РФИ - България Батальонът се строява - униформените влизат във властта

Либия - правилният избор поради неправилни причини

Вече има трети мобилен оператор

Още за Бойко Борисов във вестниците днес, "Монитор" и "Телеграф" дори му отделят водещото си заглавие. Генералът почна дупките, пише "Телеграф", заедно с Борисов запълни първата дупка в "Монитор".
На първа на "Стандарт" виждаме снимка от победното парти на новия кмет, изданието отбелязва с текст отдолу, че от щаба му са го поздравили с любимата му песен "Батальонът се строява".
Бойко обеща да е там, където има проблем, четем в сайта "Всеки ден".
Дупката на Борисов запълнена мистериозно, пише "Сега" и разказва, че рано в неделя група работници са били събрани по спешност да асфалтират придобилата известност покрай кампанията на генерала дупка. Работата им била инспектирана лично от новия кмет.

В "Дневник" Петър Карабоев разсъждава за причините, довели до това, че всеки пети софиянец гласува за Бойко Борисов. Онези, които не успяха да влязат в политиката по т. нар. път на търговеца, си мислят, че сега са го направили по пътя на пагона. Онези, които не могат да го направят чрез богатство (разбирай корупция), се опитват да го направят чрез преторианство (разбирай залагане на униформените).
А влизането на униформените във властта само отразява една типична черта за неразвитите общества - политизацията на институциите: на МВР, на църквата, на университетите, на профсъюзите, на бизнеса..., пише Петър Карабоев.

Вял вот и куриозни сигнали за нарушения – коментира "Новинар". Тъмната стаичка не била достатъчно тъмна, плакатите на кандидатите били по-близо до изборните секции отколкото преди седмица, а някои от бюлетините били поставени под особен ъгъл – такива сигнали...
А "Сега" брои и отчита, че новите кметове в страната са само от управляващите, десницата взима само една община и то под въпрос.
Генералът пое по жълтите павета, управляващите спечелиха навсякъде, обобщава с две заглавия "Дневник".
В четвъртък кметът Борисов се кълне пред СОС и отварят 100 оферти за първи небостъргач след първа запълнена дупка, пише "24 часа".

Вече 16 години взаимоотношенията между леви и десни преди избори следват една и съща формула, четем в "Труд", а приложена върху избирателя тя е "Гласуваш, не гласуваш – пак гладуваш".
За плановете си като кмет Бойко Борисов разказва в интервю в "Стандарт" – очаквам пак да стана приятел с всички партии.
А в интервю за "24 часа" Румен Овчаров казва, че Таня – Татяна Дончева – и занапред има неговата и на Сергей (Станишев) подкрепа.

А след изборите, оказва се, че 1 млрд. долара кръвнина били договорени с Либия, така поне твърди "Новинар" във водещо заглавие Либия разменя сестрите срещу терорист. Всъщност "Новинар" се позовава на материал от "Сънди таймс", където пише, че срещу освобождаването на петте българки и палестинския лекар, Либия е поискала осъденият за атентата над Локърби либиец да доизлежи присъдата си в страната си.
Ако това стане, то ще бъде правилният изход поради неправилни причини, казва говорителят на близките на жертвите.

У нас – прокурор за енергийните шефове, четем на първа на "24 часа". Днес започват проверки в 4 енергийни дружества заради съмнения за незаконни действия, ако има данни за нарушения, шефовете им ще бъдат дадени на прокурор, казва министърът на икономиката Румен Овчаров.

Бензин за 500 млн. продаден тайно, съобщава "Стандарт". Петрол иска от държавата да спре контрабандата и ще свали цените за сметка на печалбата си. В момента 40% от търговията са бензин и дизел у нас била нелегална, казват от Петрол, от това хазната губи 200 млн. лв.

Пресата ни връща и към дълговете на болниците – болничните директор в неведение за нарушенията си, пише "Монитор". Нито един от набедените за далавери директори на болници не е получил официален доклад от МЗ.
Парите за болници в бюджет 2006 са недостатъчни, но ще се опитаме да компенсираме като намалим преразходите, казва здравният министър.
А "Стандарт" съобщава за пловдивската университетска болница, която строи паметник, въпреки дълговете си. Клиниката се топлела на двойно по-високи цени, пише изданието, лекарствата също били купувани на по-високи цени.

И – Вивател – България вече има и трети джиесем оператор. "Труд" пише за битката за клиенти, "Стандарт" – че Вивател тръгва с пари на клиента, защото всички услуги на оператора засега са предплатени, а "24 часа" – че за един ден новият оператор е събрал 20 000 клиенти.