RFI - България Построиха си остров в морето безнаказано

Твърде закъсняла е реакцията ни за критиките на ЕС

Кога ще свърши преходът и ще проходим?

Някой тайно си насипа остров в морето, разкрива сензационно "24 часа". Уникален строеж се появи в Несебър за няколко седмици и вече е почти готов, преди институциите да успеят да реагират. В самото море до Южния плаж на Новия град, предприемачи изсипаха тонове камъни и метални блокове.
Така за броени дни се появи кръгъл изкуствен остров с диаметър 60 метра. Той е свързан с брега чрез дървено мостче. И реакцията на кмета на Несебър Николай Трифонов – не сме давали разрешение, нямаме възможност и да реагираме, тъй като не е строено на общинска земя, а в самото море.
И така се получава, че институциите не могат да реагират, защото все още не се знае кой има права над морската вода.
А местните жители са категорични – за да се решат на такова нагло посегателство над природата, значи тези хора разчитат на много високи протекции.

Подкрепа и за България – Ферхойген ни подкрепя яко за ЕС, разкрива "Монитор". Ферхойген: без вас няма стабилност, допълва "Телеграф", като цитира част от интервюто на бившия комисар по разширяването Гюнтер Ферхойген.
Той заявява – Присъединяването на България и Румъния е приоритет на ЕС. Без тяхното членство не може да има стабилност в Югоизточна Европа.

И същевременно коментара на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева на жълтия картон, както стана известно предупредителното писмо, изпарено на София от Брюксел – наваксваме за 2 месеца за ЕС, отбелязва "Телеграф".
Освен това според нея прекрасно било да се работи непрекъснато до 2007-ма година.
Винаги може да се почива около Коледа, така тя призовава депутатите от следващия парламент да побързат с реформите в законодателната система, допълва "24 часа". Вестникът обаче е категоричен – твърде закъсняла е тази реакция.

Треньорът на българския евроотбор Меглена Кунева се сети седмица след като съдията – еврокомисарят по разширяването Оли Рен, обяви, че ни връчва жълт картон, да иска от играчите спешни мерки за избягване на червен картон.
Абсолютно неадекватна е реакцията на българските власти, които нонстоп обясняват как предупредителното писмо било рутинна процедура, прилагали я и спрямо десетката и не трябвало да се плашим.
Да, ама десетката нямаше едногодишна отлагателна клауза и тогавашният еврокомисар по разширяването не говореше за жълт картон.

А решаващият ноемврийски доклад вече е наполовина написан, допълва "24 часа". Той засега сочи, че бленуваните милиарди от ЕС са само в сънищата на българските политици и може там да си останат още дълго.
Или както разкрива "Стандарт" – Кабинетът отложи Европа за 2013-та година. България ще влезе в ЕС, ако се съди по финансирания от правителството сайт Европортал. На неговата заглавна страница часовник отмерва дните, минутите и секундите до членството. Вчера той посочваше, че остават 2757 дни, допълва "Стандарт".

Но, както споделя Никола Гюзелев в интервю за "Труд" – Стига вече с този преходен период. Докога ще прехождаме, няма ли да проходим? Доскоро дори не се интересувах от политика, допълва Гюзелев. Сега започнах да гледам новините и се презирам за това. Такива глупости говорят, а такива предизборни клипове са си направили...

Но – и биреният пазар се вкисна, разкрива "Труд". Пием по-малко бира, уточнява "Стандарт". Лошото време напоследък е намалило консумацията на бира. Потреблението е паднало със 140 хиляди хектолитра бира в сравнение с миналата година за същия период.