RFI - България НЕ-то на Франция и българските реакции

Не трябва да имаме свръхочаквания за изхода от процеса в Либия

Самосвал или кола като печалба от изборите, но не и жилище

Пресата днес у нас ни връща към неделното “не” във Франция на референдума за конституцията. Преглед само в заглавия – Френското Non покоси Евросъюза - "Пари", Франция вкара Европа в политическа криза - "Дневник", Франция каза “не” и еврото тръгна надолу - "Новинар", Франция срина еврото - "Cтандарт", Френското “не” отчайва Европа - "24 часа".
"Монитор" предлага коментар по въпроса Защо французите гласуваха с “не”, а "Сега" цитира министъра по европейските въпроси Меглена Кунева - България с план Б след френското “не”.
За разлика от колегата си Паси, Меглена Кунева реагира с оптимизъм, пише "Сега" и я цитира: Предвидливостта ни се състоеше в това преговорите да бъдат завършени още през 2004 година, България да получи датата 2007 година и на трето място - България да подпише договора в два варианта - с присъединяване към Европейската конституция или с присъединяване към сега съществуващите договори.

България запазва оптимизма си – пише и "Дневник". Управляващите демонстрираха повече от спокойствие. Изданието предлага няколко материала по темата, сред тях и анализ, където четем - Франция обяви на глас в понеделник, че живее по правилата на стария шансон на Едит Пиаф - "Не, не съжалявам за нищо... Не ми пука за миналото".

Днес Върховния съд в Либия се очаква да потвърди или да отхвърли присъдите на българските медицински сестри, темата разбира се е в печата. Очаквам оправдателни присъди, публикува "Новинар" мнението на координаторa на българската защита адвокат Траян Марковски. Тримата – Пламен Ялнъзов, Хари Харалампиев и Георги Гатев са заминали вчера за Либия.
По думите пък на външния министър, не трябва да имаме свръхочаквания за изхода от процеса. Властта обсъжда следващ ход за процеса в Либия, пише "Сега".

В съдбоносния ден президентът и премиерът ще бъдат заедно и ще обсъждат по-нататъшния ход на процеса и резултатите от визитата на Първанов в Либия преди дни. Едно от предложенията му тогава към Муамар Кадафи беше да се създаде европейски фонд за лечение на болните деца и вече има няколко европейски страни, които са готови да финансират фонда, напомня "Новинар".

ЕС е готов да отпусне на Либия и помощи за справяне с нелегалната имиграция, но само ако страната гарантира спазването на човешките права, добавя "Сега". "Дневник" напомня, бе Триполи неведнъж е давал сигнали, че финансови средства чрез ЕС за лечение на децата подпомогне разрешаването на случая с медиците. Триполи може да пусне днес д-р Здравко Георгиев, съобщава "Труд".

Пресата продължава да обсъжда и намерението на правителството да организира изборна томбола. Колкото повече гласуват - по-малък шанс да спечелят, пише "24 часа", така правителственият говорител Димитър Цонев е разяснил томболата, кабинетът твърди, че чрез нея иска да повиши избирателната активност.
"24 часа" и "Труд" публикуват и шегата на Димитър Цонев, че голямата награда на изборите ще е самосвал или кола, но не и някое от непродадените ведомствени жилища.
Общата стойност на наградите ще е между 700 и 800 000 лв, научаваме от "Дневник", още толкова ще бъдат отпуснати за реклама и разяснителна кампания.
На фона на тези разходи, от "Сега" научаваме, че СОС смята да изхарчи 100 000 лв, за да купи на всеки от общинските съветници лаптоп след изборите.
Модернизацията ще намали разходите за хартия и консумативи.

Кой може да разчете политическите знаци – пита на страниците на "Пари" Антон Тодоров. И дава някои прогнози – почти никой не допуска БСП да спечели абсолютно мнозинство, вероятно обаче БСП ще направи псевдокоалиция с маргинари и няма да търси НДСВ, а ОДС в опозиция ще се разпаднат.

И една прогноза от "Монитор" – юни идвал с дъждове и бури, горещините се очаквали в края на месеца