RFI - България Формулите на правителството

БСП и ДПС притискат Симеон да каже до сряда

Парното поскъпна драстично

Надуха двойно цените на курортите

Стратегии за правителство.
“БСП И ДПС притискат Симеон” – твърди “Труд”. Вчера, пише изданието, червени и жълти водиха паралелни консултации, ала БСП настоява за категоричен отговор.
“Стандарт” обобщава постигнатото дотук – БСП и ДПС пишат коалиционен договор. Първият е коалиционен – за социалната отговорност, вторият – за ангажиментите към ЕС. Нещо, което “Дума” нарича “кабинет на европейската и социална отговорност”.
Само че нищо не е постигнато, има само ултиматум, настоява “24 часа” и го предава от името на БСП и ДПС така: “Сакскобургготски, кажи си до сряда!”. Другото са слухове, пише изданието.
Пак твърдят, че Станишев е готов да се откаже от премиер в името на тройната коалиция. Чувало се, че рекетират Симеон с 10 предатели, оттук и датата 6 юли. Залогът бил “тайното гласуване” на правителство.
Изданието брои поне 7 имена в царската ПГ, които биха гласували червен кабинет. Говорело се, че Милен Велчев и Меглена Кунева запазват постовете си, както и Гергана Грънчарова във Външно, поне още 7-8 зам.-министри не били твърди “панайотки” и можели да отидат към БСП.

10 дни до новия кабинет, обобщава “Телеграф” и смята, че левицата обръща поглед към “Атака”.
На същото мнение е и “Монитор”: Станишев и Доган държат на червено-кафяво-турско правителство. Шестима депутати от националистическата партия били готови да гласуват “за” кабинет на Станишев при таен вот. А иначе, пише “Монитор”, при явните консултации ДПС и Атака са сами край дансинга. Жълтите дори са обнадеждени за широка коалиция без Доган.
Идеята на царистите е кабинет с техен мандат, който да е на НДСВ, БСП, БНС и да се ползва с подкрепа на десните формации.

“Политика” не крие скептицизма си от всички тези въртележки и излиза със заглавието: Един за всички, всички за никъде (перифраза на предизборния лозунг на БСП). Изданието също говори за рекет над Симеон, но споделя и други клюки: посланик Пардю изразил резерви към участието на ДПС, германски социалдемократи и християндемократи настоявали за стабилна тройна коалиция, която да вкара България в ЕС.
“Политика” предава и разговор между социалиста Младен Червеняков, бивш министър при Виденов, който разправял на холандския посланик баронеса фон Линден, че БСП готви “голяма риба”. По-добре “прясна риба”, г-н Червеняков, бил нейният отговор.
В резултат, пита “Монитор”, се стигна до какво: БСП е новата фаворитка на Доган. Кабинетът ще живее толкова, колкото реши ДПС. А утре, в неделя, щяла да е нощта на дългите червени ножове, когато на пленум ще се спори за слабия изборен резултат, системата Д'Онт и мандатите.

“24 часа” търси личния ракурс към изборите и го постига с покъртителна изповед на Кин Стоянов, баща на депутата от Атака Димитър Стоянов. “Направиха от сина ми политически заложник”, разказва известният журналист и син на Радой Ралин. Той пък не може да прости на сина си (доведен син и на Волен Сидеров), че е заблуждавал хората по митингите, че неговият дядо, Радой Ралин, подкрепя такава политическа ориентация.
Затова в Дома на киното смята да покаже антифашистки филм, чийто автор е Радой Ралин. Съветът, който Кин Стоянов дава на сина си от страниците на “24 часа” е следният: “Митко, сега е времето да гониш момичетата, не да ги плашиш или да бъдеш Вестовой Димо”.

В интервю за “Труд” въпросният Димитър Стоянов обаче твърди, че дядо му се интересувал от неговите занимания, самият той знаел Вазов наизуст. А иначе той не смятал държавите от ЕС за слънце. Можем да търсим партньори в Близкия и Далечния Изток - казва зам.-председателят на Атака.
Демократичните държави, според него, всъщност не са толкова демократични”.

И докато отделяме толкова внимание на политиката, изборите отприщиха цените на парното – настоява в. “Сега”. Най-драстично е поскъпването в столицата.
“Парното поскъпва с 11 на сто, още 6% наесен” – допълва “Монитор”. <бр> “Труд” пресмята цялостното поскъпване до 19 % и пише слаб 2 на Топлофикация, защото синьото гориво поскъпна само с 1.9 %, най-много с 3% на година. А останалото е рекет.

“Стандарт” пише, че засега е глобен друг монополист – БТК със 100 000 лв. Заради злоупотреба с положението си и отказ да предостави съоръжения на останалите телекоми.

В това време софийският боклук затрупва улиците – пише “Монитор”. Кметът Софиянски, малко преди да се откаже от поста си, иска помощ от полицията. “Телеграф” направо говори за “смрад по софийските улици”. Суходол обаче блокира бунището, Сеславци спря машината за отпадъци.

А ако искате да избягате нанякъде, побързайте.
“Надуха двойно цените на морето” – извежда "Стандарт". Нощувка в хотел на Слънчев бряг излиза 150-200 лв. Скъпотията надмина Палма де Майорка, изчисляват туроператори. Ако 8 дневна почивка на Палма де Майорка излиза 665 лв., три нощувки на Слънчев бряг са 600 лв. Мислете и избирайте...