Почина раненият в Ирак ефрейтор Милев
Предизборна надпревара
За безсмисленото съдържание на учебниците

Умря раненият в Ирак боец, пише днес “24 часа”. И третият пострадал в Ирак почина, допълва “Пари”. Почина и ефрейтор Милев, отбелязва “Монитор”. Милев бе ранен на 14 юни в Ирак, като при инцидента починаха двама негови колеги. Българинът бе настанен в германската болница Ландщул, той е тринайсетата българска жертва във войната в Ирак, допълва вестниците.

И поглед към неизменната предизборна тема – как завършва една предизборна кампания? Ами като го пипат за късмет. Столичани напирали да пипнат за късмет премиера Симеон Сакскобургготски по време на митинга за края на предизборната кампания на НДСВ, разкрива “24 часа”. Претендентите за властта пък се разкриват на страниците на “Труд”, както се изразява самият вестник, който прави интервюта или е подбрал ключови пасажи от изказванията на Сергей Станишев, Надежда Михайлова, Ахмед Доган и Иван Костов. И уверението на Станишев – няма да повтаряме чужди грешки. И БСП няма да управлява с дясна политика, категоричен е от своя страна Доган. Той обаче дава обширно интервю за “24 часа”. В което споделя своята прогноза за изборните резултати – Целта ни е не да прескочим 4-процентовата граница, а да атакуваме 10%, отбелязва Доган. Важно е да се знае, казвам го съвсем отговорно, допълва той. И още прогнози - БСП ще има 100+- 10 депутати, Костов едва ли ще влезе, отбелязва Доган.

Колкото до БСП – те вече редят бъдещ кабинет – По трима-четирима кандидати за всяко министерско кресло има заявени на “Позитано 20”, цитира “Монитор” разкритията на чиновници от червената централа. Те са категорични, че при всички случаи кабинетът ще се оглавява от Сергей Станишев, дори и при коалиция. Вицепремиери ще бъдат двамата му заместници – Румен Петков и Румен Овчаров. Третият вицепремиер най-вероятно ще бъде от ДПС, допълва “Монитор”. И разкрива – най-спорни са министерствата на икономиката, земеделието и правосъдието. При всички положения обаче, с всеки изминал час изглежда все по-малко вероятно тези избори да отговорят категорично на въпроса кой ще доминира в българската политика през следващите 2-3 години, коментира обстановката “Труд”.

И през това време – Словакия първа ни прие в Европа, оповестява “24 часа”. Словакия ни прие първа в ЕС, идентично звучи “Телеграф”. Словашкият парламент ратифицира с единодушие договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС и стана първата от 25-те държави, която ни приема. Няма да ви одобрим, докато не докажете, че сте готови, завява обаче в интервю за “Дневник” Матиас Висман, председател на Европейската комисия в Бундестага. И допълва - има нерешени въпроси в политиката към ромите, свободата на медиите и предотвратяването на търговията с хора. Колкото до позицията на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева – между България и ЕС не стои нищо друго, освен собственото ни усилие, цитира я “Телеграф”.

И още един цитат – този път от учебник. Цитат-въпрос. Можете ли да решите следната задача – делим 50 на 5, резултата делим на 4, вадим 18, делим на 3 и трябва да получим число, което като се събере с 41, резултатът пак да е 50. Сметнахте ли? Е, просветният министър Игор Дамянов така и не успя, разкрива “24 часа”. Така както не успяват дори и след много главоблъсканици повечето второкласници. Защото тази задача-верижка, както я наричат, е в съдържанието на учебника по математика за втори клас. 8-годишната Биляна попитала Игор Дамянов на среща с избиратели дали може да й помогне с решението, над което се мъчила 3 дни. И отговорът на министъра – “Не съм математик, но примерът затруднява всеки нормален човек”. И признал, че учебникът по история пък приличал на телефонен указател. И логичната реплика на детето – “политиците не трябва да мислят само за избори, а как да направят учебниците ни малко по-смислени!”.