RFI - България Жълт картон за България

Ив Сен-Жур: Референдумът ни не ви застрашава

Псувни в предизборен клип

Напусна ни актрисата Мариана Димитрова

Жълт картон за България. Предупреждението е водещо заглавие за “Труд”, а причината – срещата на еврокомисаря по разширяването Оли Рен с медиите, на която той съобщава, че ще се пратят 5 предупредителни писма до София за закъснение в реформите (съответно 7 до Румъния). “Новинар” определя изявлението като “остра забележка към България”, свързвайки я с референдумите във Франция и Холандия.
А “Монитор” е още по-категоричен: “Брюксел ни плаши с отлагане до 2008 г.”. “Ако България и Румъния не запретнат ръкави, ще им е трудно да стигнат до заветната за тях дата 1 януари 2007” - заявява пред изданието Инго Фридрих, зам.председател на Европейския парламент.

“Референдумът ни няма да ви попречи за ЕС”, внася обаче успокоение френският посланик Ив Сен-Жур в специално интервю за “24 часа”. Франция спазва ангажиментите си и няма причина да не ратифицира договора за присъединяване с България и Румъния, заявява посланик Сен-Жур. Неговото обяснение на френското не е следното: В Европа нещо не върви. Трябва да разберем какво точно е то”.

“Стандарт” обаче препечатва анализ на "Гардиън", озаглавен: “Отлагат България с една година. Приемането на Хърватия пък се отлага за по-нататък, пише изданието, а Турция, която от 40 години мечтае за ЕС, най-вероятно ще стане жертва на гласуването във Франция”.

“Труд" също не изпуска от внимание турбуленциите във френската политика, реагирайки с анализа “В очакване на Вилпен”. В който четем: “Франция остава една от основните сили в ЕС, чиято позиция и тежест България не може да пренебрегва.
София ще трябва отново да лавира между Вашингтон и Париж по отношение на един траен международен проблем като Ирак, с който е свързана”.

А иначе, във вътрешен план, продължават напреженията около изборното тото.
“Контрасти" обвързва този скандал около лотото с проблема защо външният министър, а не ЦИК ще определя броя на секциите в чужбина.
“168 часа” говори за “лотария-самосвал”. И пояснява тезата си с колаж на първа страница на която правителственият говорител Цонев (автор на идеята) изсипва от каросерията министър-председателя. Лотарията е благо нещо, но защо да не е и след изборите – пита изданието. И предлага: изборната бюлетина да се преименува на лото-фиш. Вместо кръстче да се поставя х 1 2, а резултатите от изборите да се прогнозират като мачове от Бундеслигата, като се залага на партии.
И накрая на Народното събрание да се монтира неонов надпис "България ленд”.

“Народът срещу изборното тото” - така представя нещата във водещото си заглавие "Стандарт”. 70 % от българите са готови да гласуват и без томбола, сочи проучване на “Сова Харис” по поръчка на изданието. Само царските избиратели приемали идеята за превръщането на вота в хазарт.
Томболата работи за БСП и ДСБ – твърди политологът Димитър Аврамов в анализ във в. “Пари” . Защото, смята той, в момента тези две партии привличат избиратели с различен профил и имат полза от засилване на изборната активност.
“Пари" излиза със снимка на първа страница на Иван Костов, съзирайки набирането му над прага на изборната бариера.
“Томболата работи за дясно управление” – констатира социологът Васил Тончев (Сова Харис) пред "Труд”. А в друг анализ изданието лансира тезата, че в момента Иван Костов търси начин да подчини дясното.

В същото време, извежда “Новинар”, употребиха и Ботев за агитация. НДСВ боядисало дори тоалетната в Околчица в жълто. В "Труд” виждаме и паркиран жълт автобус под самия връх на честванията, на който пише “Гласувайте за НДСВ”.
И което е най-странното, обръщат внимание всички издание, властите не пуснали надежда Михайлова да се качи до върха.
Ботев щеше да пожълтее от яд – коментира всичко това “Труд”. И припомня, че “има и санкция жълт картон. Последно предупреждение. И край на свободата".

“Стандарт” се връща към темата предизборни клипове, доколкото вчера от клипа на НДСВ се посипали ...псувни. Жена псува с мъжки глас пред смаяните погледи на бъдещите си работодатели. “Кво се пулиш, бе, плешив? Е...съм ви майката” – казва младо момиче. После мъжки глас добавя "Всеки, който не гласува, оставя другите да говорят вместо него”.
"В кадрите няма нормален човек, заявява пред “Стандарт” Александър Петров, зам.-шеф на ЦИК. Той смята, че клипът на НДСВ нарушава член 23, ал.1,т. 23 от избирателния закон”.
“Труд” мери управляващите и стига до извода, че "две Чилови са равни на един Свинаров”. “168 часа” разказва, че листите са пълни със секретарки на министри, които искат да стават депутати.

А в това време, бие тревога "Телеграф”, оголени жици дебнат деца. Проучване на изданието показва колко много оголени електрически табла и лампи убийци има в София. Край тях играят деца, но никой не взема мерки.

И накрая – напусна ни голямата българска актриса Мариана Димитрова. Тя сложи край на живота си в Сан Диего, САЩ, пише “24 часа”. А "Новинар” прави портрет на нея, една от кралиците на българското кино, озаглавен: “Мариана, която винаги имаше вяра".