70% от хората не знаят кога са изборите
За междузвездни войни и БВП на България
Концерт на Ибряма в НДК

2/3 от хората не знаят кога са изборите, обявява “Новинар” във водещото си заглавие. И логичният извод – социолозите прогнозират ниска избирателна активност. Само месец преди изборите 70% от хората не знаят кога ще се проведе гласуването. 70% не знаят кога са изборите, приглася и “Сега”. Според последните данни, БСП ще получи малко над 20%, ОДС вече събира 11% и изпреварва НДСВ, за което пък биха гласували 10.7 на сто. ДПС държи твърдите 6%. Въпреки тези резултати обаче – и след изборите ще съм министър, категорично заявява министърът на отбраната Николай Свинаров в интервю за “Монитор”.

Улични огради грейват в жълто заради Симеон, разкрива пък “Труд”. Ден преди визитата на Сакскобургготски във Враца местните власти боядисали оградата на местно училище, откъдето ще мине премиерът, в жълто. И понеже времето е лошо – за да не се изцапа ВИП-гостът, работниците сушили прясната боя със специална машина.

Като цяло обаче – пот започна да се лее от политиците ни предизборно. Освен че се надцакват с обещания, власт и опозиция масово облагородяват страната. Боядисват пейки и огради, маркират дупките по пътищата – не от грижа към пътуващите, разбира се, а за да ни набият в очите стореното, коментира “Труд”. Но всъщност – ако тази енергия бе хвърлена да се свърши работа наистина, може би дупките щяха да бъдат запълнени и улиците – асфалтирани. А пък ако предизборната пот и мощ бе текла и през годините, то България наистина щеше да е Швейцария, допълва “Труд”. Но всъщност – всеки българин у нас знае, че можеш да бъдеш депутат без да знаеш разликата между либерали и консерватори, стига да можеш да натискаш 10 бутона едновременно. Така както можеш да станеш висш чиновник във външно министерство, без да знаеш друг език освен родния си. Или да отидеш в представителството ни в Брюксел само ако си запомнил как е добър ден на английски, отбелязва “Пари”. А влезеш ли веднъж в системата, дори премиерът не може да те уволни, ако си взел от евтините жилища. Властта казва, че така европеизира. А в обществото остава усещането, че е по-добре да се сдобиеш с подобно място, отколкото да търсиш отговорност за изхарчения ресурс, допълва “Пари”.

И през това време – логичният резултат – джедаите печелят повече от България, отбелязва “24 часа”. Приходите от Междузвездни войни са по-високи от брутния вътрешен продукт на България, цитира и “Труд” изчисленията на “Обзървър”. Видяхте ли, че у нас се играе нискокачествен филм, коментира Труд. В него сценарият е калпав, а джедаите – обладани от тъмната страна на силата. Но - лош филм - малко пари, допълва изданието. И заключава – ех, защо не ни управляваха от Холивуд.

Иво Папазов събра овации на Джаз плюс, коментира “Новинар” провелия се концерт в събота вечер. Българите пак гласуваха за Ибряма, допълва “Монитор”. Близо 3 хиляди души пак дадоха своя глас в подкрепа на гениалността на Ибряма, допълва изданието. Този път обаче това не стана по Интернет, а купувайки си билети за концерта на Иво Папазов. Той бе хедлайнер на феста Джаз плюс, допълва “Монитор”. Ибряма закри фестивала Джаз плюс с ръченица, отбелязва от своя страна Сега. И допълва - необичаен за формата на джазфестивал концерт закри първото издание на "Джаз +". Ибряма заедно със своя 6-членен оркестър изнесе близо тричасов концерт в зала 1 на НДК. Преди него в рамките на феста се изявиха басистът Стенли Кларк, Торд Густавсен трио и бразилско-холандската формация "Зуко 103", припомня “Сега”.