RFI - България Цепене в СДС

Митология и политика

Царски чинии и позлата на двореца

Политически напрежения.
Цепене в СДС – обобщава "Труд”. Бунт на депутата Михаил Михайлов, който обвинява Надежда Михайлова в по-голям авторитаризъм от Костов. Това е поредното цепене в тази формация и дясното – пише "Труд" и дава тенденцията – 1991, 1994,1997, 2001, 2005 (сега и по-често). “Бате Генчо, върни се пред нас” - зове пък бившият премиер Филип Димитров от цяла страница в "Труд" емблематичния син фен вестникопродавец.

Либералите взеха Симеон, той им говори за Доган – отбелязва “24 часа”. И съзира зад това маневри и опит за търсене на ново коалиционно управление.

Равнис по Сенегал – така представя нещата "Стандарт”. Примерът, според изданието, дошъл тъкмо с 53-ия конгрес на Либералния интернационал в София. И там станало ясно, че хората са най-голямото богатство на Сенегал, както казва президентът на страната Майре Абдулайе Уаде (без да е ясно чие е авторството на лозунга).
И още, както става ясно от заседанието на либералите – Сенегал ни е изпреварил по икономически растеж – 6.1 % ръст срещу 5% растеж за България, отчетен от Симеон Сакскобурготски.

Партиите с оглед на изборите укриват командировките на депутатите – съобщава "Политика”. Никаква ясното по разходите за бензин не дават от НС. Не е ясно колко харчат народните представители за пътувания по страната, главният секретар на парламента Огнян Аврамов отказва информация. Затова в. “Политика" известява читателите си, че ще търси информация по съдебен път.

“Монитор" решава да се справи с политическите страсти по оригинален начин и се впуска в митологията – на кои олимпийски богове или богини избирателят би оприличил нашите политици (опит за изясняване на предпочитанията). Резултатите от допитването – Симеон бил Зевс, а Иван Костов – Прометей. Жълтата депутатка Антония Първанова е оприличена на Артемида, жанвиденовата социална министърка Масларова – на Хера (без връзка с Зевс), а Екатерина Михайлова от ДСБ – на Атина Палада.

Митологемите явно навлизат в политиката, защото, както научаваме от първа страница на “24 часа" спешно позлатяват двореца. Досега това не ставаше, парадната зала на бившия дворец бе повече от занемарена, таваните падаха. И изведнъж, о, чудо, бързо се намериха 350 000 лв. а от края на май ще бъде открита нова постоянна експозиция с около 300 творби на 70 стари майстори.
Политехническият музей пък вади чиниите на Фердинанд – съобщава “Монитор”, също опитвайки се да прозре защо точно сега се вадят царски чинии и автомобили.

И за да допълни предизборните сюжети, публикува на съседната страница репортаж "Евророма замести кебапчетата с кетъринг". Формацията открила новата си партийна централа и станало ясно, че бащата на Илия Павлов е спонсор на ромската партия.

Който спечели вота, трябва да управлява, настоява Иван Гарелов в анализ в "Труд”. Макар известният журналист да е убеден, че ще има подмяна на вота на избирателя – БСП вече заяви, че дори да спечели абсолютно мнозинство, ще търси коалиционно управление.

Всички се пишат сега заслугата за това, че ще имаме наблюдатели в Европарламента – и отляво и от дясно, отбелязва “Политика”. Защото победата има много бащи – допълва "Монитор”.

С оглед на евроинтеграцията – митничари плъзват по цялата страна, стават полицаи – извежда "Труд”. От 2006 г. ще има и денонощен контрол над продажбата на алкохол и цигари, там стават шмекериите, пише изданието.

“24 часа" е обезпокоен от друго – плъзва жестока кожна болест – пемфигус. Три пъти повече българи страдат от нея, отколкото европейци. Болестта се изразява в мехури и незарастващи рани и се дължи на генетични предразположения и замърсяването на околната среда.

А в същото време чужденци бягат ужасени от мадарския конник, извежда "Телеграф”. Защото падат камъни, предпазните мрежи не помагат и мнозина от туристите се кълнат повече да не стъпят в България.