RFI - България Остър недостиг на лекарства за онкоболните в България

Задраска ли Стара Европа 2007-ма като година на разширяването?

"Пари Комбо" в София ва 29 май

Заради липса на лекарства, болни от рак нахлуха при министър, обява във водещото си заглавие "24 часа". Пак няма пари за българите с рак, държавата нехае, допълва "Труд". И цитира онкоболни, които заявяват – умираме бавно, г-н министър!
Истината е, че здравното министерство осигурява едва 25% от необходимите количества лекарства за онкоболните, затова те не достигат, цитира вестникът председателя на Сдружението на жените с онкологични заболявания Станка Андреева.

В същото време министърът на здравеопазването Славчо Богоев обвивни събралите се пред министерството болни, че протестът им е политически. Вече се давали много повече пари и проблем нямало, според министъра. За всички диагнозата рак на политическа почва е цинична, категоричен е по този повод "24 часа".
И допълва – възможно ли е държавата да реагира на протеста на болните от рак чак на 8-мия ден и то неуместно? Фактът, че хиляди са се подписали под исканията на тези хора показва, че обществото не е безучастно. На този фон едноседмичната тишина от кабинета на Богоев е някак неестествена. Ведомството прие протестиращите чак когато под прозорците се чуха призиви за щурм.
Е – един от начините да се обясни мълчанието на здравния министър, е отсъствието му от листите за бъдещи депутати. Иначе диалогът за разпределението и договарянето на лекарствата може би щеше да започне още в първия ден на протеста, категоричен е вестникът.

Стара Европа задрасква 2007-ма, обявява във водещото си заглавие "Дневник". И пояснението – френско "Не" на конституцията и бъдеща власт в Германия минират присъединяването на България и Румъния. Подобен извод прави днес и кореспондентът на "24 часа" в Германия – опозицията в Германия спира приема ни в ЕС? ХДС ще променя 13 точки в договора с България, Щойбер натиска документът да не се ратифицира, допълва изданието. Изводът е ясен – само месец след тържественото подписване на договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС различни по характера си събития и процеси в ключови европейски държави поставят под въпрос новото разширяване на съюза и приемането на двете страни в обявения срок 1 януари 2007 година, анализира "Дневник".
Според наблюдателите отхвърлянето на Европейската конституция от Франция ще има няколко автоматични ефекта - парализиране за дълъг период на процеса на вземане на общи решения в Евросъюза, отлагане с месеци на споразумението за новия бюджет 2007-2013 година, забавяне на приемането на нови членове, допълва "Дневник".

Същевременно обаче – помощ от ЕС – Еврокомисията настоява пред Триполи да освободи българските сестри, обявява "Новинар". Еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер – 500 милиона европейци са с медсестрите ви, цитира от своя страна позицията на еврокомисаря по външните отношения "Труд". Еврокомисар опитва да освободи сестрите в Либия, приглася "Дневник". Два дни преди визитата на президента Георги Първанов ЕС урежда с Кадафи свободата на медиците, допълва "Монитор".
И отбелязва – комисарят за външните отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднер се опита да издейства от либийския лидер Муамар Кадафи свободата на осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестинския лекар. Тя беше приета от полковника в Триполи. Фереро-Валднер се срещна и с 4 от петте българските медицински сестри, допълва още "Монитор".

Френската група "Пари Комбо" ще изнесе концерт на 29 май в зала 2 на НДК, обявява "Дневник". Формацията е интернационална, а стилът й е оригинална смесица от кабаре и суинг, в която ще чуете латино ритми, испанска китара или азиатски или близкоизточни мотиви, допълва още "Дневник".