RFI - България Парламентът свърши

ОССЕ ще ни наблюдава заради лотарията

Кротки кални номера

Белгийски пенсионери по нашите курорти

Край на един политически период – 39-ят парламент отиде в историята – подчертава “Труд”. “Телеграф” и “Дума” обаче настояват, че половината от решенията му са били взети без кворум.

“Добре, че парламентът свърши” – под това заглавие “24 часа” обобщава реакции и от ляво, и от дясно. А Ахмед Доган не дойде дори за последния парламентарен звънец - пише изданието.
Може би поради проблеми с изборите.
“ДПС наказано за агитация на турски” – извежда “Монитор”. Решението е на районната избирателна комисия – РИК – във Видин. Партията на Доган водила агитация на турски и ромски. Жалбата е на Демократи за силна България.

Европа се усъмни в демокрацията у нас – настоява “Новинар”. Правителствената лотария разтревожила международните институциии, наблюдатели от ОССЕ били притеснени.
“Стандарт” говори за втори европейски жълт картон.
Джералд Мичъл, представител на ОССЕ, поискал среща със зам.председателя на ЦИК Александър Петров по повод лотарията и честността на изборите. А генералният секретар на Съвета на Европа пратил писмо до Соломон Паси. В него се казва, четем в “Новинар”, че е “много тънка разликата между инициатива за повишаване на избирателната активност и ловката предизборна кампания на една партия”. Тери Дейвис предупреждава, че тази граница не следва да се преминава.

“Политика” пък настоява, че е дошло времето на “кротките кални номера”. Новата мода било да се “преобръщат плакатите” на доскорошни партньори – ОДС към БНС, Надежда Михайлова с Костов. Върху плакатите се подлепват други номера за гласуване с интегралната бюлетина с цел да се заблудят избирателите. Левите също обърквали избирателите с грешни номера на бюлетината.

След което “Политика” дава своята прогноза какво ще се случи на 25 юни (данни на агенция Скала при 58% изборна активност). И то е: БСП – 38%, 101 мандата; НДСВ – 22%, 60 мандата; ОДС - 10%, 27 мандата; ДПС - 8.5%, 23 мандата; ДСБ - 6%, 15 мандата; БНС – 5%, 13 мандата.

140 кандидат-министри обсаждат Позитано 20 – разказва “24 часа”. След което публикува откъс от “Службогонци” на Вазов: “Наш човек! Това му е всичкото достойнство. И защото е наш, аз трябва да му дам службата на друг съвестен чиновник, който наистина не е наш, но е човек...”

“Стандарт” пък публикува анализ на писателя Георги Данаилов, който продължава историята на днешния дядо Йоцо, който гледа нова България, но не вижда. Гледа колко бедно е неговото “българско”, колко жалки са неговите внуци и правнуци, колко мръсна и боклучива е неговата България – с мъка споделя писателят Георги Данаилов, след което се спира на предизборните оратори, които твърдят, че са литнали да търсят едва ли не духа на Караджата.

От Брюксел поне казват: няма да отлагаме България – съобщава “24 часа”. И въпреки вестите за блокиране на Конституцията и евробюджета, се спира на ангажиментите поети от президента Ширак и австрийския канцлер Шусел.
Не се тревожете, но имате още работа - припомня посланикът на Холандия баронеса ван Линден.
Георги Готев в “Стандарт” разчита обаче двойственост в европейската позиция, включително от страна на Франция и Германия и не изключва прилагане на предпазната клауза.
Евросъюзът ни призна за равни – е заключението на “Труд”.

А междувременно, съобщава “Монитор”, в Турция полудяха по тайните на “българското злато” - разкопават Одрин. Иманярите търсели 300 тона злато от Османския монетарен двор по карта на изселничка от България. Легенди, обясняват от нашия НИМ и обобщават, че у нас има поне 5-6 хиляди търсачи на съкровища, които копаят по карти.

Курортите ни пък са нападнати от белгийски пенсионери – четем в “Стандарт”. Това е факт, след като Здравната каса в Брюксел ни включила като дестинация в пакет за рехабилитация. Всеки ден пристигали по два чартъра на летище Варна и по един в Бургас.

“Труд” коментира на първа страница, че имаме горещ сблъсък на морето. Едни гонят туристи, други пък строят безразборно. Така е, пише изданието, когато държавата абдикира, хората взимат нещата в свои ръце и вески прави каквото може”.

“24 часа” на първа страница показва една държавна намеса – фолкпевецът Кондьо вчера получи 3 годишна присъда и припаднал в съда. Присъдата, припомня изданието, е за сексуална експлоатация на непълнолетна.

А “Стандарт” припомня, че независимо от всякакви страсти, включително политически, у нас върлува грип и поваля по 10 души на час. Вирусът съвсем не е безобиден, уточняват лекари, съпътстван е от висока температура и стомашни проблеми. И ако това започне, търсете компетентно лечение, за да няма тежки и продължителни последствия.