RFI - България Българин посредничил между Саддам и Москва

Политиците ни говорят на диалект и с клишета

За демокрацията, интелигентността и филтъра

Българин посредничи между Саддам и Москва, 90 милиона барела получили съветници на Путин, обявява "Новинар". Българин уредил иракски петрол за Жириновски, отбелязва от своя страна "Труд". Людмил Дионисиев купувал нефт за Жириновски, посредник била фирмата "Нафта" - Москва, идентично звучи и "24 часа".
Американската компания "Бейл Ойл" била кукловодът в схемата, чрез който руски политици са се облагодетелствали от програмата на ООН в Ирак "Петрол срещу храни".
Българинът Людмил Дионисиев е служител именно на "Бейл Ойл". Той е обвинен в САЩ, че заедно със собственика на фирмата Дейвид Чалмърс е давал милиони долари подкуп на режима на Саддам, допълва "24 часа" като се позовава на разкрития на "Хюстън кроникъл".

У нас пък започна предизборно избиване на комари. Правителството отпусна пари за битката с комарите в дунавските общини. До седмица неколкостотин хиляди лева ще тръгнат към застрашените райони, разкрива отново "24 часа".
Навсякъде в страната проблемът с комарите бил първостепенен и влизал в предизборната кампания на кандидат-депутати от всички партии, допълва изданието.
Разбира се – появява се и предупреждението на ХЕИ – унищожаването е най-резултатно през март. Защото двукрилите вече са станали като врабчета. Но – тогава предизборната кампания още не беше започнала и кандидатите още не бяха отишли по места, коментира изданието.
И най-важното – миналата година изобщо не са били отпускани средства за това. Така че – добре че предизборната кампания съвпадна с комареното време, заключава изданието.

Не само по време на кампанията обаче – политиците ни говорят на диалект и с клишета. 69% от анкетираните смятат, че изказът на първите хора в държавата е агресивен и нападателен, цитира "Монитор" изследване, осъществено от катедрата по български език в СУ.
А как говори средният политик у нас – “еми, тряаше значи, разбираш ли, амъ на”. И разбира се – абсолютното върховенство, което се държи от министър Церовски – цитиран навсякъде с изказвания от рода на – “в идин ижидньевник упридильени сриди съ упитвът дъ спичельят йевтини дивидьенти”, цитира "24 часа".
И някои от любимите проблясъци, които студентите, участвали в изследването са събрали – “Приключвам, г-жо председател. Господин съм, господин съм... Извинявайте г-н председателю, не забелязах кога се сменихте. Е, как да не забелязахте, бе?”.

А това, че “България е позната като зимна и морска туристическа дестинация” не се нуждае от коментар.

Всъщност 10 са думичките, които депутатите са усвоили и с тях съставят следното изречение например, коментира "Труд" – “Нашата отговорност в политическото пространство е да хармонизираме реалност и визия, за да стартираме нашите приоритети и да ги финализираме с конкретика и при пълна прозрачност”.

Но това е – демокрацията се постига трудно. Една страна и един народ трябва да дораснат до демокрацията и тя изисква най-много индивидуално възпитание, споделя в интервю за "24 часа" световноизвестният датски режисьор Ларс фон Триър.
Някой би ме обвинил, че в моите филми представям хората по-глупави, отколкото са в действителност. По някакъв начин те са глупави дори защото мислят, че са умни, отбелязва той.
И допълва – Човек трябва да бъде донякъде циничен – иначе не може да оцелее. Човек трябва да има филтър, който да пресява всичко онова, от което животът му не зависи.