RFI - България Първи скандали около изборите: Бюлетини, фондове...

Нов потоп над страната

Френският вот и България

"Пари Комбо" на Джаз+

Първи скандали около изборите.
До късно снощи не бе ясно как ще изглежда изборната бюлетина – твърди “24 часа”. А срокът бе до полунощ, 27 май, припомня “Новинар”. Според източници на изданието има проблем, доколкото или председателят на ЦИК Димитър Костов или секретарят – Сабрие Сапунджиева, отказват да подпишат. А това означава пак скандал между НДСВ и ДПС за интегралната бюлетина.

Скандал има и с хартията за бюлетини – пише “Политика”. Според “Труд” скандал тресе ЦИК, но заради друго – 15 представители на парламентарни партии не искат да подпишат заради изборната томбола, с която ще се раздават мобилни телефони и затова ще хвръкнат 4 млн. лв.
ЦИК зацикли – категоричен е “Монитор”, и отново се връща към усвояването от кабинета на средствата за насърчаване на гласуването, които останалите партии смятат, че се поглъщат от НДСВ.
Изборното тото нарушава закона – заявява в специално интервю за “Стандарт” лидерът на ДПС Ахмед Доган.

БСП иска извънредно заседание на парламента – научаваме от “Дума”. Сергей Станишев обвинява Соломон Паси, че разполага самоволно с 3 млн. лв. от парите за изборните секции в чужбина. Левицата недоволства от определянето на броя на избирателните секции в чужбина.
“Капитал” описва голямото предизборно ухажване в чужбина. Най-вече насочено към Турция – около 400 000 гласоподаватели и САЩ – 80 000 - 100 000.

И това не е всичко. Първи скандал с подкупи по изборите – съобщава във водещото си заглавие ”24 часа”. Зам. Кмет на Перник и депутат от Коалицията на розата били уличени в подкуп от 1500 лв. от собственик на транспортна фирма.

Стефан Софиянски обаче ще бъде съден, въпреки че като кандидат-депутат може да ползва едномесечен имунитет. Това бил решил състав на Софийски градски съд, четем в “Новинар”.
Инак не е честно – така “Дума” коментира желанието на адвокатката на Софиянски – Даниела Доковска – съдът да замрази временно сделките с “Халите”, “Гранд хотел София” и “Милениум център”.

“Политици, изтрезнейте” – обръща се “Труд” към кандидат-депутатите след първия телевизионен сблъсък на листите за Бургас. Политиците се държаха като подпийнали ловци, които стрелят напосоки и никой не поговори за проблемите на хората – смята изданието. И обобщава: додея ни от академични тоги за цар без диплома, от менчета с вода и отлитащи балони.

А освен избори, имаме потоп – убеждаваме се от първите страници на днешната преса. Този нов потоп опустоши страната, пише “Телеграф”.
“24 часа” показва как изглеждат част от села по поречието на Осъм – под вода. Страшно е край вит и Осъм, пише изданието. “Новинар” показва как след едночасов порой изглежда Русе.

След което разказва друга, история, характерна за нашите нрави – откраднаха цял мост за старо желязо. Това се случва близо до Брацигово, трима мъже рязали релсите с ножовки и ги пренасяли на гръб. Дължината на моста е била 5 метра.

От “Дневник” научаваме, че сме първи по пушене в Европа. И страната ни е дотолкова “рай за пушачите”, че ни обръща внимание сп. “Венити феър”.

Ала всичко това е нищо пред същинската криза, която е европейска и засяга България – кризата в ЕС, извежда “Капитал” и публикува колаж от двете френски бюлетини на утрешния референдум за Евроконституцята – “да” и “не”. Съответно въпросите които задава “Капитал” са: ще поскъпне ли долара, ако Франция каже “не” на конституцията? Отговор дава анализаторът Красен Станчев: това не е неизгодно за България, въпреки кризата, продължаваме да сме привлекателно място за чужди инвестиции.
Антоанета Приматарова (ЦЛС) смята, че турбуленциите няма да отложат членството ни и не бива да са извинение да спрем съдебната реформа и да не изпълним другите си поети ангажименти.
“Политика" е на друго мнение – можем да станем заложник на кризата в ЕС, особено с исканията на десните в Германия за допълнения в договора ни.

Ала не всичко е политика и “Дневник” предлага да свържем Франция и с музиката, защото именно французите от “Пари “Комбо” закриват фестивала Джаз плюс. А това означава латино ритми и испанска китара, азиатски или близкоизточни мотиви в свежо звучене.
“Капиталлайт” уточнява: "Не пропускайте" и припомня мястото и часа на събитието - неделя, 29 май, зала 2 на НДК, 20.00 часа.