RFI - България Бунт заради дупки по пътищата в Добруджа

Кампанията тотално превърната в хазарт

Франция подкрепя членството ни в ЕС

105 години след бунта на селяните срещу десятъка в Дуранкулак, Добруджа отново въстана, разкрива "Труд". Или както обявява във водещото си заглавие – въстана срещу дупките.
Разгневени от огромните ями по пътищата, добруджанци от община Генерал Тошево блокираха стъпаловидно на две места международния път към границата с Румъния. Общината е най-големият производител на жито в България, но пътищата й са като лунни пейзажи, допълва изданието. До такава степен, че превозвачите отказват да извозват зърното или си добавят по 2-3 стотинки на километър.

И признанието – за състоянието на пътищата в цялата страна. 835 километра са ремонтирани, но ги отчитат като 3000 километра, разкрива в интервю за "Труд" Румен Йовчев, председател на Българската браншова камара пътища и шеф на "Мостстрой". И допълва – трябват 1.5 милиарда лева за пътища.

Колко пък трябват за организирането на томболи? Защото 11 дни преди изборите царят пуска второ тото, отбелязва "Стандарт". И то точно на рождения си ден. И коментира – второ тото за изборите завъртя властта и тотално превърна кампанията в хазарт.
Предизборна игра за 100 хиляди лева тръгна в Интернет. А всеки ден 273-ма печелят по една награда.
Според говорителя на правителството Димитър Цонев играта имала за цел да заинтригува ползващите Интернет българи да гласуват, допълва "Стандарт".

И отново харчове с цел заинтригуване – партиите хвърлят луди пари за диплянки, отбелязва "Труд". Проверка на изданието показва, че отпечатването на 10 хиляди брошури във формат А5 - какъвто най-често се използва за диплянките, с които буквално заливат пощенските ни кутии, са необходими между 700 и 1000 лева. Такива се правят обаче за всеки водач на листа. Така само за диплянките в 31 избирателни района всяка партия дава по 30-тина хиляди лева.

И отново разходи – отново за стимулиране на избирателната активност – 200 хиляди безплатни картички с пропаганда на изборите е отпечатало правителството.
Изборите щели да бъдат рекламирани дори и по рекламните табла в тоалетните на ресторантите. Тоалетните също трябвало да бъдат използвани за пропаганда на вота, както цитира "24 часа" становището на говорителя на кабинета Димитър Цонев.
Той обаче отказа да даде информация дали за сделката с картичките и дали е имало конкурс за възлагане на поръчката на двете фирми, които се занимават с изработването й.

Кампанията ще се изостря още, според специалиста по ПР и преподавател в СУ Джими Найденов в анализ за "Труд". А всичко започна толкова лежерно, елегантно – в рамките на логиката и предвидимия тон на правилата в политическия скандал между опоненти /партньори/.
Около 24 май обаче синята кампания почерня от антисакскобурготщина. Червената пък извади пищни пасторали на бъдещото щастие от миналото с баби, студенти и работници, които ще добруват в Европа.
Слънчевият лъч се плъзгаше толкова игриво по жълтата инженерна каска пък, че публиката сякаш трябваше да се съсредоточи върху спокойствието на силата. После обаче всичко в дома на българската политика се обърка и нещата си дойдоха по местата, допълва Найденов.

А какво можем да очакваме от оставащите 10 дни, тъй като на практика всичко започна наново? Случващото се възстановява двуполюсния модел. И всъщност изборният резултат ще бъде решен от тази кампания, която току-що започна.

Австрийските вестници прогнозират – отлагат България с 1 година за ЕС, продължава вчерашната тема "Монитор". И допълва – за първи път на среща на върха на ЕС в Брюксел на 16 и 17 юни няма да се обсъжда разширяването.
Поводът са изказванията на редица политици както и на еврокомисаря по външната политика Бенита Фереро-Валднер, че разширяването трябва да се забави, за да могат европейските граждани да си помета дъх, както се изрази Валднер. Нови сигнали от Европа за отлагане на членството в ЕС, допълва "Дневник". Франция обаче е твърдо за България в ЕС, отбелязва "Труд".

Френският министър на външните работи Филип Дуст-Блази и еврокомисарят по разширяването Оли Рен се обявиха против отлагането на присъединяването на България и Румъния в ЕС.
Ако условията са изпълнени, не виждам с какво право може да се поставя под въпрос присъединяването на България и Румъния към ЕС, цитира "Труд" думите на френския външен министър.

И все пак, коментира "Стандарт", ние наистина не сме готови. Цялото ни дередже го подсказва. Почти нищо около нас не е както трябва. Кого лъжем? Себе си? А ако днес мнозина се чувстват разочаровани, това е защото правителството на Симеон Сакскобургготски култивираше заблудата, че в областта на евроинтеграцията всичко върви по мед и масло.