RFI - България Главният прокурор предлага амнистия на мръсните пари?

Предизборни снимки

Общината дава на собствениците на "Индиго" над 1 милион лева

Как да отслабваме и какво да не четем

Водещата тема днес в пресата е добре различима – предложението да бъдат узаконени незаконните пари, което дойде от главния прокурор. Ето някои от заглавията – Филчев се прегърна с мафията - "Монитор", Амнистия за незаконните капитали - "Труд", Филчев предложи амнистия за незаконните капитали - "Пари", Филчев готов да помилва незаконните капитали - "Сега" и в "Стандарт" – Филчев: Узаконете черните пари.

Пресата обобщава и реакциите, защото предложението на главния прокурор се превърна в главна обсъждана тема и от предизборната кампания.
Като цяло правителството се обяви против, пише "Пари", ДСБ видя признаци на слабост в държавните институции, които не могат да наложат закона за всички.
За Анастасия Мозер амнистията на незаконния капитал е престъпление, от БСП смятат, че няма модерна държава, която да си позволи такова нещо.
От Новото време биха могли да преглътнат връщането на тъмните капитали, Евророма дори прегръща горещо идеята – така обобщава реакците "Пари".

В "Труд" поддръжниците са още по-ясно представени, под голямото заглавие с предложението на Никола Филчев има и друго – Ромите: Ще извадим златото!
"Сега" припомня и от кого досега са идвали подобни идеи – от Огнян Герджиков, докато беше председател на НС, от Младен Червеняков от БСП, от банкера Емил Хърсев и от икономическия съветник на премиера Владимир Квинт.

"Сега" припомня и друго – че досега главният прокурор е бил против бандитската приватизация, с която по време на прехода се е облагодетелствала малка група хора.
Обвинител №1 разви идеята си по време на конференция за задачите на прокоратурата при влизането ни в ЕС, но финансовият министър е против – подчертава "Стандарт".
Филчев изненада с амнистия на мръсните пари, Евророма видя в това шанс да извади златото на ромите – обобщава положението "Дневник" и добавя, че най-остър в реакцията си е бил посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю, той заявил, че амнистията де факто действа, тъй като няма нито един осъден член на организираната престъпност.
За парите, които пречат на реформата и затова защо у нас е много удобно съдебните проекти непрекъснато да започват отначало, пише в анализ "Пари".

Как се развива предизборната кампания в това време? Страница снимки виждаме в "24 часа" – студенти от УНСС с шестици в книжките или в ЕГН-то си, получили жълти фланелки, шапки и свирки от социалния министър Христина Христова, Наджеда Михайлова говори със симпатизанти на ОДС на пазар във Видин, Софи Маринова по време на концерт за Евророма в Търговище, баба Марушка от с. Константиново посреща Иван Костов, Емилия Масларова и Асен Гагаузов от БСП си говорят с кметове от Сливенско и Старозагорско, областите, където за водачи в листите на левицата.
И Бойко Борисов, който дава автограф на страниците на Библията в с. Крумово.

Освен това ОДС свалят от предизборната си кампания клипа с царя и 800-те дни, където Симеон се превръща в Сергей Станишев, съобщава "24 часа".
Правителството беше сезирало СЕМ, заради използването на образа на царя, а той самият от своя страна обеща вчера, че няма да прави коалиция с БСП.

Оказва се обаче, че този клип не е скандал, а недоразумение в сравнение с подготвените от правителството клипове за повишаване на избирателната активност – пише Васил Гарнизов в "Труд" и изрежда – миловидна дама псува с мъжки глас, юпи-момък с женски глас каканиже ала ромска врачка.
Правителството отложи излъчването и нареди да се цензурира псувнята, без да си дава сметка, че това е само малка част от стореното безобразие.
Изумителна е представата на управляващите за собствения им народ, обяснява политологът, като добавя и че идеята за такъв тип агитация съвсем не е нова, заимствана е от американска предизборна кампания, където обаче е била развита по друг начин – представители на различни групи говорят със своя глас, който постепенно прелива в политическите тези на мнозинствата.
Така че провокация или простащина е българският вариант, пита Васил Гарнизов.

Собствениците на "Индиго" ще получат над 1 млн. лв. – за това предстоящо решение на СОС научаваме от водещото заглавие на "24 часа". Причините – строителството на метрото и затварянето на подлеза под Ялта, бингото, дискотеката, казиното и бюрото за карти и билети ще бъдат затворени за 30 месеца, докато се строи метростанция №8.
Парите са обезщетение за младежка кооперация "Ялта", същата, която държеше и печално известната дискотека "Индиго".

А на последната страница на "Монитор" можем да прочетем поредния съвет за добра форма, а именно – американски учени препоръчват смеха като средство за отслабване. Ако се смеете всеки ден, за една година ще свалите 2 кг.

А ако ви се чете – 15 водещи учени и политици са се събрали и са определили кои са най-вредните книги на ХІХ и ХХ век. Челно място заема "Комунистически манифест" на Маркс и Енгелс, следват ги Хитлер, Ницше и Мао Дзе Дун.