РФИ - България За генерал-губернатора и избора между пагон и червена ръкавица

Кое е кощунство и кое - срамота

И кой вече е взел 13-та заплата

Изпратихме българина Кюлев – с този текст над снимка от опашката опечалени вчера пред "Света Неделя" излиза днес "24 часа".
Под снимката във водещия си материал изданието съобщава "Засякоха 3 готвени убийства, 7 персони в ареста, някои особено важни". Мишените са живи – бос на групировка, политик и човек от бизнеса. 7-членната група е била задържана в петък.

Не сваляне на имунитети, а ревизии до дупка, предлага "Сега" начин на борба с организираната престъпност. Всички безрезултатно плашат мафията с проверки, а никой не закача най-милото й – парите. Толкова ли е трудно да се провери с какви доходи са купени лъскавите коли?

Кощунство – четем на първа на "Труд", това е коментарът на Анна Заркова по повод сигналa за бомба, смутил опелото на Кюлев. За "Стандарт" това е гавра с паметта на Кюлев. Срамота! коментира още Заркова – на 200 метра от църквата върви реклама с голо хоро. В земя, където законът е врата в полето, моралът не вирее. Той не пада от небето.
Повече за голото хоро-реклама – по-навътре в броя на "Труд". Сред нудистите имало тийнейджъри и пенсионери, всички се снимали в реклама на еротично шоу, срещу хонорари от по 30-40 лв.

"Пари" пък излиза с голяма снимка на Бойко Борисов и текст към нея – Готов за генерал-губернатор. Изборът на балотажа, според Татяна Явашева от "Пари", ще е между пагон и червена ръкавица. Така че следващия понеделник на "Московска" 33 софиянци ще изпратят онзи, чиито гласове “за” плюс гласовете “против” опонента му се окажат повече. Деликатен избор – както от ДСБ определиха продължението.
Доста следизборни материали в "24 часа" – Стоянов да си ходи, това е краят на СДС, казва лидерът на ДП Александър Праматарски. СДС подцени тези избори още с избора на кандидат, а Петър Стоянов като лидер все пак трябва да си даде сметка за истината.
7.8 и Костов нокаутира СДС, твърди в коментар Боряна Цачева. Сега Стоянов ще трябва да отговаря защо застана зад кандидата, който трябваше да послужи за боксова круша на всички партии, пише Боряна Цачева и определя Стоянов като най-губещ от изборите, защото ще трябва да се откаже от мечтите си да се върне на президентския пост.

Обединят ли се срещу мен, ще е срещу хората, казва пък Бойко Борисов в интервю. По-малко от 360 000 софиянци са гласували, при пенсионерите Татяна Дончева побеждава, при студентите балотажът е Борисов-Велчев.
Как Бойко Борисов успя с кампания “без пари”, обяснява Кънчо Стойчев в "Труд". Според политолога като гласуват за Борисов, софиянци се деидеологизират и се връщат към България.
За електорални съобщения пише и Георги Даскалов в "Дневник" - резултатите може и да не дават основание да се твърди, че са настъпили сериозни изменения на нагласите на избирателите, но имащите право на глас съобщиха важни неща на политическите сили.

Генерална промяна, прогнозира Петьо Цеков в "Сега" – шансовете на Татяна Дончева са като на студена капка върху гореща печка. Червените чакат част от десните да ги подкрепят, четем в "Стандарт". Освен това Татяна Дончева щяла да води положителна кампания на балотажа и нямало да напада Бойко Борисов.
В "Стандарт" има кратки интервюта с двамата кандидат-кметове. Според Дончева 50% от гласувалите за Борисов са от привържениците на "Атака", а Бойко Борисов продължава да твърди, че вътрешната политика на България е изпражнение в целофан.

Цветозар Томов от агенция "Скала" твърди, че да гласуваш за генерала означава да псуваш всички партии. Пропастта между власт и народ в България прави възможен успехът на подобни кандидатури – да си припомним Жорж Ганчев, пише Томов.

В това време наближава краят на годината и финансовият министър Пламен Орешарски вероятно мисли за 13-та пенсия и заплата. Оказва обаче, че служители в МС вече са взели 13-та заплата – като премии на два пъти тази година, веднъж до 65% и веднъж до 50%, разбираме от "24 часа".
И двата пъти – в първата половина от годината, т.е. в края на мандата на предишното правителство.
Затова пък още в началото на следващата година 1/10 от чиновниците ще бъдат съкратени, четем в "Труд". Уволняват 15 000 чиновници до 1 април 2006. Съкращението е предвидено в Закона за държавния бюджет, който кабинета днес трябва да гласува.

Колкото до кабинета - Никой не си изпълни предизборните обещания, пише още "Труд" и доказва – БСП обеща 10% по-високи пенсии и 15-20% увеличение на заплатите, в бюджета са заложени 5% по-високи пенсии и 6% по-високи заплати.

А какво мислят за държавата инвалидите? – Изгодно е!, твърди "24 часа". През 2005 са били регистрирани още 116 000 инвалиди. Заради слабия контрол над ТЕЛК експертните решения се продавали на цени между 300 и 500 лв., в зависимост от това колко бърза кандидат-инвалидът. А екстрите са доста – намалени данъци, безмитен внос на коли...

"24 часа" разказва и затова как се събират вече използваните автобусни билети - често ги събират самите шофьори още преди крайната спирка, после ги продават на желаещи, а държавата ги осребрява от бюджета.