RFI - България Коалиция с ДПС - най-нежелана

Абсурдни предложения за абсурдното положение

За разпадането и обединяването

Още вицове от пресата днес – звъни телефонът в дома на Доган, вдига малката му дъщеря и казва: татко ли? Кой го търси – старият козел или младият идиот? Това – в "Новинар" днес, заедно със специално интервю на изданието с Робърт Редфорд, в което той казва, че много се интересува от политика и история, но предпочита да остане актьор, дори и лош, но не и лош политик.

В "Монитор" пък има проучване, резултатите от което сочат, че коалицията с Доган е най-нежелана от българите, всъщност изобщо коалициите с повече от три партии не се харесват на гражданите, около една пета от запитаните смятат, че правителство трябва да съставят НДСВ и БСП. Проучването е на НЦИОМ.
От него "Сега" избира друг акцент – ако изборите бяха днес, двойно повече младежи между 18 и 29 години биха гласували за "Атака". 40% от българите не одобряват влизането на формацията в парламента.

За "Стандарт" водеща тема е призивът на БСП да се спрат всички сделки, приватизационни и концесионни. Правителственият говорител Цонев е казал, че това е невъзможно, а всъщност Станишев повтаря призива на Симеон отпреди 4 години – припомня изданието.

Говорителят на кабинета е цитиран и по друг повод в пресата, заради кризата с боклука в София – темата е навсякъде в националните всекидневници.
Както знаете, вчера по обяд и. д. кмет Минко Герджиков обяви кризисна ситуация, което дава право на общината да поиска от министерството на околната среда разрешение за временно пакетиране на отпадъци на площадка, която правителството трябва да осигури. Според говорителя на кабинета проблемът ще бъде решен до ден-два.

Анализ за Атакуващата защита на популизма четем в "Дневник", автор е социологът Антоний Гълъбов. Какво пише там? Пише, че популизмът атакува пространствата, лишени от политически смисъл и така бележи нормализирането на българската политическа система. Популисткият проект НДСВ открои обезсмислените зони на десния политически проект.
Разпадането на десницата всъщност е нейната нормализация, изграждането на автентично дясно представителство – смята Антоний Гълъбов. Вляво загубата на политически смисъл твърде дълго беше маскирана с призиви за единство достигнали до абсурдното “един за всички, всички за един”.

"Труд" пък оставя на по-заден план политическите теми и посвещава първите си страници на кризите в страната. Бедствие! Кризисно положение в София, старец се удави в дома си, 3000 жители на Търговище евакуирани, влаковете спряха за 6 часа, църквата "Св. 40 мъченици" под водата, изрежда "Труд".
И не пропуска в редакционната колонка да коментира кризите и възможните им решения заедно. Например, ако водната стихия бъде отбита към София, ще измие улиците от камарите боклуци. Ако камарите боклуци пък бъдат извозени към наводнените райони, с тях може да бъдат издигнати защитни диги. Така като сблъскаме две бедствия, ще ги неутрализираме.
Остава обаче третата криза – за ново правителство, там няма да ни стигне абсурдно решение, ще ни трябва гениален абсурд. Какъв е той – не се знае.

"24 часа" продължава темата си от вчера, за орязването на заплатите на свещениците, днес във водещо заглавие – поскъпват венчавки и кръщенета. Таксите скачат двойно, кръщене и погребение вече струват 35, вместо 15 лв., а венчавките – 50, вместо 30 лв., така е поне в Русенската митрополия, където първи са вдигнали цените.
Разбира се, изданието не подминава наводненията – втора и трета страница са под общо заглавие "Под вода", с много снимки от различни пострадали села. И още – МС е длъжен да предостави на "24 часа" поисканата през юни 2003 справка за задграничните командировки на премиера и министрите и за финансовото състояние на правителствените станции и резиденции. Решението е на ВАС и е окончателно, така че "24 часа" се обръща направо към Цветелина Узунова, шефката на правителствения пресцентър – Узунова, отговори!

"Ангелинка" предаде своите – заглавието е от "Новинар", причината – резултатите от изпита на седмокласниците по литература. Едни от най-слабите оценки са в София-област, родното място на Елин Пелин. 35% двойки, гимназиите в паника – пише "Телеграф".
Ето и подробностите – рекорден брой седмокласници са скъсани на изпитите по литература и математика, само 78 са решили и двете задачи, 100 слаби оценки са били повишени в тройки от оценителите. Това е станало в Кюстендил, не е доказано, но такива са предположенията на дупнишкия вестник Вяра.
Най-лоши са резултатите в Разград и Велико Търново, ситуацията е тревожна и заради демографския срив – днешните седмокласници са родени през кризата на 1991 и са с 5000 по-малко от випуска миналата година, така че десетки паралелки ще бъдат закрити още след първото класиране.