РФИ - България Среща на двама президенти

Ракията поскъпва, ЦСКА остава без стадион

Чиновниците ще ходят на курс по чужди езици, по морал и етика

Рубини и сапфири в Странджа? Защо не?

"24 часа" публикува снимка на президентите Джордж Буш и Георги Първанов в момент на ръкостискане с текст отгоре – Буш: Пример сте за демокрация. Под тази снимка – две малки каренца, от които научаваме, че ракията става 7.50 от януари и че чиновник ще се става само с чужд език.
На срещата между българския и американския президент "24 часа" отделя 2 и 3 страница, като поставя два акцента – на настояването на Буш, че Либия трябва да пусне българските медицински сестри и на уверенията на Първанов, че България остава в коалицията за Ирак.

Освобождаването на българките е акцентът от срещата, който всички всекидневници избират. "Труд" добавя – искаме от САЩ повече военна помощ и инвестиции.
"Труд" преразказва и публикация на "Ню Йорк таймс", в която пише, че в момента се водят тайни преговори с Либия за финансови компенсации, въпреки че България официално отказва да плати исканото от Либия обезщетение от 10 млн. долара за всяко от семействата на заразените деца. "Ню Йорк таймс" се позовава на неназован европейски дипломат. Материалът на "Ню Йорк таймс" е цитиран и в Дневник.
Още един щрих – българският президент подарил на домакина си каракачанската овчарка Балкан.

У дома от президента Първанов пък искат по-големи пенсии – 12 000 са му се оплакали за година, четем в "24 часа". МВФ пък е изумен от броя на инвалидите у нас – това четем на първа на "Сега". Според социалното министерство инвалидите у нас са 400 000, а според НСИ – 300 000. Затова и започват проверки.

Сега към поскъпването на алкохола и чуждите езици за чиновниците. Всички държавни служители трябва да преминат през езикови курсове през следващите няколко години. Тегоба, а не възможност – това е коментарът на "Дневник". Изданието намира програмата на министър Николай Василев за твърде амбициозна в страна с непоклатимото убеждение, че мъките свършват с придобиването на диплома и остава – за притежателя й – само да си намери неизискваща много усилия работа или още по-добре – служба. И други курсове ще посещават чиновниците – по етика и морал. 85 000 държавни служители ще се учат на добри обноски, което ще ги направи по-съвестни и любезни, отбелязва "Стандарт".

А "Труд" пита – пази ли кодекс от рушвет? И отговаря – докато етичният кодекс не тръгне заедно с наказателния, всичко ще си остане както досега. Колкото до поскъпването – акцизите удрят само легалния алкохол, четем пак в "Дневник". Ракията скача с 60% заради акциз, така контрабандата и нелегалното производство ще растат, четем в "24 часа". "Телеграф" също пише за очакван бум на ментетата и домашното производство, голямото заглавие на изданието е с цената за литър ракия – 10 лв.

"Труд" отделя 2 и 3 страница на случаите с бити полицаи под заглавието въпрос "Колко струва бит полицаи?" Последният случай е от вчера, в бензиностанция, където полицай влязъл да въдвори ред и получил кроше от почерпения юристконсулт на община Трекляно. Младо момче е не бих го уволнил засега – казва кметът на общината.

И едно изследване намираме отпечатано в днешните вестници – според НЦИОМ Бойко Борисов (на когото кметството на Мюнхен ще помага за бездомните кучета, както съобщава "Труд") надминава по рейтинг Георги Първанов. Всеки ден избира изследването за водеща тема с друг резултат – възрастните и необразованите харесват кабинета Станишев.

И – между политиката и спорта – ЦСКА остава без стадион, тема, водеща за "Монитор". Държавата отнема спортните бази на шамиона, защото се оказва, че дружеството на Васил Божков дължи 1 млн лв на МО. Темата е водеща и за "Труд" – все още само като въпрос Гонят ли ЦСКА от Армията? Военният министър е поискал от отбора до 7 дни да освободи стадиона и базата в Панчарево. Ако това стане – футболистите няма къде да тренират и да играят мачовете си от първенството на УЕФА.

Откриха рубини и сапфири в Странджа – съобщава "Труд". И коментира – защо не? Нали преди време щяхме да плуваме в океани от нефт, после за малко да бликне газ от Черно море, дори Ноевия ковчег докарахме в България. Защо да няма рубини из Странджа?