RFI - България Строги мерки за ограничаването на птичия грип

Стоичков става посланик на ООН

Французи правят гориво за коли от червено вино

Темата за заплахата от птичия грип продължава в днешните вестници. “България очаква птичия вирус”, пише на първата си страница "Новинар" и добавя, че днес ще стане ясно има ли зараза в Европа.
“До месец ни удря птичият грип”, цитира "Стандарт" мнението на наши лекари. “Високата температура убива бацила, а от Европа ще ни изпратят специални лекарства. “Затягат границите заради птичия грип”, обявява и "Монитор".
От вчера екипи на ветеринарномедицинската служба са започнали проверки по всички домове в Сребърна, за да търсят умрели птици, пише "Труд".

И нещо по-успокояващо: Бургас се намира на известния път на прелетните птици “Виа Понтика”, но вече е доказано, че гларусите и чайките не могат да се заразят от птичи грип, заявява пред "Труд" орнитологът Любомир Профиров. “И врабчетата пренасят грип”, твърди обаче "24 часа" в голямо заглавие и включва в рисковия списък типичните за крайморските райони чайки и гларуси.
По-надолу обаче уточнява, че все още нямало реални факти за това. Заради птичия грип в Турция са или избити 1500 птици. Източникът на заразата бил във ферма близо до Егейско море.

Три мощни компании проявяват интерес към покупката на ключови дялове от БТК, пише "24 часа" на първата си страница. Това са унгарската “Матав”, собственост на “Дойче телеком”, руската “Алфа груп” и исландският милиардер Тор Бьорголфсон. Интересът е заради предстоящия старт на третия GSM, който би направил компанията особено печеливша.

Либийска делегация вероятно ще посети София, цитира "24 часа" изявление на вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин от вчера. Вече била изпратена покана от наша страна за възобновяване дейността на междуправителствената икономическа комисия.
Очаква се след рамазана, който свършва на 4 ноември, в София да дойдат либийски експерти и да подготвят заседанието на комисията.

Голяма част от първата страница на днешния "Труд" е посветена на спорта и това се вижда, тъй като водещото заглавие гласи “Посланик на ООН”, а от поместената снимка става ясно, че иде реч за Стоичков. Христо Стоичков ще бъде провъзгласен за посланик на ООН на 2 ноември в Ню Йорк.
Селекционерът на националния отбор по футбол ще получи мандат за 2006 от организацията “Конвенция за борба с превръщането на земи в пустини”, която е под егидата на ООН. Камата ще е единственият й посланик от областта на спорта за целия свят следващата година.

Спортната тема продължава на първата страница на "Труд" с редакционния коментар под заглавие “Спортът излетя и на автопилот”. Спортът ни заработил под мотото “Всяка седмица - шампиони”, пише в коментара и се дават пример за триумфите в борбата и художествената гимнастика, успехите на Веселин Топалов към шахматната корона.

И не между другото - 3 отбора в групите за Купата на УЕФА. Всичко това става, четем в "Труд", докато спортът е на автопилот. Държавната агенция за младежта и спорта още няма правилник и шефката й Весела Лечева е като началник на водопад. Всички в БФС и БОК, където има и порой от юридически абсурди, мислят за избори.
И за постовете на Иван Славков. За него става дума и в "24 часа", който помества интервю с кандидатът за президент на БФС Борислав Михайлов. Моментът за промяна дойде, твърди Михайлов. Ще дам шанс на всеки да участва в нея, казва той. “Искам чисти хора в БФС”, категоричен е Боби Михайлов от страниците и на "Стандарт".

“Пестим по 8 лева с новите данъци”. До това заключение стига "Стандарт" след като е изчислил, че 8 лева ще остават догодина в джоба на хората, които взимат по 500 лева на месец. Причината е, че те ще плащат по-малко данъци и осигуровки.
Нещата добиват съвсем други измерения, когато за цялата 2006 всеки ще спести 96 лева. Продължаваме с приятни вести от Труд: по 95 стотинки най-малко ще получава българинът за час труд от януари догодина. То ще стане факт щом влезе в сила новата минимална заплата от 160 лв. Сега тя е 150 лв. и предвижданото й увеличение е с 6.7%. Българите обаче пак ще вземат най-малко пари в сравнение с другите европейски държави. Още финансови теми: “Пощите вдигат цените” заради шоковото поскъпване на горивата. “Акцизът обаче за мощните коли няма да скача”.

Продължаваме темата за кризата с горивата: “Франция бе шокирана”, обявява "Новинар" на последната си страница. Поводът: започнало е преработване на френско червено вино в гориво за автомобили.
Производители преработват напитката в етанол, който след това се добавя към бензина или дизела.

От страницата "Бизнес и финанси" на "Монитор" научаваме, че Форд е изпреварил Тойта по продажби на нови коли у нас. За година с 45 % са се увеличили покупките на леки автомобили в България.

“Правят Марица копие на Сена”, научаваме от "Стандарт". Лъскави заведения, нощно осветление и маркови бутици ще украсят бреговете на река Марица в Пловдив. Идеята за почистването и осъвременяването на Марица е на главния архитект на Пловдив Емилия Божкова.