РФИ - България В Либия - 1 минута дело, 4 часа бой

СГС върна скандалния джип

Все още имаме шансове за членство в ЕС през 2007 г.

1 минута дело, 4 часа бой. Това е равносметката на "24 часа" от поредното отложено дело срещу българските медицински сестри и палестинския лекар в Триполи.
Репортерът на вестника предава, че и той е станал жертва на избухналите безредици. Дърво ме удари по гърба, няма кръв и не се брои, обобщава специалният пратеник на вестника в Триполи.
Отложеното дело в Либия не е добър знак, категоричен е бившият правосъден министър Антон Станков в анализ за "Труд". И допълва – игнорирането на правните аспекти сочи за политизация на процеса.
Още 75 дни агония за сестрите в Либия, отбелязва от своя страна "Стандарт". И разказва - агонията на сестрите ни в Либия бе отложена със 75 дни. На заседание, продължило само минута, Върховният съд в Триполи остави за 31 януари делото за обжалването на смъртните им присъди. Съдът разреши нови пледоарии. Решението му е прецедент. Гневни близки на заразени със СПИН деца щурмуваха сградата на съда с камъни и викове: "Смърт! Смърт!".

Западният печат сравни делото със Сталин и с чаша отрова, допълва "Стандарт".
Според "Монитор" мъчителите на сестрите в Либия са подстрекавали родителите към бунта. Вестникът също определя решението на съда като безпрецедентно. Според "Телеграф" обаче делото, което бе отложено за 31 януари, ще бъде влачено още цяла една година. А развръзката в Либия все още предстои, както допълва "Дневник".

Колко пък ще бъде влачено едно друго дело, което ще бъде повдигнато у нас. За какво точно става дума – Баджанак на Паси се облажил от сделка на Външно, обявява "Пари". В шпионски скандал следствена заедно с ексминистъра е и посланикът ни в Мароко Катя Тодорова. Националната следствена служба започва дело по така наречения шпионски скандал на Външно министерство за изграждане на телекомуникационна сателитна система за дипломатическите ни представителства зад граница.
Паси уредил сделка заради баджанак, коментира и "Стандарт". Бившият външен министър Соломон Паси е сгазил закона, за да уреди със сделка за 12 милиона евро фирмата на своя баджанак Илия Плачков, заявиха от прокуратурата. Става въпрос за договора на Външно с "Трансат" АД за сателитна комуникационна система за връзка между министерството и задгранични представителства. Това е довело до изтичане на информация, която е държавна тайна, пояснява "Стандарт".
И обобщението на Монитор – Паси пак “шпион”.

И продължението на широко коментирания вчера скандал – Съдия връща скандален джип, обявява "Труд". Браво г-н съдия, върнахте джипа, поздравява "24 часа" решението на Светлин Михайлов, шефа на Софийски градски съд, да върне откраднатия от Германия джип БМВ на Министерство на финансите. Откраднатият и конфискуван джип му бе предоставен за ползване.
Връщам го, за да не пострада изкуствено имиджът на България, цитира вестникът съдия Михайлов.
И решението на главния прокурор Никола Филчев – финансовият министър Орешарски да го вземе на съхранение. Какво обаче породи целият скандал, който се разрази с особена сила след публикация в немския "Шпигел"? "Шпигел" флиртува с публика, която обича да чете пренебрежителни статии за изостанали държави, пояснява за 24 "часа" журналистът Александър Андреев от Дойче веле.

И все пак - анализатори: България все още има шанс за ЕС през 2007 година, обявява "Дневник". Вестникът цитира анкета на Ройтерс сред представители на авторитетни институции. Тя дава 70% вероятност за присъединяване по график.
България и Румъния все още имат значителен шанс да се присъединят към Европейския съюз през 2007 година, при условие обаче, че положат усилия за премахване на корупцията и ускоряване на реформите. Над 30 наблюдатели от утвърдени международни компании и изследователски центрове са оценили на 70% вероятността двете страни да влязат в ЕС по график от 1 януари 2007 г. въпреки предупреждението в последния доклад на Еврокомисията за опасността от задействане на едногодишната отлагателна клауза, допълва "Дневник".