RFI - България Двама президенти и шестима премиери честитят на новото българско правителство

НПК - Стига вече андрешковски номера

Геният на френското кино Клод Льолуш се очаква да пристигне на фестивала "Любовта е лудост" във Варна

“Двама президенти и шестима премиери честитят на новото българско правителство”, пише "24 ЧАСА", а в заглавието е изведено: “Буш към Станишев – да надграждаме заедно!”
“Джордж Буш до Станишев – Заедно да налагаме свобода” – извежда вестник "ТРУД" уводно, обобщавайки специалното послание на американския президент до българския нов премиер. “Очаквам, че ще работим в тясно сътрудничество в борбата ни да наложим по-голяма свобода и сигурност в целия свят”, е цитиран да пише Буш.
Редакционен коментар: “Опряха янките до българските бойци, понеже положението в Ирак зацикли... Я Буш първо да вземе мерки, та с американска помощ българите да си вземем от Ирак милиард и седемстотин милиона... "Сиренето е с пари!” Изданията пишат и за уверенията на Жозеп Борел, Барозу и Оли Рен, че Брюксел ще съдейства, България да запази темповете си за европейска интеграция.

НПК днес влиза в пленарната зала за първо четене. "ТРУД" коментира: “НПК – стига вече Андрешковски номера”. Лилия Христовска казва: “Къде е криминалната полиция, това е въпросът, който трябваше да се обсъжда паралелно с НПК, а не въртенето в кръг, как да избегнем промени в прокуратурата.”
"24 ЧАСА" отбелязва – “Нови 3 000 прокурори ще са нужни, ако парламентът приеме всяко дело – от образуването му до внасянето в съда – да се следи само от един обвинител.” Така е коментирал зам.-главният прокурор Христо Манчев предложението, да се въведе наблюдаващ прокурор. “Идеята, записана в новия НПК, се гласува днес”, допълва 24 "ЧАСА".

Вестниците пишат за това кой оглавява парламентарните комисии, "МОНИТОР" пише: “145 началници в парламента, спортистка ще следи правната материя, филоложка – енергийната”, а "24 ЧАСА" обобщава: “Един президент, един премиер и двама министри, управлявали по различно време България, ще заседават в комисията по евроинтеграция” – П. Стоянов, Ф.Д., Атанас Папаризов и Соломон Паси.
Или според заглавието в "24 ЧАСА": “Евроинтеграцията е пристан за бившите министри”. Коментар в същия вестник отсича: “Сбърканата схема за назначаване на зам.-министри застрашава коалицията”.

Вестник "ТРУД" пише за трудностите по определянето на заместник-министрите в новия кабинет – пише, че “тройната коалиция се е запънала”. Всички вестници отбелязват скандалите с областни управители от ДПС. “НДСВ и БСП протестират срещу хора на Доган”, пише "24 ЧАСА".
Темата е водеща в "МОНИТОР": “Република България отхвърля ДПС, След Варна София-област, Бургас, Ловеч, Русе, Пазарджик, Добрич и Смолян стягат опълчение. Партии и обществени формации организират неподчинение. Сериозно етническо напрежение зрее в страната заради назначаването на областни управители от ДПС.”
"ТЕЛЕГРАФ| допълва: “Генералите в Турция доволни от властта на ДПС. Съветът за сигурност препоръчал подкрепа за турската партия в България”.
Вестник "ПАРИ" разработва темата под заглавие: “Искри в коалицията за областните управители. Яростна съпротива по места срещу наместниците на Доган”.
24 ЧАСА Вицът за малкия Иванчо – “Кой ни управлява сега? – СДС. - ?! – Симеон, Доган и Станишев.”
Вестник "ПАРИ" извежда уводно: “Правителство, подкрепено от бизнеса, не пада”. В интервю за "ПАРИ", главният секретар на Съюза на работодателите Евгений Иванов казва – “Незабавно на борба с корупцията и престъпността, всичко, което Брюксел иска, трябва да бъде изпълнено до края на септември.”

"24 ЧАСА", интервю с транспортния министър Петър Мутафчиев: “Държавата ще влага пари в релси и пътища, предвиждаме да пуснем гарите на концесия”.

"СТАНДАРТ": “Орешарски поиска още 458 милиона лева от Европа, силните дъждове започват да ме плашат”, заяви финансовият министър”.

"ТЕЛЕГРАФ": “Цигански бой за помощи, ромите щурмуват касите, те спират работа до намесата на полиция” – това се е случило в Ихтиман, в първия ден от раздаването на помощи за пострадали от наводненията.

"СТАНДАРТ": Геният на френското кино Клод Льолуш се очаква да пристигне на фестивала "Любовта е лудос"т във Варна.
Режисьорът ще представи новия си филм "Трудността да обичаш". Льолуш пристига за 13-я филмов маратон в морската столица, 40 ленти се завъртат от утре до 1 септември във Варна.

"7 ДНИ СПОРТ" цитира днес британския “Сън” – Блясъкът на Ливърпул бе заличен, ЦСКА пред сензация в Европа”.
Заглавието в "ТОП СПОРТ" е – “Евро ЦСКА!” – и на втора страница “Блестящ ЦСКА!” Обаче... “Защо не видяхме героите от ЦСКА?” – пита "ТРУД" и допълва: “Нито една българска телевизия не прежали 30 хиляди евро, родните фенове търсиха по сателитите кувейтския канал ТВ-3, в провинцията кабелни оператори го пуснаха”. Става дума за “славната победа едно на нула срещу Ливърпул в града на Бийтълс... “Гледаха ЦСКА в Кувейт, а ние – не”, е темата на 2-ра и 3-та страница в "ТРУД".
Коментатор от Евроспорт възкликнал – “Вие сте футболните идиоти на Европа”.
"ТЕЛЕГРАФ" коментира: “Рейтинг се трупа не с поръчкови пийпълметрични изследвания, а с излъчването на това, което все още задържа хората около телевизорите”.
Редакционен коментар на "24 часа" казва: “ЦСКА стартира възкресението на родния футбол, едва ли български отбор ще изиграе подобен мач в близките години.”

“Заради голямото предлагане, тайно падат цените на имотите по морето, апартаменти в Слънчев бряг вече са 550 евро за кв.м., тръгваха от 800” – четем уводно в "24 ЧАСА".

“Хепатит по двулевките, дребните банкноти най-рискови заради големия им оборот, мийте си ръцете след всяко разплащане” – уводната тема на "СТАНДАРТ". Имало регистрирани случаи на Хепатит А в София, пренесен от банкноти по 2 лева.
Според "СТАНДАРТ" причината е, че дребните банкноти “се въртят” из ръцете на хора с лоша лична хигиена, за разлика от едрите банкноти!

И още две заглавия от "СТАНДАРТ": “Депутатите си вдигнаха заплатите с по 230 лева”; и “268 евро на ден за наш депутат в Брюксел, най-важното е да не забравят да се разписват в присъствените книги”. Да припомним, че преди 26 септември 18 наши наблюдатели заминават за Европейския парламент в Брюксел...