряма и оркестър “Тракия".