RFI - България Данъците падат

Четирима починали от марсилска треска в Добричко

Оли Рен припомня за жълтия картон за България

ЕС може да затвори вратата за България, ако тя скъса с МВФ, според Ханс Фликеншийлд

Водещите теми в днешната преса са доста разнородни. “Данъците падат” обявява вестник “24 часа” и добавя, че новият финансов министър Пламен Орешарски е готов с проекта за данъчното облагане през следващата година. Според него месечният необлагаем минимум ще бъде 140 лева, а ставките по всеки от етажите на скалата за облагане ще бъдат намалени с 2%.

“Труд” пък се тревожи, че за месец кърлежи са взели четвъртата си жертва в Добричко. Ухапаните са починали от марсилска треска.

“Телеграф” предупреждава, че вирус вилнее по морето. Хората се оплакват от повръщане, разстройство, силни болки в корема и отпадналост. Заразата преминавала за 3-4 дни, ако се лекува.
Същото издание констатира, че от началото на септември столичните улици отново са се задръстили от автомобили. Хаосът обаче се задълбочил от това, че софиянци тръгнали да се изнасят за празниците.

“Телеграф” информира и за предупреждението на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, който напомнил на неформалната среща на външните министри от ЕС в Уелс, че на България и Румъния са изпратени писма, равносилни на жълт картон, заради неизпълнените ангажименти. Според вестника хлябът и транспортът ще поскъпнат до дни поради скока в цените на горивата.

“Монитор” публикува интервю с шефа на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд, съдържащо друго предупреждение. Според него ЕС може да ни затвори вратата, ако скъсаме с фонда. Той препоръчва още правителството да възстанови инфраструктурата, а не да се грижи за частния бизнес и личните загуби на гражданите. <бр> По мнението на Фликеншийлд правото на 13-та заплата трябва да бъде записано в трудовите договори.

Водещото заглавие на “Монитор” гласи: “Турски вестник величае ДПС”. Става въпрос за интервю на заместник-председателя на движението Касим Дал за вестник “Миллиет”, който озаглавил увода си към него “Победата на сънародниците ни”.

На 2 и 3 страница “Монитор” информира за лавина от оставки на червени лидери е обезглавило ръководството на БСП в Кърджали. Поместено е и голямо интервю с областния управител в оставка Милко Багдасаров, според когото с назначаването на неговия наследник БСП е ударила шамар на кърджалийци.

“Новинар” съобщава, че данъчни инспектори, полицаи и прокурори са започнали проверки на имотите, фирмите и данъците на около 100 босове на групировки.
Изданието публикува интервю с актрисата Милена Червенкова, директор на “Арт театър”, който се представи много добре на тазгодишното издание на международния театрален фестивал в Авиньон с пиесата “Кучета” от Людмила и Александър Чутко. Според вестника един от шефовете на фестивала ще присъства на откриването на сезона на трупата на 16 септември и ще подпише договор с нея за участието й в следващото 60-то издание на авиньонския фест.
В “Новинар” можете да намерите и голямо интервю с режисьора Георги Дюлгеров, чийто филм “Лейди Зи” спечели преди седмица Голямата награда на Международния кинофестивал в Сараево, а няколко дни по-късно и голямата награда “Златната Афродита” на фестивала “Любовта е лудост” във Варна.

“Как пломбират мечешки зъби” е заглавието на първа страница, с което “Труд” прави отправка към седма страница за репортажа от профилактичния преглед и лечението на кариесите на пенсионираните танцуващи мечки в парка на фондация “Четири лапи” край Белица. От събитието са се заинтересували още няколко издания.

Всекидневниците информират и за предстоящия мач на националния отбор по футбол довечера срещу Швеция в Стокхолм, който започва от 18.15 часа българско време.