RFI - България Брюксел отново критикува съдебната ни система

"Атака" се жалва в Страсбург

Въвеждат отново агенти под прикритие

В Брюксел ясно ни казаха – искаме присъди на мутри и политици, обявява "24 часа". "Монитор" цитира еврокомисаря по разширяването Оли Рен, който заяви на нашите евронаблюдатели – съдебната система остава критична за България. “Искаме да видим присъди на членове и лидери на организираната престъпност и за корупция, включително по високите етажи на властта.
Кога съдебната ви система ще работи с резултати?” Това били основните критики, които Еврокомисията отправила вчера на финалните консултации преди мониторинговия доклад за България на 25 октомври, отбелязва "24 часа". И допълва, че източници от комисията съобщили, че дебело са подчертали критиките си за съдебната система и за организираната престъпност. Не може едно дело да се влачи 17 години. Не може съдът да не прилага мярка за неотклонение на човек, заподозрян в престъпление, което предвижда 20 години затвор.
И при нас има престъпници, но има присъди. Очакваме същото и от вас – така според вестника ни се скарали от Европейската комисия.

"Телеграф" от своя страна цитира признанието на външния ни министър Ивайло Калфин, който признал – факт е, че върху Европейската комисия има натиск за по-критичен доклад за напредъка на България. По думите му този натиск се дължи на обществените настроения в някои държави членки на ЕС.
Калфин обаче очаквал докладът да бъде обективен, без никакви компромиси към страната ни и максимално детайлен, допълва "Телеграф". Но ако Европа не ни дърпа ушите ще се провалим, категоричен е в интервю за Стандарт Александър Божков. И допълва – пак търсим оправдания, вместо да си вършим работата.

И през това време в Страсбург – Атака се жалва в Страсбург от БСП, разкрива "24 часа". БСП не спазва демократичните норми и налага репресии срещу националистите. Декларация с подобен текст ще получи всеки евродепутат на следващата сесия на Европейския парламент. Това съобщил евронаблюдателят от Атака Димитър Стоянов. Повод за декларацията е отказът на Георги Пирински да пререгистрира групата. Самият Стоянов все още не си бил избрал група в Европарламента, но се опитвал да организира среща на своя лидер Волен Сидеров с националиста Жан-Мари Льо Пен.
Я как се извъртяха нещата, коментира по този повод вестникът. Доскоро Атака нападаше ЕС от здрави български позиции. Сега взе да гърми от Страсбург към София. Истината е, че партията има вътрешни проблеми, само ме защо ги изнася в Страсбург.
Тази сила уж трябваше да е алтернатива на старите партии, а бързо я тръшнаха повечето им детски болести, допълва вестникът. Като се почне от роенето и люспенето, та се стигне до ползването на евроинституциите като арменски поп.

Пускат пак агенти под прикритие, отбелязва "Стандарт" новото решение на Вътрешното министерство. Петков форсирано връща тайните агенти и специалните средства, отбелязва "Дневник". МВР започва да внедрява тайни агенти във фирми и банди, допълва "Труд". Вътрешното министерство щяло да внедрява свои служители под прикритие в държавни учреждения, частни фирми и мафиотски организации. Те щели да събират сведения за готвени или извършени престъпления, за взети рушвети от отговорни лица. И така – възстановяването на агентурата става задача №1 и основен приоритет в работата на вътрешното ведомство, заключава "Труд".

Юлия Кръстева сред 100-те водещи умове в света, обявява "Монитор". Родената в България писателка и психоаналитик бе наредена сред 100-те най-влиятелни интелектуалци в света в анкета на американското списание Foreign Policy. Професор Кръстева е включена като философ от Франция, допълва вестникът.