РФИ - България Филчев: Политиците не са престъпници

Становището на СЕМ за убийствата в новините - цензура или призив към саморегулация

Министрите - без подаръци, с етичен кодекс и бюджет

Главния прокурор Никола Филчев е широко цитиран в печата днес, пълни е и със снимки от празника на полицията вчера, снимки, на които виждаме Филчев, заедно с шефа на полицията Василев и новия кмет на София Бойко Борисов. Да чакаме в близките дни още обвинения срещу мафията – тези думи на главния прокурор Никола Филчев предизвикват реакции в печата днес. Темата е водеща за "24 часа", "Монитор" и "Телеграф".
Предишни правителства са закриляли престъпници, четем други думи на главния прокурор в сайта "Всеки ден". Попитан ще има ли мерки срещу политици, Никола Филчев отговаря – политиците не са престъпници.
"Сега" пирпомня по този повод, че Филчев неведнъж е казвал, че различни политици са или ще бъдат негови клиенти.
Попитан как се е стигнало до там, че много от хората, свързани с организираната престъпност вече не са между живите и сега се налагат извънредни мерки, Филчев обяснява, че това са особеностите на прехода, социална цена на социалната революция.

Върти се рулетката за стола на Филчев, четем в "Труд", който припомня, че процедурата за избор на нов главен прокурор се открива на 22 декември.

А "Медиапул" цитира и шефа на полицията да казва, че делото срещу Маргините ще покаже има ли съдът място в България.
"Труд" разказва как е протекло делото, при какви мерки за сигурността на обвиняемите и отбелязва, че двамата братя ще лежат в единични килии до приключване на разследването на мрежа за поръчкови убийства.

Генералите да прочетат законите, пише "Дневник" в коментар и обръща внимание на намесата на страна по делото и то държавна институция в работата на съда, който трябва да бъде независим арбитър.
Ако вместо да пита има ли съдът място в държавата, ген. Василев спешно прочете законите, със сигурност ще разбере защо в цивилизованите държави съдиите се изолират напълно от външния свят преди да вземат решения по горещи дела.
Съдът скри Маргините, След 4 часа дело – арест за Маргините, отчитат "Всеки ден" и "24 часа" резултата.

А "Сега отчита" и първа присъда за шеф на фалирала банка. В Пловдив е осъден шефа на Агробизнесбанк Христо Александров на 2.5 години затвор. Но няма да лежи, защото е излежал вече 2.5 години под домашен арест. Присъдата идва 9 години след фалита на банката и на другите като нея. Христо Александров източи от Агробизнесбанк 2.051 млн. долара.
"Сега" припомня и останалите фалирали в този период банки - Биохим, МБИР, ТСБанк, Славяни, Минералбанк, ПЧБ - клон Надежда. Техните шефове са оправдани на първа инстанция.

След престъпността, друга водеща тема в печата днес – това са мерките на СЕМ за опазване на добрите нрави, за които вестниците писаха и вчера, забраната да се излъчват сензационни информации за убийства и други престъпления във времето от 6.00 до 23.00 часа.
Електронните медии срещу СЕМ – така разпределя силите "Дневник" и цитира различни реакции. Общото между тях – становището на СЕМ крие опасност от цензура или е опит за такава заради неспособността на властите да се справят с престъпността.
Становището било обръщение към усета за саморегулация на собствениците и управителите на българските медии, обяснява шефът на СЕМ Райчо Райков.
Становището за добрите нрави е фиктивно – цитира "Медиапул" Георги Лозанов. Изискването за новини без насилие и кръв е неприложимо, отбелязва Сега мнението на политици и журналисти. Поредната каша, от която медийните надзорници нямат собствен ресурс да излязат – коментира "Дневник".

В същото време "Труд" пише на първа за етичен кодекс, който слага край на безплатния обяд на министри. Става дума за дамоклев меч, както го нарича изданието, увиснал над главата на бедните министри – който приеме подаръци за повече от 200 лв. за година, да си готви оставката. Ама защо са им подаръци? То за какво е държавният бюджет? – пита "Труд" в коментар за добрите намерения и перифразира – пътят към ада е постлан с етични кодекси. И илюстрира – 9-членната комисия по дискриминацията купува 8 автомобила и един джип – за да могат 9тимата експерти да контролират случаите, по които работят.

И още две водещи теми в заглавия: Отлагат матурите, те ще бъдат въведени най-рано след 4 години и ще станат вход за университет, четем на първа на "Стандарт".

Гайдарски дава болниците на прокурор – Споко бе, Гайдарски – това са водещото заглавие и коментара по темата на "Новинар".