RFI - България Бойко Борисов - ГЕНЕРАЛна промяна

И какво прави МВР в това време

Защо родителите чакат на държавата, след като бюджетът за ученико-година е 139 лева?

ГЕНЕРАЛна промяна – това е девизът, който виждаме на първа на "Дневник" и "24 часа", на първа на "Новинар" пък виждаме самия генерал. "Телеграф" пък снима плаката с призив Бойко Борисов за кмет на София. Борисов влиза в играта за София, НДСВ в шах, съобщава "Дневник". Аналогично заглавие от първа на "Сега" – Генералът влиза в битката за София. Подробностите вероятно знаете от новините – инициативен комитет предлага бившия главен секретар на МВР за кмет.
Сега жълтите са пред дилема – да отидат ли въобще на изборите с БСП или да подкрепят главния си секретар, обобщава "Дневник".
След като ни попита какъв кмет искаме, БСП разбра, че по-добре да не беше ни питала. Защото отговорът е - всякакъв – деен, енергичен, не флегматичен и истеричен. Да взима точните решения в точния момент. Да дострои метрото, да реши проблемите с паркирането и задръстванията. Да запълни дупките, да изчисти София, да има терени за строеж, но да няма безразборно строителство – е, такова животно нема!
А самият Бойко Борисов казва утре дали ще се кандидатира за кмет – т.е. днес. Професионалистът – коментира "Пари" кандидатурата на Бойко Борисов с добавка – тестовете и кандидатите за кмет на София стигнаха до пазарната формула 3 в 1 или куатро.

Какво става в това време с МВР? Общественият съвет, който вътрешният министър сформира, притеснил чуждите служби, Румен Петков поискал среща със западните посланици, за да ги успокои, научаваме пак от "Дневник".
А "24 часа" публикува материал на Драгомир Драганов под заглавие "Ах, колко опасна фатална дузина в МВР!" Има разработка срещу член на съвета – по поръчка на този, който най-силно реве сега, твърди професорът. Става дума за заплахата със съд от ген. Бриго Аспарухов към бившия премиер Иван Костов заради думите му, че в съвета влизат хора, които са архитекти на мафията. В общи линии това е поводът за притеснение и у партньорските служби от страните на НАТО, уточнява "Дневник".
Петков ще вади доказателства, че обществения му съвет не е разработван – четем в Медиапул. И чуждите служби питат за борда на МВР, пише "Сега" – на първата среща на министър Петков с представители на чуждите партньорства въпросът ще бъде повдигнат.

Генерални бъркотии – коментира "Дневник" кметските кандидатури. В интервю за "Труд" зам.-председателят на ЦИК Михаил Константинов твърди, че потенциалът на Бойко Борисов е за 3-то или 4-то място. Константинов напомня и онзи момент, когато “за малко да се разминем с НАТО заради Бриго Аспарухов, когото бившият премиер Сакскобургготски искаше за съветник.
Недопустимо е кадри, тясно свързани с режима отпреди 1989 да бъдат привличани за дейност в МВР.

"24 часа" предлага интервю със софийския прокурор Бойко Найденов, който призовава сами да създадем модела на нетърпимост към престъпността – ако не го направим, ще си живеем в кочина, казва Найденов. Никъде по света няма такова нещо един адвокат 5 пъти да представя болнични и да казва, че не може да дойде – а ако един подсъдим има петима адвокати?, пита софийският прокурор и в края на интервюто ни връща и към сметището в Суходол – по изграждането му тече проверка за нарушение на длъжностни лица от общината, има и следствено дело, защото без необходимата документация са хвърлени около 350 000 лв. общински пари за изграждане на депото, когато е станало ясно, че законът няма как да бъде заобиколен, всичко е било заринато за една нощ с булдозер, казва Бойко Найденов.

"Монитор" отбелязва вчерашното връчване на национални дипломи на отличници – с акцент на тези, които не са отишли да си получат дипломите, защото вече учат в чужбина. Това са 64-ма ученици, които са били пълни отличници през всичките години в гимназията.
Вместо тях се явили родителите им, за да обяснят, че децата им са приети в САЩ, Австрия, Франция... за образование пише и "Дневник" – за кешово образование под прикритие.

И разказва за първия учебен ден – това е стаята, в която ще учат децата ви, казва учителката и показва мръсен паркет, криви дограми, пожълтели стени. От съседната стая мирише на прясно боядисано, паркетът е прясно лакиран – там родителите са направили ремонта още през август. Като в здравеопазването – плаща се, но нерегламентирано, учителите се възмущават, че родителите чакат на държавата, а държавната субсидия на дете е 139 лв. на година. С тях се плащат режийните и някои козметични ремонти – и заради тях всяко училище иска да има повече ученици.