RFI - България

За 13-та заплата - четирима срещу един

ДПС - петото колело в каруцата и ноухау-то на фалшивото гласуване

Бойко Борисов пита "Къде са парите?"

Дават ни по 100 лева заради бензина – това е първото, което виждаме в днешния брой на "Стандарт". Подобно на компенсациите във Франция – държавата да изплати до 100 лева компенсации на всеки, предлага Румен Овчаров, министър на икономиката. Имало пари за подобен жест, твърди министърът.
После идва и редакционният коментар на "Труд" – Кой на кого за какво да дава. Вариантът с компенсациите отпада, пише там, и правилно – ние не сме Франция. Затова всеки да се простира според чергата си и да преосмисли приходите и харчовете си. От държавната администрация.
И тези, които държат кранчето, да се престрашат и да понамалят приходите си. И да бъдем малко по-социална държава. Държавната щедрост – по 5 евро компенсация за скъпия петрол, четем и в "Новинар".

В "Сега" четем за друга идея от кабинета Станишев – поне 170 лева да са необлагаеми през 2006. обмисляме намаляване на осигуровките и още мерки, които да покажат социалната ангажираност на държавата, казва премиерът в интервю за "Сега".
И още социални – третия ДжиЕсеМ оператор тръгва с 22% по-ниски цени, пише "Медиапул". Т.е. с 54 стотинки на минута към всички други оператори, пише пък "Труд". Или – говорим за 27 стотинки на минута с Вивател, както пише "Телеграф". 32 стотинки с ДДС. По-високата цена е на предплатени минути.

А водещото заглавие на "Труд" е за училището, което 40 000 деца са напуснали за година. Това е от доклад на зам.-министъра на образованието Мукаддес Налбант. 61 000 са първокласниците от общо 1 млн, пише там. И още - уроците трябва да са по-забавни и на по-достъпен език, а в класовете с повече ромски деца трябва да се отделя повече внимание на песните и танците.

Пияно такси смазва две девойки – така излиза "24 часа" днес. Шофьор на ОК Супертранс с 1.66 промила алкохол в кръвта и 4 клиенти в колата е бутнал двете 18 годишни момичета на пл. Батенберг пред сградата на БНБ. Ще направим разследване и ще уволним шофьора, обещал шефа на фирмата.
Пресата отразява днес и конференцията на ДСБ. В "24 часа" има интервю с Иван Костов. Би било абсолютно противоестествено и самоубийствено да се толерират противоречия и единоборства, демократите са в тежка ситуация, отбраняват се с много малко хора в опозиция на огромно мнозинство, отговаря Костов на въпрос как успявате да сте толкова единни. Ще търсим отговорност от това правителство на измамата, казва също лидера на ДСБ, ДПС е съвършено излишно в кабинета, пето колело в каруцата.

И друго интервю четем в "24 часа" – с бившия служебен премиер Ренета Инджова – България е като Колумбия на Балканите, твърди тя, моделът ни на развитие е основан на протежиране на канали за трафик на оръжие и наркотици. Ренета Инджова смята да се кандидатира за кмет на София.

Един от другите кандидати – Бойко Борисов – пък има интервю в "Новинар", с Велислава Дърева. Влизането ми в политиката е осъзната необходимост, твърди Борисов, демократ по душа, както сам се определя. Аз имам стотици приятели, които гласуваха за БСП, за НДСВ, за ДПС.
Тези хора ме поддържат и мен, отговаря генералът на въпрос какво би направил като независим кандидат, ако споменатите партии решат да го подкрепят.
И "Монитор" пише за избори и за гласуване, но като ни връща към изборните манипулации. Фалшивото гласуване – ноухау на ДПС. От 502 души, гласували повече от един път на последните избори, 271 са дали гласа си във Варна .
Бойко Борисов е и на първа на "Монитор" с въпрос – Къде са парите? Борисов смята да провери какъв е следприватизационния контрол на общината. София е пред нови проблеми с боклука, зрее нова криза, четем в "Дневник". А от "Телеграф" пък научаваме, че боклук у балиран зад гърба на протестиращите в кв. Требич.
На 29 септември екоорганизации ще протестират на пл. Ал.Невски. иначе пращат боклука на София в две мини, пише "Стандарт", от 2 октомври. Едната е до Ихтиман, другата – до Перник. И накрая пак за даването – на 13та заплата.

Личното “против” на Красен Станчев от Института за пазарна икономика – от "Медиапул". Четирима срещу един – такова е съотношението на работещи в бюджетната и извънбюджетната сфера, т.е. на неполучаващите и получаващите 13-та заплата от парите на данъкоплатеца. Тези четирима граждани могат да си изберат кого до облагодетелстват, да преценят личните заслуги и качества на бенефициента, да мотивират своето решение и дори да изпитат някакви лични емоции от цялата случка. Правителството обаче вече е наложило нашата солидарност насила.