RFI - България Парад посред боклуци

В София - боклуци, рояци мухи и дизентерия

Ще се отърси ли Симеон от своя инат?

Парад посред боклуци, обявява "Труд". И още – посред затънала в боклуци и задръстена от автомобили София вчера служители на МВР излязоха на парад.

Колкото до боклуците – Горят натрупания боклук в пещите на Кремиковци, с въпросителна накрая пише "24 часа". И веднага обратната теза – И Кремиковци отказа да гори боклука, контрира "Монитор". София пред дизентерия се надява само на Суходол, отбелязва от своя страна Дневник. А "Труд" допълва песимистично – София може да тъне в смет още 15 дни.
9 души с дизентерия за една нощ. 9 души са приети по спешност снощи в Инфекциозна болница. Смята се обаче, че броят на заболелите е по-голям, но хората просто търсели личните си лекари, допълва вестникът.

И така, какво се случва у нас?
5 юли 2005 година. София. Столица на Република България, член на НАТО и държава, която има договор за членство в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Рояци мухи. Смрад. Орди от помияри ровят разсипания по улиците боклук. Протестиращи суходолци. 1 милион и 200 хиляди софиянци вбесени от кочината. Девет от тях вече са приети по спешност в Инфекциозната болница. Да не би апокалипсисът да е дошъл, коментира "Труд". Всичко има в тази София - мухи, боклук, парад, смрад, опасност от епидемия. Само едно няма - виновен. Нито закон, по силата на който да бъде намерен. Да живее Европейският съюз! И България в него! Барабар с мухите и боклука!, завършва "Труд".

И по повод ЕС – Евродепутатите отново поискаха отлагане на българските наблюдатели, разкрива "Дневник".
Оли Рен критикува сделката "Тракия", отбелязва пък "Телеграф". Европейската комисия съжалява, че българското правителство е сключило концесионния договор без да проведе открита процедура за избор на изпълнител, цитира изданието еврокомисаря по разширяването Оли Рен.
Еврокомисията: Сделката за "Тракия" не отговаря на изискванията на Съюза, предупреждава и "Новинар".
И резултатът – Евродепутатите се събират на спешен дебат за България, разкрива "Труд". Европейският парламент е поискал спешни разяснения за ситуацията в България след изборите и за шансовете на страната ни да изпълни в срок поетите към Брюксел ангажименти, допълва изданието.

Колкото до ситуацията в страната ни след изборите – Станишев сдава премиерството, излиза с поредното разкритие "Монитор". БСП гласи за поста Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие.
И едно от условията за постигане на компромис – царят искал БСП да не пипа имотите му, разкривя "Труд".
И предложението за излизане от кризата, направено в интервю за вестника от социолога професор Петър-Емил Митев – Симеон и Станишев – премиери на ротация.

Колкото до съдбата на Симеон – Милост за нашия цар безработен, коментира отново "Труд". И предлага възможните варианти за неговото бъдеще – връщането в Испания отпада, да го пенсионираме също не става, според вестника. Затова – на един бивш цар най-приляга да е президент. Говори се също така, че правителството е измислило занаята Главен координатор за харченето на парите от еврофондовете. Подходяща е и някоя дипломатическа служба. А може дори и президент на организацията "Монарси без граница", допълва още "Труд". Но решението е лесно – Симеон да зареже пустия му мерак за власт и да отърси от себе си дребнавия инат. И поне веднъж в 68-годишния си царски живот да постъпи по царски, заключава изданието.