Кадафи е способен на всичко, казва Мишел Тоб, шеф на "Заедно срещу смъртното наказание"
За войната на скалпелите в здравното тресавище (Дневник-Труд)
И за челния удар с джип между България и Германия (Новинар)

Две са големите теми в пресата днес – едната е бъдещето на медиците ни в Либия, защото днес е заседанието на либийския Върховен съд, другата тема е настоящето на болниците у нас. Кадафи е способен на всичко – това казва в интервю за РФИ-България Мишел Тоб, директор на организацията Заедно срещу смъртното наказание, интервюто е в “Труд”, а по РФИ ще го чуем веднага след прегледа. US пастор зове Либия да пусне българките, пише още “Труд”. Става дума за Джеси Джексън, който късно в неделя по СиеНеН каза, че Върховният съд на Либия трябва да отмени смъртните присъди на българките и палестинския лекар и да ги освободи, защото те са невинни. Върховните обвинители в Триполи искат делото да се преразгледа, предава пратеникът на “24 часа” в либийската столица Георги Милков. София, Париж и Брюксел: пуснете българките! – под това заглавие Стандарт отразява протестите срещу смъртните присъди вчера по обяд в София и следобед в Париж. От Комитета за защита на медиците канят днес в 9 часа пред посолството на Триполи в София всеки, който иска да подкрепи 5-те българки и палестинския лекар. Да спасим от Кадафи българските медицински сестри – пише и италианският Джорнале, собственост на италианския премиер Берлускони. В “Стандарт” четем интервю с адвоката по делото Хари Харалампиев. Според него, Кадафи се е убедил, че българките са невинни. Като мъдър човек, Кадафи най-сетне е стигнал до истината, че този процес се гради единствено на самопризнания, после отречени, но изтръгнати с нечовешка жестокост, казва адвокат Харалампиев.

“Новинар” публикува на цяла страница материал на Велислава Дърева със заглавие от Локърби до Бенгази – Кой зарази 99 574 либийци със СПИН? Дърева припомня няколко изказвания на сина на Кадафи – Сейф ал Ислам, - че българките са невинни и епидемията в детската болница в Бенгази е резултат от небрежност, липса на дисциплина и нередности в управлението. Сега Кадафи е изправен пред тежко решение. Незабавното освобождаване на българите влече серия от въпроси – независим ли е “независимият” либийски съд? Има ли изобщо правосъдие в Либия? Щом българките са невинни, а те са, кой тогава е виновен за заразените 426 деца? Кадафи има да избира между две истини, пише авторката. Българите са невинни. В Либия има хуманитарна катастрофа. И трябва да избере и двете. Анализът на Велислава Дърева е и в сайта на Всеки ден. Медиците научават присъдата си последни – пише Монитор. В 10 часа Върховният съд произнася крайното си решение, възможно е отлагане, а 5те българки ще научат какво е решението от телевизора в общата стая в женското отделение на затвора Джудейда. Силви Вартан и Юлия Кръстева защитиха българките, отбелязва и Монитор вчерашните протести в Париж и публикува мнението на Еманюел Алти от Адвокати без граници-Франция, когото чухте и в интервю за РФИ. Проблемът на Запада е, че разчита на думите. Либийските власти държат сестрите, за да покрият собствената си отговорност за епидемията от СПИН, казва Алти. “Телеграф” излиза със снимка от протеста на лекарите и сестрите в България вчера по обяд в подкрепа на 5те българки. Светът моли Кадафи за милост, пише “Телеграф”.

Сега – към положението на болниците у нас. Здравно тресавище, така го определя Кръстьо Петков на страниците на “Труд”. Професорът препоръчва и начини за измъкване от тресавището. Например, да се узаконят парите за благодарност, както е в Унгария, там те се отчитат при доходите, данъците и бюджетирането. Трябва контрол по цялата верига – от търговете за лекарства до надзора в болниците. Труд публикува и свидетелство на пациент от клиниката Св. Екатерина, той разказва как лекар му казал Слизаш от операционната маса, ако не носиш парите! В Столичния медицински холдинг укрили по сметки 10 млн лв, съобщава “Пари” и добавя, че 30 от общо 45 дъщерни дружества на холдинга, т.е. различни клиники, отчитат загуби за миналата година. 17 бивши поликлиники са пред фалит заради дългове, съобщават и “Монитор” и “Телеграф”. “Дневник” прави хронология на Войната на скалпелите и пише – В крясъците между лекарите се заглуши фактът, че никой няма данни за състоянието на болниците, за техните приходи, разходи, за начина, по който се купуват лекарства и т.н. министър Гайдарски впечатлява с неспособността си да даде ясен отговор каква политика води и как ще реформира болничната помощ. Основният въпрос за закриването на нерентабилни болници беше удавен в блатото на битовизмите и личните нападки, а министърът може и да остане в плен на популистката рецепта – да има много болници и всичките бедни, вместо една трета по-малко, но с висок стандарт.

И още теми от пресата:
Водеща за “Пари” е докладът на Джефри ван Орден за България пред европейската комисия по външна политика. Докладът е положителен, Европа ни даде рамо за 2007. “Новинар” обаче пише на първа за Челен удар с джип между България и Германия, темата е водеща и за “24 часа”, който е още по краен – Светът ни ругае заради ей това БМВ (въпросното БМВ е на снимка под заглавието). Не ни искат в ЕС с краден джип, коментира “24 часа”. Историята – въпросният джип БМВ е краден и това е известно, но законният му собственик не може да си го върне, настоящият му собственик продължава да си го кара, това е Светлин Михайлов, шеф на Софийския градски съд. Направете си отделен свят, не чакайте да станете част от нашия, казва законният собственик Тамо Кайзер, той казва още, че със случая са запознати българските вътрешно министерство, главен прокурор и министър-председател. Тамо Кайзер твърди, че ще стигне и до канцлера, но ще си върне джипа. На този фон – още една тема от печата днес, от първа на Сега - БСП се опитва да си върне имотите на БКП. А днес започват Коледните пости, Стандарт им отделя цяла страница под заглавие Постите са борба с греха, не диета, по-важното е човек да пречисти душата си преди тялото.