RFI - България За кандидатурата на Бойко Борисов и целофана

Пак сме под вода, а Симеон си купи джип

За флиртовете на конкуренцията и финтовете на монопола

Някой да се е учудил, че Бойко Борисов се кандидатира за кмет на София? Не вярвам. Така започва коментар на Бойко Пенчев в "Дневник" днес. Той пише за генералът на целофана. Защото – както четем – в инициативния комитет, който издигна Борисов, сигурно има свестни хора, но изглежда това е целофанът, който трябва да обвие нещо, но не Бойко Борисов.

Иначе паркинги и метро поведоха обещанията в София. И.д. кмет Минко Герджиков обещал преместване на Централна гара до летището. Всичко това – от първа на "Дневник".

А от първа на "Монитор" научаваме, че поддръжниците на Борисов сред царистите взимат превес и НДСВ ще е срещу БСП на изборите в София. Такъв е резултатът от консултациите между двете партии вчера – всички кандидати са отхвърлени. Шансовете за жълто-червен кандидат намаляват, смята "Дневник".
А в сайта на "Медиапул" политологът Васил Гарнизов твърди, че всички партии губят от появата на ген. Борисов на кметските избори. НДСВ и БСП се отказаха от обща кандидатура за кмет, пише пък "Всеки ден".
В "24 часа" четем, че НДСВ заменя кмет за главен прокурор.

И за местенето на гарата до летището пише Медиапул – това, впрочем, е идея за 2011, когато метрото ще стигне до летището, уточнява над челното си заглавие "Телеграф".
Ако кметовете бяха експресионисти – коментира "Дневник" и начертава идеята в общи линии: централна гара се мести при летището, самата гара, ремонтирана съвсем скоро, става кафене или музей, до новия транспортен възел се насочва лъч на метрото. У Герджиков действително дреме талант на експресионист, пише "Дневник" и добавя – казват, че Кристо започнал кариерата си като при едно пренасяне в Париж опаковал табуретката си...

И за да довършим темата – поглед към "24 часа" и Ужас! 95 партии в бой за кметско място. Материалът е на зам.-председателят на ЦИК Михаил Константинов. 95 – броят на регистриралите се досега за участие партии от всички населени места, където на 29 октомври ще има кметски избори. Към тях ще се добавят и неизвестен брой независими кандидати.
Предстои гавра с българските избиратели, която можеше да се избегне – просто трябваше да се въведе депозит за участие и интегрална бюлетина, както за парламентарните избори.

В това време пак сме под вода, така излиза "Труд" днес. На първа на "Монитор" и "Телеграф" виждаме една и съща снимка на стопанка, която държи за задните крака трупа на удавеното си прасе. "Стандарт" избира подобна, но все пак различна снимка – на стопанин, който държи спасеното си прасе. 20 къщи са разрушени, над 100 са наводнени в Пловдивско, четем под снимката на "Стандарт".
Наводнени цигани нападат общината в Ихтиман, пише още "Стандарт".

И веднага на следващата страница четем – лъскат за 300 000 лв. депутатски домове. 60 ведомствени жилища ще бъдат ремонтирани до два месеца, те са в кварталите Изток и Витоша. Ремонтът е резултат от инвентаризация, направена миналата година, която установила, че апартаментите са в окаяно състояние.

Симеон си купи джип – това избира за водеща заглавие "24 часа". Даже два, от предпочитаната от семейството му марка "Хюндай". Сега вече царят и царицата са с личен транспорт на лизинг. Симеон бил добър шофьор, щял да го кара сам.

Български фирми свалят цената на "Тракия", връща ни "Пари" към концесията. Парите на ЕК ще връща фирмата концесионер, съобщил министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. До произнасянето на съда по договора, той ще е под условия. Посланията на министъра са пределно ясни, коментира "Пари", няма да се прави нищо незаконно.
А концесии за останалите магистрали ще се дават само с търг, пише още "Пари", това обещание на министър Гагаузов е и на страниците на "24 часа".

И още – здравната каса все пак реши да намали цените на 51 клинични пътеки, четем на първа на "Сега". Здравната каса реже парите, лекарският съюз е против, както обобщава "Труд" вчерашните спорове и резултатът от тях.

И за флирта на пазара пише "Труд" в коментар по повод мощните флиртове в последните години на телекомуникационните оператори с клиентите. И особено в последните дни. Защото ако вчера пресата публикуваше оплаквания на клиенти на Мтел, не могли да се свържат с никой в безплатния час – не искам да говоря безплатно, искам да си плащам и да говоря, казал разгневен клиент по телефона в редакцията на един от вестниците - днес пък в пресата намира място новата оферта на Глобул – бизнес и личен номер на една СИМ карта.
Явно флиртовете на пазара, а не финтовете на монопола движат икономиката и потреблението. Но на държавата, уви, не й стиска да флиртува на пазара.