RFI - България Парламентът, ваканцията и ЕС

Как ще започне учебната година

13-та заплата и пенсия - кой я иска и кого го питат

Парламентът в цайтнот за ЕС, но пак не работи – така започва броя си "Сега". Депутатите обещавали стахановски труд, пише вестникът, щели да приемат 17 закона за 2 дни. Оказало се, че включените в дневния ред вчера законопроекти нямали становище от съответната комисия – с други думи, че няма готови закони за приемане. Поради което депутатите работиха час и половина и приеха закона за защита от шума, в резултат от който кметове ще затварят заводи за силен шум, както пише "Труд".

"24 часа" публикува интервю с външния министър Ивайло Калфин – не ми се бяха карали така, както в Брюксел, казва министърът. Има предвид председателят на ЕК Барозу, който е казал, че сме зле. Парламентът опасно бави топката с еврозаконите, пише и "Дневник".

В същото време учебната година е пред провал – поне според "Стандарт". Причината – отново наводненията. 330 училища пострадаха, сега десетки класни стаи тънат в кал, пари за ремонт няма.
Директори в Добрич се молят на Господ – продължава "Стандарт" – ударният ремонт да приключи до 15 септември, когато трябва да започне учебната година. В Кърджали пък директори и учители сами ремонтират.
2/3 от българчетата учат с учебници втора ръка, пише "24 часа" и съобщава, че днес се откриват 5 борси за употребявани учебници, 3 от тях са в София.
Учебниците – с подвързия, класните – по график, така "Труд" се включва по темата за новата учебна година. Учебниците от 2 до 4 клас отново задължително ще трябва да са подвързани в зелен кадастрон, защото са безплатни и на края на годината се връщат. Учителите, по-възрастните, били щастливи, че отново ще показват на децата как се подвързва учебник със зелен кадастрон, пише "Труд", обаче книжарниците не са подготвени.
А класните и контролните няма да са изненада – още от началото ще има график.
Освен това – връщат лекарите в училище, четем в заглавие на "24 часа", по-надолу се разбира, че в здравното ведомство имали желание за това. Връщането можело да стане от септември 2006, а според "Стандарт" – още от 1 януари.

За повишаването на цените на бензина пишат още вестниците – според "24 часа", ако не укротят петрола, ще плащаме +25 ст за бензин – поскъпването ще стане до един ден, твърди изданието. Пълна лудница с бензина – както коментира "24 часа".

В същото време 14 000 българи имали влог над 50 000 лв. – това са данни от справка на БНБ, която "24 часа" цитира. А 92-ма са с кредит над 500 000 лв. – допълва Труд с водещото си заглавие.
Обаче всеки втори работещ е със заем, а в касите на подземния свят има до 5 млрд лв – това вече не са данни на БНБ, а налагане у нас на оценки, според които организираната престъпност усвоява 2 до 5% от приходите в една икономика.
За България – 2 до 5 млрд лв. А организираната престъпност у нас е основен проблем на прехода – припомня авторът на материала думи на бившия вече американски посланик Джеймс Пардю. Твърде видима и много добре организирана.

Добрата новина – Ханс Фликеншийлд вижда заплатите ни нагоре, пише "24 часа". Очевадни истини – коментира "Труд" казаното от шефа на мисията на МВФ у нас. Едва ли има разумен чиновник или началник на фонда във Вашингтон, който да мечтае българите още дълго време да тънат в бедност и да стоят пред богатите с протегната шепа. Да забравим оправданието – те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим, защото, за да имаме по-високи доходи, трябва и производителността ни на труда да расте.

"Сега" ни връща с коментар към темата за 13-тата заплата и пенсия – 13-тата годеница на левицата, както я нарича авторът Веселин Стойнев. Никой не пита 2.6 млн данъкоплатци искат ли да плащат коледните надбавки на 2.8 пенсионери и заети в бюджетната сфера. 13-тата заплата у нас вече се смята за нещо толкова естествено, като че ли годината има 13 месеца и ако някой посегне на нея, все едно посяга на исконни социални придобивки. И социалният министър Масларова превърна 13-тата заплата и пенсия в приоритет №1, въпреки че от МВФ препоръчаха парите да се харчат за по-нужни неща.

Според "Монитор" обаче БСП и ДПС стягат втори обръч около парите. Червените и Доган взеха всички апетитни зам.-министерски постове. В анализ на "Пари" пък Татяна Буруджиева твърди – Жан, Иван и Симеон си отгледаха ДПС, за да запазят етническия мир. Анализът е илюстриран с карикатура – фигури, напомнящи Волен Сидеров и Стефан Софиянски се разхождат заедно и разговарят, минават край фигури, напомнящи Иван Костов и Екатерина Михайлова, които си казват – ще намерят общ език, единият е специалист по чистотата в София, другият – по чистотата на нацията...