RFI - България Бензин А-95 може да достигне до 2 лева

Оспорват системата Д`Онт

Спира ли разширяването на ЕС след България и Румъния?

Бензин 2 лева! С удивителен накрая обявява във водещото си заглавие "24 часа". До 2 лева може да достигне масовият бензин А-95 в края на юли, ако цените на петрола и курсът на долара се задържат високи. Това прогнозирали хора от бизнеса с горива, след като петролът вчера отново поскъпна рекордно, допълва вестникът.
Светът осъмна с най-скъп нефт от 22 години, обявява и "Пари". Суровият петрол достигна нива в Америка, невиждани от 22 години насам. Голямото търсене, както и изборът на крайния консерватор Ахмадинеджад за президент на Иран – четвъртият производител на петрол в света, са факторите, които изстреляха петрола до рекордните цени, допълва "Пари".

Колкото до нашите избори – БСП готова да оспори мандатите. Системата Д’Ондт подменя вота на избирателя, оповестява "Труд". БСП срещу Д’Ондт, приглася и "24 часа".
За какво става дума – Методът е измислен през 19-ти век от белгийския статистки Виктор Д’Ондт - и така, в определени региони например могат да гласуват много малко хора. Те обаче имат фиксиран брой мандати, които съответният МИР трябва да излъчи. И така – столицата например трябва да излъчи общо 35 мандата, дори и да са гласували само 1000 души, пояснява вестникът. По този начин се получава, че левицата, която трябва да има 13 мандата от София, всъщност печели само 6.
Румен Овчаров обвини, че някой е задал неправилно задачата в софтуера, отбелязва от своя страна "Труд". От БСП заплашиха, че ще сезират Конституционния съд.
Формулата Д’Ондт понякога е несправедлива, но е точна, категоричен е в интервю за Дневник заместник-председателят на ЦИК Михаил Константинов.

Но – БСП се опари от отрочето си, коментира "24 часа". Защото левицата се сети да роптае срещу Д’Ондт за преразпределение на местата в парламента едва след като се опари много от нея. А съставът на Народното събрание се реди по тази система вече шести път. Социалистите си направиха сметките по правилата, които създадоха и подкрепят от 15 години. Хак да им е!, допълва вестникът.

И през това време – пазарят властта на кафе, разкрива "Телеграф". Симеон пак премиер, отбелязва от своя страна "Новинар". Румен Овчаров и Ахмед Доган са започнали рано вчера сутринта тайни преговори с премиера Симеон Сакскобургготски за сформиране на правителство.
Симеон минава в контраатака, коментира "Новинар". А "24 часа" цитира коментара на Румен Овчаров за водените тайни преговори – “водим си разговори, пием си кафета, но нищо официално – може просто да съм се разхождал в Министерския съвет”, заявява Румен Овчаров.
И още - НДСВ и ДПС чакат мандат, отбелязва "24 часа". И допълва – Симеон ще говори днес с президента Георги Първанов.

И след всичко това – предупреждението – Европейската комисия – часовникът цъка, с многоточие обявява "Дневник". Всеобщото предупреждение е кабинетът да се сформира бързо, за да се даде шанс на ангажиментите към ЕС, допълва "Дневник".

Колкото до ЕС и разширяването му – България и Румъния влизат, а след нас – мъгла, обявява "Пари". България и Румъния трябва да станат членки на ЕС, както е планирано, тъй като процедурата за присъединяването им е твърде напреднала. Това заяви френският вътрешен министър Никола Саркози.
Според него Брюксел трябва да спре по-нататъшното разширяване на блока, след като френските и холандските избиратели отхвърлиха Европейската конституция, имайки предвид главно желанието на Турция да стане част от Обединена Европа. Саркози е председател на управляващата партия във Франция, уточнява "Пари". Или както резюмира "Новинар" изказването на Саркози – Париж затваря вратата на ЕС след България.