RFI - България Пламен Орешарски за бюджета, излишъка, данъците и осигуровките

Още за Георги Илиев - "За мишките и хората"

И за култа към личността

Водещите заглавия са посветени на поскъпналия бензин, на ваканцията на учениците, която се увеличава и на едно вчерашно преследване.
Бензинът скочи със задна дата – пише "Труд" и обяснява как вчера от "Лукойл" вдигнали цените с няколко часа назад.
Финансовият гуру Стив Форбс обаче смята, че след 12 месеца може да се очаква поевтиняване на петрола до 35-40 долара за барел.
"Пари" също публикува думите на Форбс за поевтиняването на петрола, редом обаче с думи на президентът на Венецуела Уго Чавес, според него до 2007 петролът ще се продава по 70 долара за барел, а може и да стигне до 90. Според Чавес дори справедливата цена за барел е 126 долара.

"Пари" предлага интервю с финансовия министър Пламен Орешарски, който казва: "Ще намалим данъчно-осигурителната тежест". Финансовият министър обещава също да облекчи бизнес-климата с прости правила за работата на данъчната и митническата администрация.
В същото време обаче министър Орешарски признава, че се страхува от МВФ да не поискат още спестявания.
И друго интервю с финансовия министър има днес – в "Дневник". Там той обещава да реши проблема с бюджетния излишък – всъщност Орешарски обещава да намери начин да намали чисто субективните предпоставки за реализиране на бюджетни излишъци.
Финансовият министър твърди също, че ангажиментът към МВФ за постигане на определен бюджетен излишък вече не е реалистичен.

В "24 часа" е отделена страница за материал на бившия финансов министър Милен Велчев, където той обяснява има ли 1 млрд лв излишък и къде е той. В общи линии обяснението е следното – наличието на излишък не означава автоматично че “има там едни пари, които можем да изхарчим”.
Нещата пак опират до споразумението с МВФ, в преговорите с фонда Велчев пожелава успех на Орешарски, с уточнението – да не очакваме чудеса.

"Пари" пише и за започналите проверки на прокуратурата на фирми на убития шеф на ВАИ Холдинг Георги Илиев, като публикува и прогнозата на Емил Наков – изпълнителния директор на Локомотив Пд, на който Илиев беше собственик, а също и човека, с който Илиев бил разговарял в момента на разстрела.
А прогнозата е, че структурите на ВАИ Холдинг няма да се разпаднат.
Жилището на Наков, също собственост на Илиев, е било обискирано.
Наков е цитиран доста широко в печата днес, особено с думите, че докато Георги (Илиев) беше жив, ченгетата се редяха като мишоци за коричка хляб, а сега изпълзяха като плъхове от хралупите си.

Затова и "Труд" публикува редакционен коментар на Анна Заркова – За котарака и плъховете му. Добре ще е, ако след 10 години държавата най-сетне покаже, че излиза от позата на задрямал котарак, пише "Заркова".
И "Труд" цитира думите на Наков за мишките и сиренцето и посвещава цяла страница на започналите проверки.
Според "Труд" дори е имало тайна среща на висаджиите, на която те делили наследство и замисляли отпор на мерките на властта.
За организираната престъпност срещу неорганизираната държава пише и "Новинар". А като стана дума за мерки на властта – "Дневник" продължава с анализите за промяната в статута на президента в България. Синдромът “обида на величеството” – под това заглавие "Дневник" ни връща към ареста за обида на държавния глава, първият по рода си от 15 години насам. Не е ясно как така обидата е хулиганство, пише авторът Александър Кашимов, адвокат.
И второ, според Наказателния кодекс хулиганството се изразява в действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. В тази връзка – откога общество и президент станаха тъждествени понятия, пита авторът, и не се ли нарича подобно отъждествяване култ към личността.
Синдромът “обида на величеството” е унаследен културен феномен, смята Амександър Кашимов. Редица представители на съдебната власт, главно прокурори, водиха наказателни дела срещу журналисти през 90-те години, а след 2001 обидата на величеството придоби отчетлив профил покрай самото него.
Заместник-районният прокурор Чалъмов откри квалификацията хулиганство за журналисти от Дарик радио, дръзнали да се интересуват от гражданството на г-н Сакскобургготски, областен управител се престара спрямо веселяк, размахващ кукла на премиера, а младеж беше подложен на наказателно преследване, след като беше осмял в интернет обещанието за безлихвени кредити.
Заключението на автора – оформя се стремеж към ограничаване не само на критиката, но и на прозрачността на управлението. Засега – в липсата на достъп през интернет до внесените в парламента законопроекти. Предстои да видим дали става дума за случайност.

И още теми от печата: затварят ромските гета – на 2 страници в "Труд", с много снимки.

Без пълна 13-та заплата за Коледа, но с 37 дни ваканция за учениците – пак от "Труд". Според "Сега" обаче увеличената ваканция е 33 дни.

Как БСП лъже за 13-тата заплата четем в "Новинар". Социалистите са по-скоро съсловна организация на червения бизнес, а не лява партия, смята авторът Иван Бакалов. Във време, когато държавата има нужда от реформи, политиците делят властта като гладни кучета. И вдигат шум за 13-та заплата в медиите.

Вече не е смешно, пише в друг материал на "Новинар", от Румен Янев. Нищо лично е мафиотската реплика, родена, за да регламентира дистанцията на безотговорността. А ние до болка се нуждаем от съпричастие и отговорност, защото отново вършим част от работата на институциите и им плащаме грешките. И с овчедушието си докарваме вълците до умиление и ги вкарваме в кошарата.