Партийното лото изтеглено
39-то НС приключи
Арестуваха световен бос с българско гражданство
"Откриването" на Франция

Партийното тото изтеглено. Сиреч – ясни номерата на партиите в интегралната бюлетина, поради което "Труд| предлага малко нумерология. И под глава прави анализ на цифрите: 3 се пада на "Коалиция за България", което било дисциплина; 6 на НДСВ – идеалното число; 8 на ДСБ – е попадение; 17 на ДПС – светски успех; Новото време са с фаталното 13; 19 на ОДС – означавало родени лидери.

Това в плана на забавното, който кара "24 часа" да изведе нещата така – 3 за БСП, 6 за НДСВ. "Дума" твърди, че е доволна от номер три за социалистите – бил знак на съгласие. Номер 1 бил изтеглен най-накрая и за всеобща почуда се паднал на партията на свободния бизнес.

"Новинар" подхожда по-прагматично – избираме депутати на територията на 79 държави. Външно министерство поема разходите на наблюдателите в изборните секции в чужбина. Ако партиите решат да пратят наблюдатели в съседните Румъния, Сърбия, Македония, Турция и Гърция, ще бъде необходим екип от наблюдатели поне от 100 души.

Обявяват 3 дни сух режим по изборите – извежда "Стандарт" . В София забраната е вече гласувана – от 23-26 юни. И ако в заведение ви сипят дори капка алкохол, рискуват солени глоби.

И сега – поглед към стария, досегашен парламент. Приключи работата на 39 НС – обобщава "Дневник онлайн".Вчера в 13 ч. Имало кворум, депутатите си направили снимка за спомен. Не липсват и куриози, изтъква "24 часа" – левицата избра депутат за един ден. Александър Атанасов. В “Новинар” обаче четем, че този куриоз носи на депутата заплата от 1000 лв. "Дневник" припомня и за последния приет закон – за екстрадицията и европейската заповед за арест.

А той, както изглежда, е повече от актуален. Международен наркобос бе арестуван в Италия, извежда на цели две страници "24 часа". 48-годишният Метуш Байрями бил организирал в продължение на 20 г. наркотрафика от Истанбул към западна Европа. Проблемът, уточнява изданието е, че той има български паспорт. Гражданството на албанския трафикант му е било дадено през 1998 от вицепрезидента Тодор Кавалджиев, който обаче уточнява: “Да ме извинят господата, но в комисията по гражданството имаше представители на МВР”. И тъкмо това е странното, пише "24 часа". Байрями е бил разработван от Интерпол и нашите служби по времето, когато са му дали гражданство.

И това е само един от парадоксите у нас. Житото – евтино, лещата скъпа – предлага друга тема за размисъл "Труд". Аномалия на пазара, където изкупните цени на житото се сгромолясвят, но хляба във фурните не поевтинява (фурнаджии дори говорят за увеличение, заради по-високите цени на нафтата).

А иначе "Труд" изчислява, че остават 14 160 часа до еврочленството (или 50 076 000). Прецизните изчисления били обявени вчера на международния ден на метрологията. "Новинар" обаче предупреждава политици и журналисти да внимават с “техния ЕС”. За да не стане той по-досаден от комунизма е доводът на изданието. Защото през месец май правителството ни заля със сини балони със звездички и жълти чаши със сини звездички, а много по-малко хората са уведомени за последиците от бъдещото членство.

"Стандарт" и "Труд" прискърбно констатират отпадането ни от Евровизия. Българската група “Каффе" се оказа без шансове да продължи към финала. Обяснението на експерти, че сме участвали с балада, а феновете в Киев показали предпочитания към динамиката и етно-стила.

И накрая, един пример за "отварянето" на Европа – френският посланик отвори дома си за младежи, пише "24 часа". Посланик Ив-Сен Жур вчера е поканил ученици и студенти в сградата на ул. Оборище, която е една от най-красивите в столицата. “В България много ми харесва, има 4 сезона, а страната е пред невероятна промяна” – казва той. Идеята за отваряне на посолствата е на делегацията на ЕК у нас. А иначе разговорът естествено се завъртял около Конституцията на Европа, която сега се продава като бестселър във франция, казва посланик Сен-Жур. Той обаче, пише 424 часа”, отказва да прогнозира дали французите ще гласуват на 29 май с “да” или с “не”.