RFI - България Предизборни скандали, заплахи и клипове

Предизборните дебати-без звук

С 10 лв. джобни на месец за април, ядем по-малко отпреди година

Остават 8 дни до изборите, или ако не броим деня за размисъл, петък, точно една седмица.
И изборите са сериозно заплашени, както пише "24 часа".

Познай фалшивата бележка е челното заглавие на вестника.
Става дума за онези бележки, удостоверенията за гласуване на друго място, които се издават в общините и нямат никаква защита.

Размножават се на ксерокс, с всяко копие може да се гласува навсякъде из страната, защото на удостоверението не пише и къде този, който го носи, може да упражни правото си на глас.

Поне 12 000 гласуват няколко пъти, брои "24 часа". А според "Новинар" има скандал с тайната на гласуването.

Паралментът е пропуснал да гарантира в избирателния закон тайната на вота и така всеки може да напише името си върху бюлетината и това няма да я направи невалидна.
Нещо повече – някой може да бъде накаран да напише името си и така тези, които купуват гласове ще могат да знаят кого точно са купили, преди да платят, смята Новинар.

Ето и водещото заглавие на "Монитор" – ДПС задължи своите да се подписват на бюлетината, според ЦИК това не прави бюлетината невалидна.

В същото време "Труд" обяснява на цяла страница и със снимки как точно трябва да гласуваме, как знакът, с който отбелязваме избраната политическа сила не трябва да излиза от очертанията на квадратчето.

И още един скандал преди изборите – по повод онзи клип с участието на Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготкски, с кадри от интервюта на генерала и полицейски акции.
Оказва се, че сдружение "Развитие и интеграция на етническите общности" от монтанското село Брусарци поръчало клипа, за да агитира за НДСВ, обяснява "Новинар".
Заявило го като политическа реклама и е платило излъчването му.

За този клип ще сезираме ЦИК, заканват се от ОДС, защото полицията и армията у нас са деполитизирани и е незаконно използването им в предизборна кампания.
В щаба на НДСВ твърдели, че нямат представа кой е поръчал клипа, Бойко Борисов бил звънял, за да иска обяснение от Лидия Шулева и категорично заявил, че не е давал съгласие за използване на кадрите с негово участие.

За да довършим предизборната картинка – жълт съд пусна жълтата томбола, заглавие от "Труд".
Или друго от същото издание – съдът благослови кебапчето.

Щото каква е разликата между мобилния телефон като примамка за участие в изборите и гювеча, който би подкарал избирателя към урните, пише Лилия Христовска.
И в двата случая томболата залага на инфантилизма.
И е откровена подигравка с най-сериозното дело в държавата – избори за парламент.

Не е имало случай по избори съдиите да не “прихванат” от боята на управляващите.
Пък сетне плачат, че политиците не ги взимат насериозно.
Съдебна реформа?

Матрицата е сбъркана – това е заглавие на анализ в "Дневник".
Ако политическите партии продължат да се замерят с взаимни обвинения за радост и на престъпния свят, а и на крепителите на съдебното статукво, ще дойде ден, когато от Брюксел ще ни попитат дали сме наистина парламентарна република с ясно разделение на властите или нещо друго.

В "Пари" пък четем съвети какво да питаме кандидат-депутатите, които трябва да ни отведат до ЕС, за да преценим дали са честни и компетентни.

Или как да слушаме предизборните дебати – с изключен звук, като следим жестовете и мимиките им, защото, както е известно, невербалната комуникация е много по-честна.

България продължава да е инфектирана от мрачните сенки на миналото – друго заглавие от "Дневник "на интервю с бившия посланик на кралство Дания у нас, Клаус Ото Капел.
Поводът – отново разследването за убийството на Георги Марков.

Две ноти е изпратил бившият посланик до българскотко външно министерство за документи от досието на италианеца с датски паспорт Франческо Гулино, с псевдоним в ДС Пикадили, заподозрян в убийството.
И на двете ноти не е имало никакъв отговор.

Малко статистика накрая – за една година доходите ни са се увеличили с 18 лв, публикува данни на НСИ "Монитор".
Българинът остава с 10 лв.джобни на месец и взима два пъти повече назаем.
Обаче българинът яде по-малко, отколкото преди година, четем в "24 часа".
Но пък вече харчи повече за лекари и лекарства, отколкото за дрехи и обувки.
И въпреки че яде по-малко, българинът продължава да харчи близо 40% от доходите си за храна.

Да не подминаваме и рождения ден на премиера Симеон Сакскобургготски – повод за пресата да публикува пожелания към главата на правителството.
Той е в Брюксел на рождения си ден и 24 часа му пожелава еврокомисарят Оли Рен вместо подарък да ме даде надежда, че българите ще се събудят европейци през 2007.

На фона на развихрилата се предизборна агитация тия дни бунтовете и ропотът на гражданите тука и там някак се губи, обобщава протестите от последните вестник "Пари", но тъкмо тоя техен ропот и несъгласие е повече от пряко свързан със самите избори.
Съдете сами.

Дванадесет села около Кремиковци се вдигат срещу складирането на боклука около тях.
В Добруджа, около Генерал Тошево, също се вдигат на протест срещу дупките по пътищата, изрежда изданието.
А ние чакаме спасението да дойде от Европа...