RFI - България Ритане по кокалчетата в кметската надпревара - опитите продължават

МВФ яхна мотора

Съдия теолог - уволнен, съдия с паранормални способности - наказан

Пари във водещите заглавия на вестниците, а също и кандидат-кметовете Бойко Борисов и Милен Велчев. "Пари" излиза с колаж - шефа на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд, който пристигна вчера у нас и беше посрещнат от представителя на фонда Джеймс Роуф с каска и мотор с кош.
Гонка за бюджета е краткият текст на "Пари" към снимката.
Почти същата снимка е и на първа на "24 часа", но там моторът без кош и Роуф още не е качил Фликеншийлд.
МВФ яхна мотора, реже осигуровки – обобщава началото на мисията на фонда "24 часа". Всъщност от фонда препоръчват намаляването на осигуровките за бъде направено постепенно в следващите две години, ако не може да се финансира само през 2006.
Бизнесът иска равни условия в осигуряването, пише "Пари" във водещо заглавие, държавата дава пари от бюджета за вноски на над 200 000 души – или 159 млн. лв, това са годишните вноски на чиновниците, които държавата поема.

От първа страница "Труд" пък се радва – Урааа! Най-после нещо да падне в тази държава – падна таванът на пенсиите. Но най-хубавото е, че ни предупреждават цели 5 години преди да падне – така няма да ни затрупа в мазето при туршиите. Всеки може да си купи 5 години за пенсия, четем в "Дневник" на първа.
Догодина ще е по-евтино заради намалените осигуровки.

Като стана дума за пари – СДС с дългове. Тема, която и вчера беше в печата, днес – вече навсякъде. СДС в дългове, търси спонсори, пише "Труд". Надежда докарала СДС до фалит, според "Всеки ден", няма пари за ток, телефони и вестници. Стоянов наследил 94 000 лв. борчове, уточнява "Медиапул", ще ги покрива с бизнес дарения.

В това време – отварят за народа куфарите на елита – голямо заглавие на първа на "24 часа". Всеки, който иска, ще може да прочете какво са декларирали избраниците на народа пред Сметната палата. Досега тези декларации бяха достъпни само чрез медиите. А сега – ровим по график в имотите на министрите, както пише "Стандарт". Все пак става дума все още само за предложение на финансовия министър Орешарски.

Още от "24 часа" – НДСВ подкрепя Милен Велчев, това не е екшън, Велчев мишкува покрай царя и ще се похаби в изборите. Фаза – ритане по кокалчетата, както коментира "Дневник". И макар че няма случай да е постигната изборна победа с негативна кампания, опитите продължават.

Според "Монитор" Борисов и Велчев са фаворитите на младите, докато пенсионерите и бедните залагат на Татяна Дончева.

В същото време "Всеки ден" пише, че Татяна Дончева крие как ще се бори с корупцията в София, изданието цитира думите й, че на София й трябва жена, за да създаде малко уют. Битката за София се ожесточава, смята "Пари", Велчев и Борисов кръстосаха шпаги, за да покажат присъствие. Иначе – само 17% от софиянци имат фаворит, сочи проучване на Сова Харис.
Според агенция Скала пък на балотаж отиват Борисов и Дончева.
"Стандарт" обобщава предизборната кампания на една страница така – Дончева праща гардове на фитнес, Велчев чете книга в клипа си, Борисов ще ревизира заплати.

И публикува един френски съвет – пийте вино на изборите. Съветът обаче е към кандидатите, а не към избирателите. Всяка сутрин по време на кампанията си пиехме по чаша вино с избирателите, правете и вие като нас, забавно е, посъветвали френски гости от департамента Сон домакините си в Шумен.

Вестник "Сега" обръща внимание още в началото на броя си отново на концесията за магистрала Тракия – Гагаузов би пълен отбой, пише "Сега". Министърът на регионалното развитие не си спомня да е бил яростен противник на концесията, позицията на правителството не е ясна, Асен Гагаузов се превърна в защитник на концесията. Припомняме, че в понеделник ВАС даде ход на делото за незаконно отдаване на магистралата на концесия, заведено по жалба на зам.-главния прокурор. Сега се събират допълнителни доказателства. А Асен Гагаузов беше обещал в началото на мандата си като министър, че ще провери до най-малката подробност концесионния договор за нарушения.

И още една съдебна тема – 150 000 дават на съд държавата заради незаконните цени на тока, четем в "Стандарт". 43 млн. лв. е сумата, която енергото дължи заради незаконното увеличение.

И още една - следовател бави 16 дела заради Господ – водещо заглавие на "Телеграф". Магистратът от Варна работел и като свещеник и библиотекар, в същото време записал и теология в Шуменския университет. ВСС уволни следовател теолог, пише и "Дневник", който припомня случай отпреди две седмици – за наказан с порицание съдия с паранормални способности. Той обаче не бил уволнен, защото решавал делата си в срок.