RFI - България

Как работи полицията и какво чака новия вътрешен министър

Кой ще плати на военните операция Феникс

За благотворителността на българите

И за кметските избори - оптимизъм без граници(Пари)

Още за сбиването на мача Левски-ЦСКА пишат вестниците. Съдят запалянковци по бързата процедура – четем в "Новинар". От 77 арестувани 4 деца са пуснати веднага, 23ма са получили присъди от по 15 дни арест или глоба от 200 до 400 лева.
Каква е тази полиция, която бие българския народ? – пита в интервюто си за "24 часа" адвокатът Тодор Батков, собственик на Левски. "Труд" пък пише в редакционната колонка на първа за две майки, позвънили в редакцията.
Не ги е срам ченгетата, да мерят сили с хлапета! – казала едната, чийто син е насинен, защото се е оказал в агитката, която се сби с полицаи. Защо МВР не ги премаже тия ултраси, да не чака да стане убийство? – пита другата, чийто дъщеря е окървавена от камък, който гневен фен хвърлил. По-добре рожбата ти да е в ареста, а не там, откъдето никой не се връща – отговаря "Труд".

Полицията трябва д си върши работата и да се справя с всеки, който със сила се опитва да й попречи. Полицаите са като тъпани – бият ги навсякъде, коментира "Сега". Мерките срещу футболното хулиганство не дават резултат, защото никой не смее да вземе драстични мерки срещу озверели фенове.
Два въпроса към полицията задава "Дневник" – коя глава роди идеята да се тръгне на поход срещу нарушителите, когато публиката вече излизаше от стадиона и що за решение беше всички зрители да бъдат натъпкани в част от сектор Б, вместо да се разположат в цялата площ на стадиона?
Време е новият министър Румен Петков да прочете всички видове инструкции на ФИФА и УЕФА за опазването на обществения ред на стадионите – препоръчва "Дневник" и публикува и един анализ за Премълчаните истини за МВР. Сред които – нежеланието да разграничи по законодателен път службите за обществен ред от службите за сигурност.
Прави впечатление и липсата на каквато и да е стратегия за търсене на обществена и политическа подкрепа в борбата с престъпността.

Прави впечатление и изтичането на информация – друг хроничен проблем, за който новото ръководство нищо не е казало до момента. Батак с операция Феникс – това четем на първа на "Сега". Феникс е името на операцията на военните по спасяване на пострадалите от наводненията и справяне в последствията. Операцията може да бъде прекратена, защото няма пари – оплакал се военният министър Близнаков.
Войската ремонтира диги и чисти речни корита и това струва 6.5млн лева, но се оказва, че в държавата няма механизъм, по който тези разходи да бъдат покрити. Трябвало е преди да чистят, военните да сключат договори със собствениците, да изготвят проекти и да кандидатстват с тях пред Комисията по бедствия и аварии или във финансовото министерство.

Дълъг материал за пострадалите и благотворителността на българина четем също в "Сега". Българинът днес не обича да прави две неща, макар да живее с представата, че ги прави най-добре - дарителството и взаимопомощта. Едва при третата вълна от наводнения това лято нещо се случи.
И ако за жертвите в Беслан от България бяха събрани 60 000 лева – колкото е месечната заплата на добър футболист, а за пострадалите от цунамито в края на миналата година бяха събрани 160 000 лева, даренията сега, за пострадалите от наводненията, стигат 3.5млн, пресмята "Сега". И всичко това до голяма степен заради включването в кампанията на медиите и на бизнесинтересите, коментира изданието.
Е, вярно е, че имаше 4 000 sms-а, с които се дарява 1 лев за топла храна на сираче по времето, когато имаше 2 млн. sms-а за участниците в Биг Брадър...

Още от печата – След петрола драстично поскъпва и природният газ, съобщава "Дневник" още с челното си заглавие. Булгаргаз предлага скок на цените с 23%, индустрията и топлофикациите са ужасени. Отпадат евтините 50квтч за зимата, съобщава "Монитор", с което месечните разподи на семейстов без парно се увеличават с 2лева. Новите цени на тока влизат в сила от 1 октомври, шефа на комисията за енергийно регулиране обещавал, че 1 година цените няма да мърдат.

Кметските избори също са на страниците на пресата и днес. Оптимизъм без граници – така определя настроенията преди изборите "Пари" в коментар и отпечатва интервю с Филип Димитров като извежда за заглавие признанието му Подцених влиянието на Костов върху СДС. НДСВ натиска БСП за Огнян Герджиков, пише "Монитор" – професорът трябва да е общата кандидатура на управляващата коалиция.
А коментарът на "Новинар" е лаконичен – няма такава приказка, никой не ще да е кмет на София. Коментарът е от Мартин Карбовски със заглавие – Нека да е Бойко!

Встрани от изборите – Райна Кабаиванска отново долетя у нас – това не пропускат "Стандарт" и "Телеграф" на първите си страници. Тя ще открие новия сезон с концерт в зала България на 15 септември, после ще направи и поредния майсторски клас.