RFI - България Бензинът отново поскъпва

В София - Герджиков срещу Герджиков

За хомо совиетикус и българските ценности

Шок с цените на горивата. Най-евтиният бензин става 2 лева, оповестява "Новинар". 2 лева за литър А95, допълва "Труд" за поредното повишение на цените на бензина. Бензинът поскъпва с 8 стотинки, изчислява "Монитор". Бензинът скача с още 10 на сто, отбелязва "Дневник".
А "Телеграф" цитира световните прогнози – 100 долара за петрол до края на годината. И логичният извод, направен от "Стандарт" – Петролът надува цените. Прекият ефект от 10% увеличение на цената на петрола дава 0.1% увеличение на индекса на потребителските цени, анализира за "24 часа" Румен Борисов, изпълнителен директор на Агенция за икономически анализи и прогнози. По-високите цени на петрола обаче се отразяват благоприятно върху приходите в бюджета, допълва той.

Нов приятелски кръг във властта – с това разкритие излиза на първата си страница "168 часа".
Нова конфигурация, въртяща се около фондацията със странното име Институт за икономика и международни отношения настъпва във властта. Част от шефовете на сдружението вече седнаха в министерски и зам.-министерски кресла. Връзки на фондацията могат да се проследят и до водещи фигури на НДСВ, както и до част от бизнес елита, допълва "168 часа".

Колкото до бъдещите претенденти за властта – Герджиков срещу Герджиков в София – така "Монитор" обявява решението на СДС да издигне кандидатурата на сегашния изпълняващ длъжността кмет на София Минко Герджиков за предстоящите местни избори.
Очаква се НДСВ пък да вземе окончателно решение за кандидатурата на бившия шеф на парламента Огнян Герджиков, затваря кръга Герджиков -Герджиков "Монитор".
СДС иска за кмет Минчо Герджиков, партньорите – не, коментира обаче "24 часа". Гергьовден предложили 5-ма кандидати – сред тях са Милен Велчев и Мирослав Боршош. И коментара на "Новинар" – десните вече два пъти пропускат да дадат на избирателите си обща кандидатура. И резултатът е ясен – избирателите вдясно вече два пъти пропускаха да гласуват за тях, а както върви ще има трети, прогнозира вестникът.

Колкото до един от настоящите кметове – Сваляли Лечков на 9 септември, разкрива "24 часа". Кметът на Сливен контрира – чист съм. Общинари, които се позовават на прокурорска проверка, направили прогнозата за предстоящото сваляне на Йордан Лечков. Причината били серия сделки, гвоздеят от които – 19 декара, дадени на хипермаркет Кауфланд, който пък откупил за общината концертна зала Сливен. Заразен ли е Лечков от синдрома Софиянски, пита в коментара си вестникът. Добре е местната прокуратура да отговори бързо на въпроса, иначе и тя като главната бъде заподозряна в партийни заигравания, допълва изданието.

Но една част от българите са хомо совиетикус – псуват политиците и мутрите, като тайно им се възхищават и мечтаят да станат като тях. Ако му стиска на такъв човек – става мутра и го застрелват точно, когато си е надвил на масрафа. Ако стане политик се корумпира на мига и вече него го псуват, разсъждава в интервю за "24 часа" антропологът Харалан Александров.
Причината е, че у нас индивидът никога не е бил ценен. Ценност е собствеността, макар и сиромашка. Когато я загубиш, животът ти също губи смисъл. Хората превръщат живота си в тухли и хоросан. Чуйте мечтите им – да си построят дом, да си купят кола. И дотук, допълва Александров.
Нашенецът прекарва живота си в това да построи къща, в която да живее нещастно, като я достроява, сменя плочките, фаянса, мебелите, жената, за да не остане по-назад от съседа. А какво по-силно доказателство, че си жертва, от това да си строши цял живот затвора.

И все пак едно чудо – опашка за български филм, както го определя "Труд". А филмът бе Лейди Зи на Георги Дюлгеров. Опашката – по време на фестивала Любовта е лудост във Врана. Опашката за билети се изви и тя не бе заради поредния холивудски хит, както отбелязва вестникът. Георги Дюлгеров обра наградите на Любовта е лудост, допълва "24 часа". Златната Афродита отиде за филма. Актрисата Анелия Гърбова получава приз за играта си в него за женска роля. И наградата на критиката също беше спечелена от лентата на Георги Дюлгеров, допълва "24 часа". И всичко това става малко след като филмът получи голямата награда и на престижния фестивал в Сараево, припомня "Труд".