RFI - България Мускетарят влезе на Дондуков 1

Правителството на Ноевия ковчег

Краят на преговорите, началото на играта

Вестник ПАРИ: “Сергей Станишев е първият премиер, два пъти избиран от един и същи парламент за премиер, и то в рамките на три седмици.”

Най-яркото вестникарско заглавие по политическата тема номер едно в България гласи, “Мускетарят влезе на Дондуков 1”. То е от вестник ДУМА.
Но, уточнява 24 ЧАСА – “Цялата опозиция против”.
По израза на електронното издание МЕДИАПУЛ, “Станишев пак избран за премиер, този път има и правителство”.
“Станишев издържа поправителния” – ДНЕВНИК.
ТРУД – “Сергей – премиер от втори опит”.
24 ЧАСА: “Станишев, все пак”.
ТЕЛЕГРАФ: “Най-после Станишев”.

От репортерските страници – “Скандали и хули за кабинета”, ТРУД. СТАНДАРТ – “Не обещавам чудеса”, Станишев. НОВИНАР – “Правителството беше избрано зорлем гюзелик, насила хубост”. Важно уточнение в МОНИТОР: “Симеон отряза ДПС от европарите, ДПС няма да може да взема самостоятелни решения как да харчи европарите от министерствата на екологията и земеделието, това стана ясно от анекса на тристранното споразумение.”

ТРУД – “Защо добрата вест не каца лесно? БСП обръща принципите си в парламента като прегоряла палачинка.” Вестникът припомня как при първия мандат социалистите са настоявали за тайно гласуване на кабинета, а сега – за явно. ТРУД коментира: “На ветропоказател и щъркел не каца. Затуй и добрата вест тъй дълго кръжи над червените”.

Анализите – Има три доминиращи метафори по отношение на преговорите за коалиция – кинометафора, библейска метафора и футболна. Латиносериал, Ноев ковчег и мач.
ТЕЛЕГРАФ: “Ситуацията в парламента наподобява родното футболно първенство – вместо да гледат футбол, зрителите виждат бой по трибуните”. По израза на вестник ПАРИ, “Коалиционният отбор би в продълженията със 169”.
Велислава Дърева в 24 ЧАСА сравнява преговорите с мотиви от Библията. Под заглавие “Правителство на Ноевия ковчег”, Дърева казва: “Най-сетне се сдобихме с правителство на взаимното изтощение. Затова сред триумвирата не цари еуфория”. Според нея, задачата на правителството е “... да бъде Ноев ковчег – но не за спасението на политическата класа, а на държавата”.
ТРУД, Кънчо Стойчев: “И резултатите от изборите, и новосъздадената управленска коалиция, са доказателство на тезата за приключилия преход. Навлизаме в нови коалиционни правила, които ще са изпълнени с нови, коалиционни проблеми. Те ще засенчат старите ни, конфронтационни схеми, но дано ги помним. Защото политическата рационалност, която днес някои си дерат гърлата да наричат безпринципен пазарлък, е за предпочитане пред ирационалността на партизанщината”.
За 24 ЧАСА, социологът Юрий Асланов коментира: “Отборът ще изкара цял мандат.”

На обратното мнение е Юлиан Попов, 24 ЧАСА: “В Англия, като проведат избори, и на сутринта имат ново правителство... А ние още се наслаждаваме на чудесиите, които свободният избор предлага. Една от тези чудесии е възможността партиите да пропиляват два месеца за нещо, което отдавна са си наумили, а после да го наричат демонстрация на национална отговорност.”

Вестник СЕГА – “Краят на преговорите, начало на играта, а ако тя се играе така, както течаха преговорите, нищо добро не чака нито правителството, нито страната. Особено като се има предвид, че между партньорите във властта липсва най-важното – доверието.”

Уводното заглавие на СТАНДАРТ е, “Царски сделки на прощаване” по адрес на “Бояна-филм”. НОВИНАР приглася – “Царска сделка за последно, продадоха Киноцентъра часове преди избирането на новия кабинет”.
Вестник ПАРИ: “Набързо пуснаха финалните надписи в сагата Бояна филм”.
24 ЧАСА също пише: “Три сделки като за последно” – изданието добавя три вятърни централи в резерват, замесена е Долорес Арсенова; и подписаната от Миро Севлиевски концесия за мини Марица-Изток.
Редакционен коментар: “Няма как да не предизвикват съмнения покупко-продажби в дванадесет без пет, дори да са съвсем по правилата”. НОВИНАР репликира: “Сигурно и този скандал ще е чудо за три дни. Ще попишем, ще поговорим и ще забравим.
Както стана с авиокомпания Балкан, фалиралите банки, скандала Булгартабак. Защото бедните се интересуват от насъщния си, а далаверите на управлението приемат като паралелна реалност, като съдбата на Касандра от едноименния филм: плачем, съчувстваме й, но нищо не можем да направим, защото е като на кино.”

Другата политическа тема – оставката на Николай Младенов от ръководството на СДС. Както пише 24 ЧАСА, “Само Николай Младенов подаде оставка в СДС”. Пред ТРУД той казва: “Надежда нямаше достатъчно сили, политиците на прехода трябва вече да си ходят. Трябва да бъдем много различни от поведението на партии като ДСБ и "Атака".
НОВИНАР пише, “Михайлова отказа да поеме отговорност за провала на изборите и обвини Петър Стоянов и Филип Димитров”.
Според вестник СЕГА, “Михайлова се е впила в партията като риба-прилепало, Надежда така и не успя да приеме, че лидерският пост в СДС не е пожизнен. Затова и брутовците около нея се множат...”
В редакционен коментар на ДНЕВНИК четем: “Машинистът не печели нищо, когато кара дерайлирал влак. Но засега по нищо не личи, че проектът "без Надежда" ще успее. Работата изглежда вече изпусната и направо "без надежда".
И в ДУМА има коментар по темата – “Всеки опит за съживяването на СДС прилича на мъчителна процедура по оплождане "ин витро". Това може би е възможно дори в условията на политическия климактериум, завладял "Раковска" 134, но кому е нужно?”

Други теми. СЕГА, чело: “Стара Загора настоява за обезщетение от държавата”. 24 ЧАСА – “Хлороводород засечен над Стара Загора”.

НОВИНАР – “Трупове на животни плуват в реките след наводненията, Здравното министерство поиска изследване на балите с боклук за отрови”. МОНИТОР: “Скорпиони плъзнаха по улиците на Шумен. Бумът е заради валежите, децата ги събират в бурканчета”. ТЕЛЕГРАФ: “Ухапването предизвиква усложнения при алергици”.

ТЕЛЕГРАФ: “Гейове и лесбийки излизат на поход из страната под мотото “Розовата точка”. Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. Идеята е да се привлекат съмишленици за диспути около сексуалната ориентация на българина, казват организаторите от “Джемини”.