RFI - България

На бой за зам.-министри (Труд)

Добрата и лошите новини

Найлони вместо покриви и уред за намаляване на сметките за ток

Предаването на властта от старите на новите министри – това е общата водеща тема. Министрите нови, търсят заместници, както съобщава "24 часа" над снимка на Симеон и Сергей.
Сергей, Елена и другари празнуват с печено агне, разказва "24 часа". Купонът е бил в ресторант Старо Скопие, любимо място на социалистите, видял не един купон на хора от столетницата, продължава разказа.
Този път организатор бил новият министър на вътрешните работи – Румен Петков, който отишъл там веднага, след като правителството било одобрено от парламента, като дори отказал колата на НСО, която му се полага, а използвал личното си огромно Ауди А8.

Кога стана министър, кога започна да крадеш – шегувал се червен избраник с новия МВР-шеф, който по грешка прибрал запалката му в джоба на сакото си. Власт приета, власт сдадена, както пише "Труд".
Симеон си тръгна през задния вход, Емел топна залък в меда, Паси въоръжи Калфин с “ядрено” куфарче – разказва вестникът за приемането и предаването.
Започна пазарлъкът за втория ешелон на властта, пише "Дневник" или както брои кандидатите "Монитор" – 200 мераклии се борят за подгласници на новите управници, местата са за 71 заместници.
Или още – На бой за зам-министри, четем и в "Труд" за новата битка на новата власт.

А от "Дневник" научаваме за Една добра и две лоши новини. Добрата - БСП се съгласи да оттегли своя проект за НПК и да подкрепи на първо четени проекта на НДСВ. Ето ги и лошите: тази подкрепа всъщност е доста прозрачен план.
В края на август идват наблюдатели от ЕК, виждат приетият на първо четене закон, който е съобразен и с европейските изисквания и отразяват това в доклада си. А след това, на второ четене, БСП прокарва изгодните си и зачерква неизгодните си разпоредби, които, накратко, предполагат запазване на сегашното положение.
Втората лоша новина е, че това няма да остане тайна за ЕК. Затова – никакви 100 дни, както призовава "Труд". Кога да поискаме първата равносметка от правителството, ако не на 5 октомври 2005, когато излиза докладът на ЕК и ще се разбере дали България може да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 или не.
За първи път управляващите педантично разписват споразумения, уреждащи взаимоотношенията им на коалиционни партньори, отбелязва "Сега". И допълва – така е, като са партньори по неволя и между тях липсва доверие.
За Драмата на Доган – да имаш и да нямаш, пише "Монитор". И разказва как по време на еуфорията в парламента един човек стоял встрани – един от най-опитните политици в страната, задържал се най-дълго на върха партиен лидер. Човекът, който взе министерствата, през които в следващите години ще минават най-много европейски пари.
Да, но ДПС вече изгуби ролята си на неизбежен партньор и балансьор, НДСВ му я отне, смята "Монитор". А и в коалиционното споразумение пише, че харченето на европарите ще става след консенсус между лидерите на трите партии в коалицията.

Така че на Доган му става все по-трудно. Но така е в живота – в един момент всички падат от високо, дори соколите, завършва материала си "Монитор".
Внимание! Правителство – предупреждава Новинар за нов вирус в редакционната си колонка. Характерни симптоми, че сте се заразили, са изчезване на имуществото, рязко намаляване на спестяванията и прекомерна употреба на нецензурни думи.
Изданието предлага и интервю с политолога Татяна Буруджиева, която казва – Президентът прекрачи доста граници при съставянето на кабинета, добре ще е оттук нататък да не се намесва много.
Какво ни чака - такива прогнози събира и публикува "24 часа". Според Сова Харис идат хубави неща. Според Центъра за анализи и маркетинг – предсрочни избори през 2007.

И още от печата днес – в Смолянско след наводненията правят покриви от найлони, в наводнените селища имотите се продават с 15% по-евтино, пише "24 часа". Изобретение за ток сваля сметките – съобщава "Стандарт".
Електротехник от Велико Търново е измислил устройство, което се включва между електроуреда и контакта и намалява показанията със 70%, без да поврежда или разпломбира електромера.
Изобретателят няма да продава или да монтира устройството си – съгласен е да даде чертежите на Енергото, но в замяна иска да не се спират блоковете на АЕЦ Козлодуй.